fbpx
 
Saga Ostaficiuc: soția, sora și cumnatul, aduși la CJ și Regionala de Drumuri. PLUS: apartamente, case, terenuri

Saga Ostaficiuc: soția, sora și cumnatul, aduși la CJ și Regionala de Drumuri. PLUS: apartamente, case, terenuri


* Deputatul PSD și-a rezolvat familia pe viață: soția e lângă el, la Regionala de Drumuri, iar sora – la Consiliul Județean
* Cumnatul a fost angajat la DRDP imediat după ce s-a căsătorit cu sora lui Marius Ostaficiuc, unde acesta era șef
* Liderul PSD Iași fusese prins că luase apartament cu 2 camere în Tg. Cucu de la dubiosul Radu Sacagiu. Prețul: la jumătate față de cel real
* Banii sunt un mister: Ostaficiuc tocmai terminase o vilă de peste 200 mp utili în Sărărie
* Altă surpriză: a cumpărat apartament la preț redus și în blocul lui Asimionesei, răscolit de DIICOT. Interpuși: părinții
* Sora a luat 4 camere în Nicolina, cumnatul mai avea 525 mp de teren în Valea Adâncă
* Altă achiziție: teren pe malul lacului la Dorobanți, 1.300 mp împărțiți de cumnatul lui Ostaficiuc cu omul de afaceri Răzvan Țepoi. Preț: 40 euro/mp
* Diferența e mare între standardul de viață și veniturile acestor bugetari

Ascensiune fulminantă. În 1999, era un simplu electrician la RENEL. Astăzi, Marius Ostaficiuc este deputat în Parlamentul României și președinte al organizației municipale a PSD Iași.

De fapt, Ostaficiuc îi datorează politicii totul: și traseul profesional și averea pe care familia sa extinsă a agonisit-o în ultimii ani. Soția, sora și cumnatul sunt toți angajați la stat, în instituții la care a lucrat și el.

Și-o simplă enumerare a proprietăților: Marius și Ramona, soția, și-au făcut o casă de 214 mp în Țicău, lângă Bojdeuca lui Creangă. Au cumpărat și un apartament în blocul din Tg. Cucu ridicat de un controversat dezvoltator. Părinții au o garsonieră în blocul clanului Asimionesei de pe Sărărie, iar sora Alexandra a luat un apartament de 4 camere în Nicolina.

Ultimele două achiziții importante: deputatul și-a luat, toamna trecută, un BMW, iar sora sa un teren pe lacul Dorobanț, într-o zonă splendidă.

Terenul de aproape 1.300 mp de pe malul lacului Dorobanți include o casă bătrânească. Amplasamentul e rarisim, foarte putine proprietăți mai putând fi găsite chiar lângă apă

Țepoi și cumnatul, teren pe malul Dorobanțiului
Cea mai recentă investiție imobiliară a familiei este o proprietate pe malul lacului Dorobanț (comuna Aroneanu). Soții Alexandra și Gabriel Dulgheru (sora și cumnatul deputatului PSD) împreună cu soții Magda și Răzvan Țepoi (oameni de afaceri) au cumpărat 1.277 mp de teren, o casă bătrânească de 78 mp și două anexe de 23 mp. Parcela are o ieșire de câțiva zeci de metri la lac.

Tranzacția a avut loc în luna iunie 2020, vânzător fiind Paraschiva Arminia. Practic, proprietatea a fost achiziționată pentru teren. „Nu mai știu cât am dat, 25-30 de euro/mp”, a spus Răzvan Țepoi.

Fosta titulară, Paraschiva Arminia, care acum câteva zile a împlinit 100 de ani, și-a păstrat un drept de uzufruct viager. Adică, va sta în casă pe toată perioada vieții.

„Nu știu exact prețul, dar cel puțin 40 de euro/mp”, a spus fiica femeii. În varianta lui Țepoi, terenul a costat 38.000 de euro, în versiunea femeii 52.000 euro. Familiile Țepoi și Dulgheru dețin fiecare câte jumătate.

Alexandra Dulgheru, sora deputatului PSD, a urmat traseul dubios la angajarea în Consiliul Județean, fiind angajată prin transfer de la Primăria Țuțora, folosită pe post de escală

 

Ostaficiuc și Țepoi au insistat mult pentru Casa Pogor

Între omul de afaceri Răzvan Țepoi, Gabriel Dulgeru și Marius Ostaficiuc sunt relații aproapiate. „Sunt amic de mic cu Gabi”, a spus Țepoi.

Deputatul PSD a afirmat că a fost invitat și el în această afacere, dar a refuzat. „Răzvan m-a întrebat dacă nu mă interesează proprietatea de acolo, i-am spus să discute cu Gabi, pe noi nu ne-a interesat”, a precizat Marius Ostaficiuc. Așa că Țepoi a cumpărat împreună cu sora și cumnatul lui Ostaficiuc.
Anterior, în 2015, Răzvan Țepoi a concesionat de la Consiliul Județean Iași și a amenajat un restaurant în clubul Pogor din curtea muzeului cu același nume de la poalele Copoului.

Surse politice au susținut că unul dintre cei care au făcut lobby la acea vreme pentru Țepoi a fost Marius Ostaficiuc. „Eu sunt prieten cu mulți”, a spus Țepoi despre amiciția cu Ostaficiuc.

Apartament de 100 mp în Nicolina
Așadar, vara trecută, Alexandra Dulgheru a dat 20.000 – 25.000 de euro pentru partea sa din parcela situată în Aroneanu. Potrivit singurei sale declarații de avere disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, cea semnată în 2020, Dulgheru și soțul său Gabriel mai dețin un apartament de 4 camere în Nicolina.

L-au cumpărat în 2018, are 98 de metri pătrați pentru care au făcut un credit de 51.500 euro scadent în 2038. Totodată, sora deputatului PSD a declarat că a împrumutat două persoane fizice (Ionuț Enache și Florin Dulgheru) cu o sumă cumulată de 13.000 de euro.

Marius Ostaficiuc a fost mulți ani șeful Comisiei de Urbanism din Consiliul Local. Apartamentul din Tg. Cucu, luat de la Radu Sacagiu, a fost ținut la secret

 

Veniturile sunt mult mai mici decât cheltuielile

Au făcut toate aceste investiții în condițiile în care pentru anul 2019 veniturile cumulate ale soților Dulgheru n-au atins nici 7.000 de lei net ca medie lunară.

În prima parte a anului respectiv, Alexandra Dulgheru a lucrat la Arcadia Policlinic, pentru ca în a doua jumătate să fie angajată la Primăria Țuțora, condusă de un primar PSD. „În 2020, a venit solicitare de la Consiliul Județean și a plecat prin transfer”, a precizat primarul Cristinel Albu.

În perioada în care s-a realizat mutarea, fratele acesteia, Marius Ostaficiuc, era consilier județean, iar Maricel Popa, președintele PSD Iași, era șeful CJ. Acum, Alexandra Dulgheru se află în concediu de creștere al celui de-al doilea copil.

Vila familiei Ostaficiuc din Sărărie este construită în versant și impresionează prin dimensiuni

 

Doi bugetari, achiziții: 4 camere, teren Dorobanți plus teren Valea Adâncă
Soțul Alexandrei este Gabriel Dulgheru, angajat al altei instituții publice, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași. La un an după căsătoria cu Alexandra din 2015, Gabriel a ajuns la DRDP, în subordinea lui Marius Ostaficiuc, cumnatul, care atunci era unul dintre șefi.

Potrivit declarației de avere a soției, Gabriel Dulgheru a câștigat, acum doi ani 39.068 lei. Rezultă, în 2019, o medie lunară netă de 3.255 lei.
Deci, bugetarii soți Alexandra și Gabriel Dulgheru și-au achiziționat, în ultimii trei ani, un apartament cu 4 camere și o parcelă pe malul lacului Dorobanț. Anterior căsătoriei, în 2014, Gabriel Dulgheru cumpărase 524 mp de teren în Valea Adâncă, comuna Miroslava.

Soția deputatului a fost angajată tot la DRDP
Din 2017, Ramona Ostaficiuc, soția deputatului, lucrează și ea la DRDP. În declarația de avere completată în această vară, Marius Ostaficiuc a menționat că soția sa a câștigat anul trecut de la DRDP 48.704 lei (o medie lunară de 4.000 de lei net) la care s-au adăugat 7.896 lei ca „indemnizație copil”.
Ca o completare: din 2012 și până toamna trecută când a fost ales deputat, Marius Ostaficiuc a lucrat în cadrul DRDP Iași unde a ocupat funcțiile de director comercial, șef serviciu comercial și șef departament venituri.

Marius Ostaficiuc și Răzvan Țepoi sunt prieteni la cataramă

 

Marius Ostaficiuc a avut în 2020 venituri din 11 surse publice
Simpla enumerare a veniturilor familiei Ostaficiuc pe 2020 este impresionantă, atât ca sumă cât și ca proveniență a fondurilor.
Marius Ostaficiuc:
- 89.394 lei, salariul de la DRDP
- 4.635 lei (indemnizația pentru cele câteva zile de deputație de la sfârșitul anului trecut. Abia fusese ales)
- 30.244 lei, chirie, de la Asociația Bisericii lui Isus Hristos
- 8.761 lei, indemnizația de consilier județean
- 10.950 lei, indemnizația de la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Iaşi
- 165 lei de la Camera de Comerț și Industrie Iași, convenție civilă
- 1.368 lei de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie
- 403 lei de la Consulting Protection
- 13.453 de la Camera Deputaților (angajat al unui parlamentar de Iași înainte să devină el însuși unul)
- 199 lei de la Soft Skills Training
- 1.440 lei convenție civilă de la AJPIS Iași
Ramona Ostaficiuc:
- 48.704 lei de la DRDP Iași
- 7.896 lei indemnizație copil

Familia deputatului și-a mai luat un apartament cu o cameră și în blocul lui Asimionesei, tot la jumătate de preț

 

A fost în toate posturile posibile în Iași
În total, în 2020, veniturile nete însumate ale soților Ostaficiuc (exceptând alocațiile celor 3 copii) au fost de 217.612 lei. Adică, 18.134 lei lunar, echivalentul a peste 3.700 de euro.

Majoritatea acestor bani au fost fonduri publice, având ca sursă instituții de stat. De fapt, relevantă este și enumerarea pozițiilor publice pe care Marius Ostaficiuc le-a ocupat în cariera sa: referent parlamentar (la Cristian Sandache), șef serviciu achiziții Salubris, expert la Camera Deputaților (la deputat Valer Dorneanu), membru în Consiliul de Administrație al Termo-Service, inspector de specialitate la Primăria Iași, consilier juridic la Salubris, director coordonator Poșta Română, consilier local PSD, consilier județean PSD, membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Iași, membru în Consiliul de Administrație al Companiei de Transport Public Iași, șef în DRDP și, acum, deputat PSD.

Mai au 100.000 de euro în conturi!
Deputatul a declarat că, împreună cu soția, deține în conturi peste 480.000 de lei, 11.000 euro și 4.000 de dolari americani. La capitolul datorii sunt menționate trei credite în lei (250.000 lei în total) și un al patrulea în euro de 32.000.

A construit o vilă cât o cazemată în Țicău

În 2014, pe când Ostaficiuc era consilier local PSD și director comercial la DRDP Iași, a terminat lucrările de construcție a unei vile impresionante.

Aceasta este situată pe strada Simion Bărnuțiu, la câțiva metri de Bojdeuca lui Creangă. Poziționată într-unul dintre versanții Țicăului, casa a necesitat operațiuni costisitoare de stabilizare a terenului. Ridicată pe 3 niveluri cu o suprafață utilă de 214 mp și cu un teren aferent de 610 mp, proprietatea are acum o valoare de piață de peste 300.000 de euro.

În afacerea cu Claudiu Asimionesei, cumpărători apar părinții lui Marius Ostaficiuc

 

Tunul din 2017: apartament la jumătate de preț de la Sacagiu

În 2017, Ramona și Marius Ostaficiuc au cumpărat un apartament de 51 mp pe strada Maior Popescu Eremia, în Tg. Cucu, la o azvârlitură de băț de Palatul de Justiție. Prețul tranzacției a fost de 59.000 euro.

Dezvoltatorul, Radu Sacagiu, a donat imobilul propriilor socri, care, după o lună, l-au vândut politicianului. Apartamente din același bloc făcut de Sacagiu se vindeau cu 2.000 de euro/mp, iar Ostaficiuc a obținut un preț de puțin peste 1.000 de euro/mp, dezvăluire a jurnaliștilor de la 7IAȘI.

Omul de afaceri Radu Sacagiu se află în siajul primarului Mihai Chirica pe care l-a însoțit în mai multe rânduri în Israel. Același Sacagiu a fost beneficiarul unui scandalos schimb de terenuri: a primit de la Primărie o parcelă lângă Palatul de Justiție dând în contrapartidă o palmă de pământ în fața Sinagogii din Tg. Cucu, pe care se află un obelisc și o piațetă. Și pe care nu se poate construi nimic.

 

Apartament tot la jumătate de preț și în blocul lui Asimionesei

O altă afacere care ridică semne de întrebare a fost parafată în 2019. Soții Maria și Petru, părinții actualului deputat Ostaficiuc, au achiziționat o locuință de 38 mp pe Sărărie 202. Imobilul, ridicat în urma unor uriașe ilegalități, obiect al unui dosar în lucru la DIICOT Iași, aparține familiei Asimionesei (cea care controlează publicația BZI).

Pentru acest apartament, în acte a fost trecut un preț de 33.000 euro. Părinții lui Ostaficiuc, pensionari, îl achitaseră integral din 2018. Prețul obținut a fost de 868 euro/mp, într-un bloc în care alte apartamente s-au dat cu peste 1.900 de euro/mp. Este o reducere de peste 1.000 de euro/mp. 

„Acesta este alt avantaj când cunoști dezvoltatorul. I-am spus dacă se poate să cumpere apartamentul la roșu, urmând ca tata, care se pricepe, să facă instalația electrică, tencuiala, instalațiile sanitare, gresia și faianța. Astfel au ajuns la acel preț de sub 1.000 de euro/mp”, a fost una dintre explicațiile date Marius Ostaficiuc anul trecut, când REPORTER DE IAȘI a dezvăluit afacerea.

Deși Ostaficiuc a invocat niște afaceri pe firma mamei, sursa financiară a acestei achiziții nu a fost lămurită pe deplin, în condițiile în care părinții pensionari și-au păstrat și apartamentul cu 3 camere pe care îl dețineau în Alexandru.

Ramona Ostaficiuc a venit mai aproape de soț, fiind angajată la DRDP

 

Și-a ajutat prietenul din copilărie
Deputatul Marius Ostaficiuc și membri ai familiei sale au avut și firme. Soții Marius și Ramona au deținut Maverick Group. În 2018, societatea a fost preluată de Ionuț Enache și Ana Maria. La scurt timp, firma a intrat în faliment.

Același Ionuț Enache a primit în 2019 un împrumut de 10.000 euro de la Alexandra Dulgheru. În plus, soții Enache locuiesc în același bloc din Alexandru, două etaje mai jos, unde au un apartament și părinții Marius Ostaficiuc.

„Ionuț este prietenul meu din copilărie, vecin de la etajul 6, când noi stăteam la 8. Lui Ionuț i-am dat o firmă funcțională, să se ocupe de ea, având în cap să funcționeze în continuare, cu ideea că poate voi lua finanțări ulterior. Însă, acesta a intrat în niște afaceri dubioase. Din fericire, eu ieșisem din firmă. Când a fost problema cu niște bilete la ordin, a ieșit și soția mea. Urmează ca el să răspundă pentru ce a făcut. Este un om care a pierdut până și apartamentul părinților, cel de la etajul 6, din cauza datoriilor”, a spus Marius Ostaficiuc.

 

Altă firmă cu pierderi, la Constanța

Acum câțiva ani, Ramona și Marius Ostaficiuc au înființat firma MSA Extraction Equipment. În august 2020, a fost cooptată o constănțeancă pe nume Georgiana Tincu, iar soții Ostaficiuc au rămas fiecare cu câte 47,8%. Sediul social a fost mutat la Constanța.

Potrivit datelor publice existente la Ministerul de Finanțe, SRL-ul a înregistrat pierderi în fiecare an din intervalul 2018 – 2020. Obiectul de activitate declarat este „lucrări de pregătire a terenului”.

Pe 31 decembrie 2020, Ramona Ostaficiuc și Gabriel Dulgheru (soția și cumnatul deputatului) au devenit parteneri în firma Osta Enterprise, ea fondator, el administrator. Obiectul de activitate declarat: „comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet”.

Cumnatul lui Ostaficiuc, Gabriel Dulgheru a fost angajat tot la DRDP. Două familii trăiesc din posturile câștigate în scurt timp la două instituții publice care erau controlate de Marius Ostaficiuc

 

Deputatul Ostaficiuc, un fel de locotenent al lui Asimionesei

Acum câțiva ani, Marius Ostaficiuc a fost înregistrat de DNA Iași în timp ce era dojenit de Ghiocel Asimionesei, patronul informal al BZI. Cei doi s-au întâlnit la restaurantul „La plăcinte”, Ostaficiuc dorind să afle „resortul atacului mediatic derulat pe direcția sa, precum și a modalității/condițiilor de stopare”.
În cadrul întrevederii, Asimionesei i-a cerut lui Ostaficiuc să fie agresiv cu Marius Bodea (pe atunci șef al Aeroportului) și să-l susțină pe Mihai Chirica (primar interimar) în perspectiva alegerilor locale din 2016. „Asimionesei (...) i-a solicitat lui Ostaficiuc (...) să se implice activ în deteriorarea imaginii directorului Aeroportului (...). Asimionesei i-a cerut lui Ostaficiuc să redacteze și să depună la organele de urmărire penală o plângere împotriva lui Bodea Marius pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, în caz contrar președintele CATU (adică Ostaficiuc – n.r.) urmând să fie în continuare ținta materialelor media, în cadrul cărora se va insinua implicarea în activități ilegale”.

 

Ordin de la Asimionesei: susținerea afacerilor imobiliare

În aceeași discuție, Asimionesei i-a transmis lui Ostaficiuc cum că urmează o campanie dificilă. „(...) Iar Chirica Mihai trebuia sprijinit din toate părțile, Ostaficiuc Marius înțelegând că face aluzie la sprijinirea intereselor imobiliare ale diferiților oameni de afaceri, cunoscuți ca susținători ai actualului primar”, a menționat procurorul.
Dosarul a fost clasat, toate probele obținute cu sprijinul SRI, adică înregistrări ale convorbirilor telefonice și ambientale, au fost excluse de la dosar, urmare a unei decizii CCR.
În ultimii ani, între Ostaficiuc și Asimionesei s-a dezvoltat o relație apropiată, actualul deputat PSD fiind promovat intens în paginile BZI, fiindu-i preluate comunicatele de presă sau postările de pe rețelele de socializare.

Anul trecut, deputatul a apărut brusc cu un BMW X5. Spune că l-a luat la mâna a doua, cu aproximativ 30.000 de euro și că a vândut o altă mașină

 

A devenit celebru în România după ce-a reclamat la OPC o carte pentru copii
În urmă cu câțiva ani, Marius Ostaficiuc a fost personajul principal al unei știri care a făcut înconjurul României. Politicianul PSD a reclamat la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) că în volum pentru copii „Marele uriaş prietenos” al lui Roald Dahl sunt „cuvinte care nu există” şi „greşeli gramaticale”.

OPC i-a dat dreptate şi a decis interzicerea comercializării cărţii şi amendarea librăriei cu 1.000 de lei. Instanţa a anulat sancţiunile după ce a constatat că „greşelile” erau, de fapt, modalitatea de exprimare a personajului principal, parte din „esenţa poveştii”.

 

Article image
Deputatul PSD s-a mutat cu totul în DRDP, deși acolo făcea doar figurație: și-a adus după el soția și cumnatul plus cinci tinerei de la Organizația Municipală PSD, pe care o conduce. Sora i-a fost angajată la Consiliul Județean. Toți merită să aibă niște cariere frumoase la stat, chiar dacă drumuri nu se mai fac de 30 de ani Soția și cumnatul la „Drumuri”, sora la Consiliul Județean. La prima instituție, Marius Ostaficiuc ...
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31