fbpx
 
821 de ieșeni protestează, primarul îi ignoră, blocul cu adresă falsă de la CUG se construiește până la capăt

821 de ieșeni protestează, primarul îi ignoră, blocul cu adresă falsă de la CUG se construiește până la capăt


* Înștiințarea pentru dezbaterea PUZ, etapă obligatorie în procesul de autorizare, a fost trimisă la o asociație aflată la 300 m distanță de locul în care se construia blocul
* Ilegalitatea a trecut nebăgată în seamă de instituțiile statului
* Oameni din șapte blocuri, 821 de locatari, au semnat petiția împotriva aberației urbanistice: un imobil cu 4 etaje în mijlocul unei curți interioare
* Inspectoratul de Stat în Construcții s-a spălat pe mâini: „nu-i de competența noastră”
* Terenul pe care se construiește avea doar 420 mp, iar blocurile din jur sunt la 13-15 m distanță
* Blocul e la 2 m de limita proprietății, astfel încât se pune problema dacă acordul vecinilor nu era obligatoriu, conform cerințelor PUG

Sute de oameni din zona străzii Nicolina 76B contestă reluarea lucrărilor la un bloc ridicat la câțiva metri de geamurile lor. În 2019 au fost proteste puternice împotriva unui proiect imobiliar realizat pe doar 420 mp de teren, în curtea interioară formată din blocurile din zona Capăt CUG, partea dreaptă.

Din cauza tensiunii acumulate, la fața locului venise și primarul Mihai Chirica, acesta promițând că lucrările vor fi suspendate, descoperindu-se că blocul primise autorizație deși se afla pe traseul unor conducte.
Investitorul a reluat, de puțin timp, șantierul, ridicând deja cele patru etaje.
Locatarii vor să se adreseze instanței, cel mai important argument fiind că acordul lor în cadrul dezbaterii publice a PUZ-ului a fost eludat. Înștiințarea Primăriei a ajuns la o altă adresă, la 300 m distanță de asociația lor.

Un bloc trântit în curtea interioară a unui cvartal dintr-un cartier extrem de aglomerat

 

821 de oameni au semnat petiția

Locatarii din șapte blocuri situate în zona Nicolina 76 – Aleea Tudor Neculai 101 s-au unit împotriva unui proiect imobiliar. Blocul construit între alte cinci imobile vechi aparține investitorului Alexandru Zămosteanu și este puternic contestat de la prima săpătură.
Oamenii din imobilele 989 A, 991 A, 991 B, 993, 995 și 1006 A, 1006B, au strâns 821 de semnături, spunând că sunt disperați că, după o perioadă de suspendare a lucrărilor, acestea au reînceput în forță. „Au turnat aproape toată structura, după ce a fost o pauză lungă pe șantier. Acum este vizibil de la geamurile noastre că noul imobil este foarte apropiat de cele vechi”, spune Petrică Moroi, unul dintre inițiatorii campaniei de strângere de semnături.
„Nu am cerut până acum anularea autorizației, au fost doar solicitări pentru stoparea lucrărilor. Am fost și în Consiliul Local, i-am prezentat cazul primarului Chirica. A venit la fața locului și a cerut stoparea construcției pe motiv că trebuiau deviate utilitățile. Acesta a fost singurul motiv de suspendare, deși erau și altele mai grave. De câteva săptămâni, a fost reluată munca, structura este aproape gata”, a explicat Robert Relenschi.

 

Au modificat adresa dezbaterii publice pentru ca oamenii să nu știe

Locuitorii care contestă clădirea spun că nu au fost întrebați niciodată dacă își doresc un bloc în locul în care exista o parcare în curtea interioară. Ei spun că s-au trezit cu șantierul sub nas, nefiind informați despre ce urma să se întâmple.
În cazul investiției imobiliare de la Nicolina 76B, toată documentația care putea avertiza locatarii că va apărea o nouă clădire a fost făcută pe o altă adresă: Nicolina 98. Totul a fost mutat din pix, în birourile Primăriei, cu 300 de metri mai încolo, în zona unui teren liber de mari dimensiuni.
Problema adresei schimbate a fost comunicată Prefecturii, în 2019, de către locatarii din Nicolina 76. La rândul său, instituția a cerut ISC o verificare. Inspectoratul de Sat în Construcții a confirmat că apare Nicolina 98 în loc de 76B, dar a lăsat lucrurile așa, spunând că „neconcordanța între cele două adrese se referă la o infracțiune care nu intră în aria de competență privind investigarea de către IJC Iași”.

Distanța între adresa falsă (1) și cea reală este de 300 m. Schema șefilor din Primărie a fost operată pentru a nu alarma locuitorii că le vor ridica un nou bloc în fața geamurilor

 

Consilierul Nicolau: „Modificarea adresei este motiv de anulare a autorizației”

Consilierul local USR Iulian Nicolau explică întregul caz: „Există o informare oficială că șefii Primăriei s-au prevalat de faptul că locatarii de la blocul 1005, aflat la 300 m distanță, la o cu totul altă adresă, nu au răspuns la cererea de dezbatere. Și-atunci cei din conducerea Primăriei au spus că proiectul poate merge mai departe. Dacă înștiințarea s-a făcut pe altă adresă, este motiv de anulare a autorizației. Când construiești ceva, acea adresă trebuie să fie identică în toate actele. Am avut de-a face cu atât de multe autorizații, dar nu mi s-a întâmplat niciodată așa ceva: să am două adrese diferite pe același proiect. Știu că Urbanismul Primăriei verifică și în cantul foii, este imposibil să facă cineva o greșeală de genul acesta”.
Nicolau este președintele Comisiei de Urbanism din Consiliul Local.

Blocurile din jur sunt acoperite de noua construcție

 

Bloc-plombă într-un cartier extrem de aglomerat

Potrivit PUZ-ui aprobat în 2018, între blocul care se va construi și imobilele vecine sunt următoarele distanțe: 13,7 metri, 14,7 metri, 15,7 metri și 16,6 metri. Cea mai mică distanță este până în blocul 995.
Noul Imobil, făcut pe un teren de 408 mp, a fost trecut în PUZ cu D+P+4E, dar în autorizație apare cu ultimul D+P+3E+4R (ultimul fiind etaj retras, mai mic îngustd ecât celelalte). Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) a foist scăzut de la 3 la 2,5 între PUZ și autorizație, din cauza presiunii publice.
Imobilul ar urma să aibă, în total, 12 apartamente și 10 locuri de parcare - 6 la demisol și 4 în curte.

 

Acordul vecinilor este obligatoriu în anumite condiții

Conform specialiștilor, acordul vecinilor trebuie obținut prin notariat în anumite condiții și, atunci când acesta este solicitat pentru emiterea autorizației, devine obligatoriu.
Astfel, conform normelor din Codul Civil, este obligatorie semnătura vecinilor unui proiect dacă noua clădire este la 2 metri (vedere directă) sau 60 cm (perete opac) de limita proprietății. PUG-ul Iașului stabilește o distanță mai mare de 3 m față de limita proprietății, iar în cazul clădirilor înalte distanța dintre acestea trebuie să fie de cel puțin jumătate din înălțimea celei mai mari.
„Dacă aceste limite sunt respectate, acordul notarial al vecinilor nu mai este obligatoriu. Este un detaliu important de precizat: dacă prin PUZ s-au trasat aliniamentele tu, constructor, trebuie să le respecți la milimetru. Pentru că orice încălcare te obligă la obținerea unui acord notarial de la vecini”, a  mai precizat arhitectul Iulian Nicolau.

PUZ-ul arată că noul bloc este construit, în partea posterioară, la doar 2 m de limita proprietății, deci acordul notarial al vecinilor ar putea deveni obligatoriu

 

Blocul e la 2 m de limita proprietății: e necesar acordul vecinilor

Totuși, chiar și în cazul blocului din Nicolina 76 B - unde, judecând după distanțe, acordul nu ar fi fost obligatoriu - există un detaliu care apare chiar în PUZ: „alinierea construcției posterior – 2 m”.
Arhitectul Nicolau face și traducerea: „Judecând după ce este scris acolo, alinierea posterioară a clădirii față de limita de proprietate este de 2 metri, adică este la mai puțin de  3 m. Asta înseamnă că, în acest caz, era obligatoriu acordul notarial al celor care se învecinează cu proiectul”.
Verificarea, însă, o poate face doar Serviciul Control Urbanism al Poliției Locale. „Noi am chemat Poliția Locală de nenumărate ori, de fiecare dată totul a fost în favoarea dezvoltatorului”, mai spun oamenii din zonă.

 

Article image
Blocul are PUZ-ul în faza de dezbatere publică. În toate cazurile până acum, contestațiile n-au contat. Proiectul aparține unor necunoscuți în lumea imobiliară: Mihai și Elena Rotariu. Viitorul bloc cu patru etaje e înconjurat de alte blocuri, cel mai apropiat fiind la 12 m. Terenul e înconjurat de parcările oamenilor, e practic spațiu închis. În PUZ sunt 862 mp, în realitate s-au împrejmuit 1.000 mp. Locuitorii de la CUG s...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 22 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: