fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Protestul mamelor din 2019, care acuzau lipsa creșelor din Iași Protestul mamelor din 2019, care acuzau lipsa creșelor din Iași

Chipul neputinței: Oradea a cheltuit triplu față de Iași pe dezvoltare, în 2021. Ei – rachetă, noi – Trabant


* Primăria Oradea are, la 9 luni, 293 milioane de lei cheltuite pe investiții
* Primăria Iași are doar 103 milioane de lei cheltuieli de investiții
* Oradea e de două ori mai mică decât Iașul. Investițiile pe cap de locuitor sunt de 5 ori mai mari în Ardeal decât în Capitala Moldovei
* Fiecărui orădean îi revin 1.457 de lei investiți în oraș, în timp ce fiecărui ieșean îi revin doar 275 de lei
* Clujul și Oradea surclasează Iașul și la absorbția de fonduri europene, la 9 luni
* Diferențele se văd în viteza de dezvoltare: infrastructură, parcări, școli, poduri, parcuri
* Oradea și Cluj au cele mai performante primării din România, pe cifre, nu pe impresii, poziționare geografică sau investiții străine

La doi dintre cei mai importanți indicatori bugetari, cheltuielile cu investițiile și sumele nerambursabile atrase de la UE, municipiul Iași a fost surclasat de Oradea și Cluj.

Atât în cifre absolute cât și ca procente din propriile previziuni, cele două orașe din Ardeal au reușit o mult mai bună performanță pe primele 9 luni ale anului decât Iașul.

Aceasta este o parcare supraetajată la Oradea. Mai sunt patru la fel

 

Oradea a investit de trei ori mai mulți bani decât Iașul
Din ianuarie 2021 și până la sfârșitul lunii septembrie, Primăria Oradea a cheltuit 293 de milioane de lei pentru dezvoltarea propriului oraș. La Cluj, cu aceeași destinație, Primăria locală a cheltuit, în aceeași perioadă de referință, 262 de milioane de lei. La Iași, la secțiunea dezvoltare, suma a fost de doar 103 milioane de lei, adică aproape trei ori mai mică decât la Oradea și de 2,5 ori mai mică decât la Cluj.

Contraperformanța Iașului este atât în raport cu celelalte două municipii, dar și cu propriile angajamente. Astfel, previziunea a fost ca, în primele 9 luni, Iașul să investească 503 milioane lei (peste 100 de milioane de euro), însă nu a reușit decât 20%.

„Dacă aţi angaja un meseriaş să vă monteze 100 mp de faianţă în casă, pentru care trebuie să plătiţi 4.500 lei și, când vă predă lucrarea, vedeţi că a executat doar 20 mp, o cincime din lucrare, câți bani i-ați da? Mai mult, l-ați mai recomanda și altor prieteni? Dacă primarul a executat din 100% investiţii promise în acest an, doar 20%, o cincime, i-aţi mai da salariul întreg? L-aţi mai pune şi la anul să se ocupe de investiţiile în oraş?”, a declarat Marius Bodea, senator USR PLUS.
La Cluj, gradul de realizare a cheltuielilor de dezvoltare a fost de 34% (262 milioane lei din 763 asumate), în timp ce la Oradea a fost de 32% (293 milioane din 894 milioane de lei prognozate). Datele sunt publice și au făcut obiectul aprobării execuțiilor bugetelor în consiliile locale ale celor trei orașe.

Răzvan Timofciuc, consilier local USR: „Nivelul absorbției europene la Iași este cel mai mic dintre orașele mari din România”

 

Cea mai proastă absorbție europeană dintre orașele mari
Un al doilea parametru extrem de important în dezvoltarea unui oraș este gradul de absorbție a fondurilor europene nerambursabile. Și la acest capitol, Iașul a fost depășit de cele două orașe ardelene.

De la UE, pe proiecte europene, au intrat la Iași doar 51 de milioane lei dintre cele 266 milioane lei estimate – 19%.

În schimb, Clujul a înregistrat venituri de 120 milioane de lei față de o estimare de 417 milioane lei – 29%. Mai mult decât dublu la Cluj față de Iași în sumă absolută. Sau cu 10 procente în plus față de propriile estimări.

La Oradea, în primele luni ale anului, au intrat de la UE peste 93 de milioane de lei ceea ce înseamnă 32% raportat la previziunea proprie de 287 milioane lei.

„Aceste cifre dezastruoase se regăsesc în congestia din trafic în care pierdem atât timp preţios, infrastructura jalnică a străzilor din cartiere, lipsa dotărilor din şcoli sau lipsa investiţiilor pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi a spaţiilor verzi. Nivelul de absorbţie a fondurilor europene la 30 septembrie e cel mai mic dintre oraşele mari din România. Acest lucru e cu atât mai tragic cu cât, în contextul crizei economice generată de pandemie, fondurile europene sunt esenţiale. Este încă un an pierdut pentru ieşeni”, a afirmat Răzvan Timofciuc, consilier local USR PLUS.

TABEL: Iașul, surclasat de Cluj și Oradea la performanța administrativă


Balanișcu (PSD): „Avem un primar de 20%”
Execuția bugetară a Iașului, ce a cuprins și aceste cifre mici la investiții și atragerea de fonduri UE nerambursabile, a fost votată, luni, de consilierii PNL, PMP și de viceprimarul Cezar Baciu care au girat, astfel, contraperformanța primarului Mihai Chirica.

S-au abținut la vot consilierii USR și cei ai PSD. „Din punct de vedere al performanței administrative, la 9 luni avem un primar de 20,5%. Aștept să văd cum va fi la 12 luni”, a menționat alesul local Bogdan Balanișcu (PSD), după vot.

La Cluj s-a făcut concurs internațional de arhitectură pentru modernizarea unui liceu

 

Veniturile la 9 luni sunt la 65%
Alte cifre din execuția bugetară a Iașului: veniturile estimate pentru primele 9 luni au fost de 1,1 miliarde lei. Încasările efective s-au cifrat la doar 721 milioane lei, reprezentând 65%.

Cheltuielile au fost de doar 54%, adică 600 milioane de lei din 1,1 miliarde lei.
Pentru acest slab bilanț, oficialii Primăriei au avut două explicații: faptul că bugetul local a fost aprobat târziu și că, în plus, au fost disfuncționalități în decontul banilor UE. În plus, a justificat primarul, situaţia la zi arată altfel, cu creșteri și la încasări și la cheltuieli și vor fi și la rambursările de la UE.

Așa arată amenajarea Liceului Onisifor Ghibu din Cluj

 

Cluj: liceu modernizat prin concurs internațional de arhitectură

Exemplu de investiție în Cluj: în luna august, a fost lansat concursul internațional de soluții pentru Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania.

Tema de concurs a fost concepută în jurul modernizării spațiului educațional și a zonelor urbane adiacente Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”. Au fost depuse 26 de variante de modernizare pentru această zonă, iar rezultatele vor fi anunțate luni, 8 noiembrie, în cadrul unei conferințe online.

Parcare supraetajată la Cluj. Aspect occidental. La Iași, mașinile stau pe trotuare

„Proiectul câștigător al concursului de soluții pentru extinderea și modernizarea ansamblului educațional Liceul «Nicolae Bălcescu» va fi un exemplu de bune practici atât în ceea ce privește arhitectura școlară și infrastructura educațională, cât și amenajarea spațiului urban integrând principiile walkable (de mers pe jos – n.r.) și smart city (oraș inteligent – n.r.)”, a menționat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Juriul care evaluează proiectele este format din șapte membri titulari, arhitecți care profesează în Austria, Franța și România. Premiul I va fi, de fapt, contractul de proiectare estimat la 2,5 milioane de lei, fără TVA, premiul II – 83.000 lei și premiul III – 41.500 lei.

Mihai Chirica ascunde cifrele sub preș și vinde o imagine contrafăcută

Exemple de investiții la Cluj : parking, licee 24 de tramvaie sosite
Tot la Cluj, câteva dintre investițiile finalizate recent sau în curs de recepție:
- peste 5 milioane euro: 17 săli de clasă, 10 laboratoare și o sală nouă de sport la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”
- un nou corp de clădire cu 33 de săli de clasă și 9 laboratoare plus o sală de sport extinsă și modernizată la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Valoarea investiției a fost de 6 milioane de euro, iar resursele financiare au provenit din fonduri europene prin POR 2014-2020
- 24 tramvaie ASTRA Imperio - fabricate în România - au ajuns la Cluj-Napoca. 20 de tramvaie sunt puse deja în circulație, urmând ca celelalte să intre în circuit după perioada de probe. Prețul unitar al unui tramvai a fost de 7.735.000 lei fără TVA, iar valoarea totală a contractului însumează 185.640.000 lei fără TVA
- un nou parking cu 320 de locuri a fost dat în folosință la începutul lunii octombrie. Este format din subsol, două niveluri de demisol, parter, trei etaje supraterane și terasă. Abonamentele pentru parcare se acordă cu prioritate studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai, parkingul fiind construit pe un teren aparținând acestei universități. Astfel, 238 de locuri sunt destinate studenților pe bază de abonament anual, la tariful de 104 lei, iar 42 de locuri destinate riveranilor, la tariful anual de 115 lei. Restul de 40 de locuri pentru vizitatori sunt disponibile în regim de plată orară (3 lei/oră)

În Oradea nu doar s-au înlocuit liniile de tramvai, ci s-au făcut mai mulți kilometri de extinderi de linii


Investiții Oradea: extindere linie de tramvai, parking, companie aeriană

Câteva dintre cele mai recente investiții de la Oradea:
- 20 de tramvaie ASTRA. Valoarea totală a contractului a fost de 148 milioane lei fără TVA
- extindere a liniei de tramvai: face legătura între Calea Aradului și cartierele Nufărul-Cantemir, măsoară 3,8 km și va fi gata în decembrie 2021. „Este un proiect de 11,6 milioane de euro + TVA, în care contribuția municipalității este de 2%, diferența de 98% fiind accesată pe fonduri europene prin Programul Operațional Regional”, a declarat primarul Florin Birta pentru presa locală

Cluj are deja 20 de tramvaie noi operaționale. În spate se văd stadionul de 38.000 de locuri și Sala Polivalentă de 10.000 de locuri. Altă lume

- Clădirea care adăposteşte Templul Francmasoneriei a fost reabilitată cu fonduri europene. Imobilul a fost construit în anul 1902, iar de-a lungul anilor a fost sediu masonic, creșă, grădiniță, aici funcționând chiar și o întreprindere. Acum e obiectiv turistic. Valoarea lucrărilor a fost de 5,9 milioane lei plus TVA
- Primarul Florin Birta şi Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor, au anunţat la sfârșitul lunii septembrie înfiinţarea companiei aeriene locale AIR ORADEA, cu un capital social de 3 milioane de euro (60% deținut de municipiul Oradea, 40% de Consiliul Județean). „Din primăvara anului viitor, vom avea un plan de zbor cu trei curse zilnice între Oradea și București, dus-întors, de luni până vineri, și două curse în week-end, sâmbătă și duminică, plus patru curse externe pe săptămână, cu care ne vom conecta la patru hub-uri internaționale, pe care le vom anunța într-un viitor apropiat”, a spus, atunci, primarul Florin Birta

Și la Oradea s-au cumpărat tramvaie noi, moderne

- Parking nou pe strada George Barițiu. Sunt disponibile 336 de locuri de parcare. Investiția s-a cifrat la 3,5 milioane de euro. A fost deschisă la mijlocul lunii septembrie

 

Article image
* Licitația de la Iași n-a avut clarificările urcate pe platforma europeană. Participanții internaționali n-au avut acces la informații * Au câștigat turcii * Serviciu Antifraudă ne-a tăiat 5% din finanțarea europeană, banii urmând a fi suportați de la bugetul local. Vor plăti ieșenii * 1,9 milioane de euro pierdute mai însemnau un tramvai pe care îl puteam lua. Primăria se judecă acum la Curtea de Apel București * Comisia ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 29 Octombrie 2021


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac