fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Adrian Covăsnianu avertizează: Noul Guvern schimbă din nou prioritatea autostrăzilor. USL 2 ne lasă iar fără A8

Adrian Covăsnianu avertizează: Noul Guvern schimbă din nou prioritatea autostrăzilor. USL 2 ne lasă iar fără A8


Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, trage un semnal de alarmă asupra priorităților noului guvern legate de autostrăzi. Autostrada Unirii devine un simplu proiect în Planul Investițional, spune el.

„Planul Investițional 2020-2030 - document strategic confidențial „scăpat” în transparență decizională!

Autostrada Unirii devine un simplu proiect în Planul Investițional?
FAPTE și REZULTATE în perioada ianuarie-septembrie 2021 pentru autostrada A8:
I. Podul de la Ungheni (1,1 km)
a) S-a stabilit un calendar concret si predictibil pentru obținerea Acordului de Mediu (trim III 2022)
b) S-a deblocat și s-a contractat procedura de obținere a Acordului de Mediu
c) S-a realizat Studiul de Evaluarea Adecvată de Mediu - subetapă din etapa de obținere Acordului de Mediu
II. Ungheni Iași - Tg. Neamț (100 km)
a) S-a semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic de Execuție (Proiectare COMPLETĂ)
b) S-au inceput studiile în teren (studii geotehnice și topografice) și s-au initiat discuțiile cu autoritățile locale
c) S-a stabilit o fazare a proiectului cu derularea accelerată a proiectării pe subtronsoanele Lețcani-Podu Iloaiei și Podu Iloaiei-Pașcani inainte de mai 2023
III. Tg. Neamț - Tg. Mureș
a) S-a stabilit împărțirea autostrăzii montane pe tronsoane astfel încât acestea să poată fi promovate prin contracte de tip Proiectare si Execuție (PNRR+POT)
b) S-a asigurat finanțarea cu peste 520 milioane de euro pentru EXECUȚIA a 59 km din autostrada Unirii (capetele Tg. Mureș-Miercurea Nirajului și Moțca-Leghin) din PNRR (2021-2026)
c) S-a stabilit un calendar pentru maturizarea Studiului de Fezabilitate pe sectorul montan (iulie 2022 - termen obtinere Acord de Mediu)
d) S-au creat condițiile favorabile pentru lansarea viitoarei licitații de Proiectare și Execuție din 2022 cu finanțare din POT 2021-2027
IV. S-a menținut Autostrada A8 pe agenda principală a Ministerului Transporturilor pentru a fi demarată și finalizată până în 2030
În ciuda progreselor și procedurilor tehnice vizibile din perioada ianuarie-septembrie 2021, conform Planului Investițional 2020-2030, ?????????? ??...?̂????????̦?? și riscă să nu se realizeze conform dezideratelor europene și angajamentelor naționale până în 2030! În același timp, conform unei metodologii de calcul îndoielnice, sunt promovate în fața autostrăzii A8 proiecte secundare și imature din perspectivă tehnică.
Mai multe detalii și suspiciuni rezonabile vis-a-vis de Planul Investițional se regăsesc în imaginile atașate postării.
Deși se specifică faptul că Planul Investițional reprezintă actualizarea Strategiei de Implementare a Master Planului General de Transport al României, acest lucru înseamnă schimbarea priorităților naționale asumate prin LEGE și eliminarea ierarhizării implementării proiectelor?
Date fiind informațiile din Planul Investițional și a lipsei unei dezbateri publice avem suspiciuni rezonabile că Autostrada A8 tinde să încetinească!
Prin urmare, în calitate de fost Secretar de Stat în echipa condusă de ministrul Cătălin Drulă fac un apel public la Ministerul Transporturilor și solicit următoarele:
1) Respectarea politicii TEN-T și ierarhizarea implementării proiectelor respectiv accelerarea proiectului Autostrăzii A8 Ungheni-Iași-Tg. Neamț aflat pe coridorul principal pentru a fi construită până în 2030
2) Completarea caroiajului de autostrăzi în Moldova până în anul 2050 cu cele 2 relații aflate pe rețeaua secundară de transport (TEN-T Comprehensive) Brașov-Bacău respectiv Focșani-Bârlad-Albița
3) Realizarea unei dezbateri publice transparente, deschise și ample cu toți actorii implicați inclusiv cu societatea civilă și partidele politice pe Planul Investițional 2020-2030
4) Asumarea clară că NU se dorește modificarea coridoarelor TEN-T de către Ministerul Transporturilor”, este mesajul postat de Adrian Covăsnianu pe pagina sa de socializare.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac