fbpx
 
Primarul din Melitopol a fost ridicat de forțele ruse și este acuzat de terorism (VIDEO)

Primarul din Melitopol a fost ridicat de forțele ruse și este acuzat de terorism (VIDEO)


Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, apare într-o înregistrare video de pe o cameră de supraveghere în timp ce este scos dintr-o clădire guvernamentală flancat de bărbați înarmați, iar Biroul procurorului din regiunea separatistă Lugansk, controlată de Rusia, a anunțat că anchetează acuzații de terorism formulate împotriva edilului, relatează CNN.

Presa locală confirmă că bărbatul care apare în imagini este Ivan Fedorov. CNN precizează că a geolocalizat și a verificat autenticitatea videoclipului.

Este primul caz cunoscut de reținere și investigare a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești sau proruse de la începutul invaziei, menționează CNN.

Potrivit unui mesaj postat pe site-ul procurorului din Lugansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la un grup criminal.

Biroul procurorului din Lugansk susține că Fedorov este membru al „Sectorului de Dreapta”, o grupare paramilitară și politică naționalistă ucraineană, care are o poziție antirusească, dar în niciun caz, spun observatorii, nu este vorba despre acea amenințarea „fascistă” invocată de președintele rus Vladimir Putin ca pretins motiv al invaziei din Ucraina.

Parchetul prorus din Lugansk susține că „Sectorul de Dreapta” a desfășurat acte teroriste împotriva civililor din regiunea Donbas, fără a oferi însă detalii.

CNN nu a reușit să afle cine este avocatul lui Fedorov, pentru un punct de vedere cu privire la acuzațiile aduse.

Într-o declarație postată pe Facebook, Ministerul ucrainean de Externe a calificat vineri seara detenția lui Fedorov drept „răpire”, afirmând că aceasta este una dintre numeroasele „încălcări grave ale normelor și principiilor dreptului internațional” și o „crimă de război”. Convenția de la Geneva și protocoalele sale adiționale interzic luarea de ostatici civili, reamintește MAE ucrainean.

„Facem apel la comunitatea internațională să reacționeze imediat la răpirea lui Ivan Fedorov și a altor civili și să crească presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său barbar împotriva poporului ucrainean”, se arată în declarația MAE ucrainean:

„Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei este însoțită de încălcări grave ale normelor și principiilor dreptului internațional, inclusiv ale dreptului internațional umanitar, de crime de război și crime împotriva umanității, precum și de alte încălcări ale drepturilor omului de către armata rusă. Printre aceste încălcări grave se numără răpirea primarului din Melitopol, Ivan Fedorov, la 11 martie.

Trupele rusești, care au lansat atacuri cu rachete și bombe asupra facilităților și infrastructurii civile din Ucraina, inclusiv asupra spitalelor și școlilor pentru copii, pe parcursul a două săptămâni, îl acuză în mod cinic pe primar de "terorism".

Răpirea primarului din Melitopol se încadrează la crimă de război, în conformitate cu Convențiile de la Geneva și cu Protocolul adițional care interzic luarea de ostatici civili în timpul războiului.

Facem apel la comunitatea internațională să reacționeze imediat la răpirea lui Ivan Fedorov și a altor civili și să crească presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său barbar împotriva poporului ucrainean.

Răpirea primarului din Melitopol, împreună cu alte sute de fapte de crime de război comise de ocupanții ruși pe teritoriul ucrainean, sunt documentate cu atenție de către agențiile de aplicare a legii. Autorii acestei crime și ai altor crime vor fi trași la cea mai strictă răspundere”.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30