fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
O primărie din județul Iași, la un pas de a fi executată silit din cauza unor facturi neachitate de fosta conducere

O primărie din județul Iași, la un pas de a fi executată silit din cauza unor facturi neachitate de fosta conducere


Din cauza unor facturi neachitate de fosta conducere, Primăria comunei Golăiești, din județul Iași, riscă să fie executată silit. Terenul și clădirea în care lucrează salariații ar putea fi scoase la vânzare, dacă datoria de aproape un milion de lei nu este plătită.

Fostul primar, acuzat de fraudă, susține că a început diverse lucrări în comunitate, dar nu a mai avut bani să le termine. Cazul a ajuns în atenția DNA și va ajunge și pe masa Guvernului, informează Știrile Pro TV.

În 2007, primarul comunei Golăiești a vrut să facă o rețea de canalizare. A contractat o firmă care trebuia să facă proiectul și care a emis o factură de 33.000 de lei.

Costel Manoliu, primarul comunei Golăiești: „Firma a executat o documentație pentru un proiect al comunei, în care fosta administrație, fostul primar ne-a spus că nu a plătit din cauza faptului că nu a fost de calitate această documentație. Trebuie să avem hârtii în spate, să ateste lucrul ăsta.”

Șase ani mai târziu, pentru că tot nu era achitată factura, firma a apelat la un executor judecătoresc. Acesta a început demersurile și, acum, după 14 ani, din cauza penalităților, datoria Primăriei a crescut la 920.000 de lei, de 30 de ori mai mult decât suma inițială.

Primăria este somată acum să plătească toți banii, în termen de 15 zile. În caz contrar, terenul și clădirea în care funcționează administrația locală vor fi puse sub sechestru și scoase la licitație.

Costel Manoliu, primarul comunei Golăiești: „În fiecare zi, tot apar, tot apar noi dosare de executare. Pentru că acele facturi nu au fost înregistrate în contabilitate, pur și simplu au fost băgate în sertar și lăsate acolo mulți, mulți ani.”

Primarul spune că s-au strâns 30 de dosare de executare silită, în valoare totală de un milion de euro. Diverse firme își cer banii pe lucrări executate în comunitate, de la canalizare, asfaltare, renovări de clădiri, iar cele mai vechi datorii sunt de acum 15 ani.

Fostul primar, în mandatele căruia s-au adunat datoriile și penalitățile, susține, însă, că și localnicii sunt de vină pentru neplata facturilor. Gradul de colectare a taxelor și impozitelor este extrem de scăzut, motiv pentru care unele plăți nu au putut fi onorate la timp.

Mihai Bâzdâgă, fostul primar: „Comuna noastră are venituri foarte mici, noi am avut câteva proiecte mai majore, pe care a trebuit să avem bani de co-finanțare. Au rămas, într-adevăr, facturi neachitate, cum ar fi studii de fezabilitate, de la gaz metan. O documentație făcută pentru CNI la alunecarea de drum, mai este de plătit PUG-ul.”

Localnicii cred și ei că primarul a promis și apoi a început proiectele fără să aibă bani că să le ducă până la capăt.

Pe numele fostului primar, actualul edil a făcut două plângeri la DNA pentru abuz în serviciu și luare de mită. Cel mai probabil, primăria va formula o solicitare către Guvern, prin care să ceară ajutor de la fondul de rezervă, pentru plata parțială a datoriilor.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac