fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Antibiotice Iași a început să producă fertilizanți bio pentru agricultură

Antibiotice Iași a început să producă fertilizanți bio pentru agricultură


Antibiotice Iași, fabrica de medicamente la care statul român este acționar majoritar, a început să producă fertilizanți bio pentru agricultură.

Decizia a fost luată în contexul crizei îngrășămintelor chimice, dar și pe fondul preocupărilor pentru protecția mediului. Biofertilizanții sunt o alternativă la chimicalele tradiționale, pe care le folosesc fermierii. Conțin, printre altele, bacterii care ajută plantele să absoarbă nutrienți, precum fosforul și azotul.

Fertilizantul pe care Atibiotice Iași a început să îl producă este recomandat pentru culturile de cereale, plante tehnice și legume, dar poate fi folosit și pentru revitalizarea pășunilor și a fânețelor, arată Știrile Pro TV.

Îngrășământul are în compoziție mai multe bacterii. Ca urmare a acțiunii lor, spun reprezentanții fabricii de medicamente, fosforul din pământ devine solubil și poate fi absorbit de plante.

Ovidiu Bățaga, director marketing Atibiotice Iași: „Este un produs bio, un produs viu. Ca și costuri, nu presupune o investiție foarte mare, deci nici produsul finit nu va fi scump, între câțiva lei și zeci de lei per litru în funcție de gradul de concentrație”.

Pe lângă faptul că sunt mai ieftini decât îngrășămintele chimice, fertilizanții bio sunt și mai ușor de folosit. Și nu poluează.

Emil Teofil Bălteanu, președinte asociație agricolă: „Măresc în mod substanțial capacitatea plantei de a absorbi micronutrienții și substanțele hrănitoare. Vom folosi la două culturi-cheie: la floarea soarelui și la porumb”.

Totuși biofertilizanții își pierd eficacitatea dacă solul este de proastă calitate, prea cald ori prea uscat.

Tiberiu Stan, fermier din județul Iași, spune că, în cazul lui, chiar și în condiții de pământ fertil, acest tip de îngrășământ nu a făcut minuni.

Stan Tiberiu Dan, fermier: „Le-am încercat pe cultura mare, la grâu rapiță, porumb, floarea soarelui și soia. Chiar dacă s-a schimbat aspectul plantei, ca și productivitate nu am avut în plus”.

Până când primele flacoane de fertilizant bio vor ieși de pe bandă la Antibiotice Iași, România se bizuie tot pe Azomureș.

După patru luni în care și-a oprit total producția de îngrășăminte, compania a decis să repornească o parte dintre instalații, la jumătate din capacitate.

Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: „Producem o parte în îngrășămintele care vor fi necesare în sezonul de toamnă. Însă, chiar și în aceste condiții există o cantitate insuficientă față de cererea care va exista în aceea perioadă”.

Azomureș așteaptă un ajutor de stat, care încă n-a venit, dar este aprobat, de principiu, de Comisia Europeană.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac