fbpx
 
Ioana Timofte, bugetara-fanion a României: și-a luat penthouse de 260 mp în 2022. Are trei locuințe de 1 milion de euro

Ioana Timofte, bugetara-fanion a României: și-a luat penthouse de 260 mp în 2022. Are trei locuințe de 1 milion de euro


Directoarea de la CNCIR a menționat achiziția unui penthouse de 260 mp în luna mai 2022

În același bloc din Băneasa mai are două apartamente: de 178 mp respectiv 112 mp

Valoarea de piață a acestora este uriașă: peste 1 milion de euro

Ieșeanca menționează în declarația de avere că a împrumutat 160.000 de euro de la Felix Braniște, tatăl copilului ei

Acesta, la rândul său, este un bugetar plimbat prin mai multe ministere, dar care nu poate justifica această sumă

El menționează, în propria declarație de avere, că a împrumutat 130.000 de euro de la un oarecare „Vasile A.” și că îi va returna într-un an, deși venitul său total este de circa 24.000 de euro/an

Ioana Timofte a fost făcută celebră de REPORTER DE IAȘI luna trecută, prin dezvăluirea veniturilor sale lunare ca director CNCIR: 11.000 de euro/lună la stat

Ioana Timofte deține un penthouse de 260 mp în nordul Bucureștiului, într-un bloc construit în 2007. „4 camere și 4 terase” se menționează în extrasul de la Cadastru

Bugetara de caviar Ioana Timofte, directoarea ieșeană de la CNCIR, a dat lovitura în 2022: și-a luat un penthouse de 260 mp. În extrasul de la Cadastru, locuința este descrisă ca având „4 camere și 4 terase”.
Ioana Timofte este celebră pentru venitul lunar net de 11.000 de euro/lună ca directoare la Controlul Cazanelor (fostul ISCIR), dezvăluire pe care REPORTER DE IAȘI a făcut-o în luna iunie.
Ioana Timofte a cumpărat penthouse-ul în luna mai anul acesta în același bloc nou din Băneasa, pe Bd. Ion Ionescu Dela Brad, unde mai are două apartamente uriașe: unul de 178 mp și altul de 112 mp. Averea Ioanei Timofte, făcută doar din diverse sinecuri la stat, o depășește pe a multor antreprenori de top din economia privată: valoarea celor trei apartamente din nordul Bucureștiului este de peste 1 milion de euro.
Pentru utima investiție imobiliară, Ioana Timofte sugerează în declarația de avere că sursa banilor constă, în cea mai mare parte, din împrumutul de 160.000 de euro pe care i l-a acordat Felix Braniște. Acesta este tatăl copilului directoarei CNCIR și este, la rândul său, tot un funcționar public care a trecut prin mai multe ministere. Veniturile lui Braniște nu pot justifica suma de 160.000 de euro.

În același bloc din Băneasa, directoarea CNCIR mai deține două apartamente spațioase: unul de 178 mp (cumpărat în 2013) și unul de 112 mp (achiziționat în 2018)

Penthouse de 260 mp

În declarația de avere, Ioana Timofte notează că noul pnethouse achiziționat are 250 mp, dar în extrasul de carte funciară acesta apare cu suprafața de 261 mp.
Conform adresei, apartamentul situat la etajul 5 al ansamblului rezidențial din cartierul Băneasa. Imaginile de pe Google Earth dezvăluie forma tipică de penthouse, cu terasele desfășurate la ultimul nivel al blocurilor.
În 2013, Ioana Timofte a cumpărat în același bloc un apartament de 178 mp, iar în 2018 a mai achiziționat o locuință de 112 mp. Sunt patru blocuri care compun acest complex rezidențial construit în 2007, având regim de înălțime P+5 și parcări la subsol. Trei imobile sunt lipite, iar al patrulea este ridicat separat.
Ioana Timofte a cumpărat penthouse-ul de 260 mp de la omul de afaceri Fănel Oprea, care are mai multe afaceri în București (restaurante, construcții, transporturi).
Un deținător de locuință din aceste blocuri a declarat pentru reporterul deplasat la fața locului: „Înmulțiți cu cel puțin 2.000 de euro/mp pentru a afla valoarea apartamentelor. Eu am cumpărat cu 1.600 de euro/mp cu mai mult timp în urmă, dar de la o cunoștință care pleca din țară”. Directoarea de la CNCIR are o suprafață totală utilă în cele trei locuințe de 550 mp. Prețul de piață, conform vecinului ei, este de minim 1,1 milioane de euro.
Ioana Timofte a confirmat că locuiește aici: „Domiciliez într-unul dintre apartamentele care figurează în declarația mea de avere. Una din locuințe a fost închiriată timp de doi ani, dar în acest moment nu mai este niciunul închiriat”. Deci două apartamente stau goale.

După o scurtă experiență antreprenorială la Iași, încheiată rapid cu un faliment, Ioana Timofte s-a mutat la București, unde a devenit o bugetară de succes

Valoare uriașă. Nu ies banii

Prețurile de piață în Nordul Bucureștiului sunt printre cele mai mari din România. Un penthouse de tipul celui achiziționat de Ioana Timofte se vinde cu minim 500.000 de euro, dar anunțurie cu prețuri la vedere sunt puține. Majoritatea agențiilor imobiliare prezintă ofertele în cadrul unei întâlniri directe cu clientul.
Făcând o medie a prețurilor pe care le aveau la data achiziției cele trei locuințe deținute de Ioana Timofte – 2013, 2018, 2022, valoarea cumulată este de circa 900.000 de euro.
Analiza declarațiilor de avere completate de Timofte în ultimii ani nu scoate la iveală diferențe majore. În 2022, față de 2021, Ioana Timofte nu declară nimic în plus, nimic în minus, cu excepția împrumutului de 160.000 de euro de la tatăl copilului său, Felix Braniște. Valoarea penthouse-ului este însă mult mai mare.
„Apartamentul a fost cumpărat din banii împrumutați și din moștenirea defunctului meu tată”, a declarat ea pentru REPORTER DE IAȘI. Însă proprietățile și banii moșteniți de Ioana Timofte au rămas în aceiași parametri în declarațiile de avere din 2021 respectiv 2022: casele, terenurile de la tată sunt neatinse, precum și o sumă de 70.000 de euro rămasă de la părinte și păstrată într-un depozit.

În declarația de avere din 2022, Ioana Timofte menționează că a împrumutat 160.000 de euro de la Felix Braniște

Bonusul de la CNCIR nu apare în declarația de avere

Ioana Timofte a confirmat însă că a încasat bonusul de director la CNCIR pe 2021, în valoare de peste 260.000 de lei net, dar acești bani nu apar încă în declarația de avere, fiind obținuți după termenul legal în care avea obligația de a raporta veniturile. Suma va trebui menționată în declarația de anul viitor.
Timofte a încasat în total, în ultimele 12 luni, peste 120.000 de euro din salarii si bonusuri, conform rapoartelor oficiale publicate anterior de REPORTER DE IAȘI.
La aceși bani se adaugă suma de 160.000 de euro împrumutată de la Felix Braniște, rambursarea fiind scadentă în 10 ani, conform declarației de avere. La rândul său, în propria declarație, Braniște afirmă că a împrumutat, tot în acest an, 130.000 de euro de la o persoană misterioasă, „Vasile A.”, și că va rambursa întreaga sumă în 2023, adică într-un singur an.
Nici așa banii pentru penthouse nu ajung, la valoarea de piață de 500.000 de euro, declarațiile de avere ale Ioanei Timofte nefiind edificatoare.



„Apartamentul a fost cumpărat din banii împrumutați și din moștenirea defunctului meu tată.”
Ioana Timofte, director CNCIR

Braniște, la rândul său, declară că a împrumutat 130.000 de euro de la o persoană fizică

Relația cu Felix Braniște, un mister

Traseul profesional al lui Felix Braniște este de asemenea edificator: el a lucrat toată viața la stat, fiind lansat, în 2010, ca președinte al Tineretului Social-Democrat din Filiala Argeș.
A fost profesor de engleză o perioadă scurtă într-o comună din Argeș, apoi s-a mutat la București, unde a schimbat sinecurile în ministere și agenții publice ca pe șosete. A fost pe rând:
- inspector la Agenția Națională de Integritate
- membru CA Romaero București
- șef al Corpului de Control de la Garda de Mediu
- șef birou în Ministerul Economiei
- șeful Corpului de Control în Ministerul Economiei (până în 2020)
- adjunct al șefului Corpului de Control al Ministerului Transporturilor (2021, numit de Sorin Grindeanu)
- șef birou în cadrul Ministerului Turismului
În 2020, Felix Braniște a fost și membru CA la CNCIR, instituție condusă din 2019 de către Ioana Timofte, cei doi având un copil împreună.
Veniturile cumulate (salariu + alte indemnizații) ale lui Felix Braniște din ultimul an, conform declarației de avere, au fost fix 8.840 de lei/lună, cea mai mare parte reprezentând-o aportul din calitate de membru CA la Societatea Națională a Apelor Minerale.
Cum va reuși Felix Braniște să achite 130.000 de euro într-un an rămâne un mister. REPORTER DE IAȘI a cerut numărul de contact al acestuia de la Ioana Timofte, dar fără succes. Directoarea CNCIR a refuzat să răspundă la întrebările legate de relația cu Braniște și de banii pe care i-a împrumutat acesta: „Pentru orice informații legate de Felix Braniște, vorbiți cu acesta”, a fost răspunsul Ioanei Timofte.

Remunațiile la CNCIR ale Ioanei Timofte sunt aiuritoare pentru România: 6 salarii medii brut/lună. Deci Ioana Timofte are un venit lunar brut fixat la 36.000 de lei, la care s-a adăugat bonusul de performanță

Firma mamei, profit uriaș

Ieșeanca a mai făcut un pas după achiziția utimului penthouse de 260 mp: pe 15 iunie 2022, după ce a depus declarația de avere (9 iunie), locuința a fost donată mamei sale, Lucreția. Practic, la anul, acest penthouse va dispărea din declarația oficială.
Mama Ioanei Timofte figurează ca administrator al unei firme care controla trei farmacii din Iași. În ultimii trei ani, cifra de afaceri a SC Casa Tudor SRL este zero, activitatea încetând.
Atrage însă atenția profitul net de 717.000 de lei obținut de această firmă în 2017, la o cifră de afaceri de doar 817.000 de lei. Practic, în acel an fie s-a vândut un activ, fie s-a predat afacerea contra unei sume. Însă transferul acestei sume mari de la Lucreția la Ioana Timofte nu este menționat în niciuna din declarațiile de avere din ultimii ani. Acești bani nu apar în conturile Ioanei Timofte. Directoarea CNCIR nu a dorit să lămurească aspecte legate de activitatea farmaciilor.

Pentru 2021, Ioana Timofte a încasat de la stat un premiu constând în 18 salarii (1,5 x indemnizația anuală). Veniturile ei lunare au depășit 11.000 de euro net, CNCIR funcționând ca o agenție de stat care dă avize în condiții de monopol

Veniturile și averea bugetarei Ioana Timofte

Conform declarației de avere din iunie 2022, Ioana Timofte deține:

- 1.450 mp teren intravilan comuna Horia (jud. Neamț) – donație părinți

- 830 mp teren intravilan Iași – donație părinți

- casă de locuit 100 mp, comuna Horia (jud. Neamț) – donație părinți (2013)

- apartament București 178 mp, vânzare-cumpărare (2013)

-  casă de locuit Iași 230 mp – donație părinți (2016)

- apartament București 112 mp, vânzare-cumpărare (2018)

- penthouse București 250 mp (în declarație, 261 mp în Cadastru)

- automobil Mercedes (fabricat 2010)

- automobil Volkswagen (fabricat 2018)

- bijuterii dobândite 2002 – 2021 în valoare de 80.000 euro

- active financiare în valoare cumulată de aproximativ 50.000 euro

- acțiuni și părți sociale la SC Construcții Feroviare Moldova și Ferovia Pres (moștenire de la tatăl decedat)

- credit imobiliar în valoare de 78.000 euro (contractat 2013, scadent 2043)

- leasing auto 43.000 euro (2018 – 2023)

- împrumut Felix Florin Braniște de 160.000 de euro, scadent 2032

- salariu de director general CNCIR aferent anului 2021, 261.375 lei (o medie lunară de 21.781 lei). Se adaugă indemnizațiile – bonus, încasate în perioada iunie – iulie, care depășesc venitul anual net.

- 87.000 lei și 70.000 euro moștenire tatăl decedat

Captura Google Earth cu penthouse-ul deținut de Ioana Timofte

Traseul Ioanei Timofte: a trecut pe la toate ministerele și toate companiile publice

A fost propulsată la București în perioada în care Gabriel Oprea era ministru de Interne.

- Din 2018  este director general la CNICR

-  2017 - 2018: consilier personal al ministrului Economiei

- 2017 - 2018: director comercial la CNICR

- 2015: consilier personal la Cabinetul secretarului de stat – Ministerul Energiei

- 2012 – 2015: consilier personal la Cabinetul secretarului de stat – Ministerul Economiei

- 2010 – 2016: cadru universitar asociat la Universitatea „Petre Andrei” Iași

- 2010 – 2012: consilier al secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului, din cadrul Ministerului Apărării Naționale

- 2009 – 2012: director adjunct Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”

- 2009: director al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și informare publică din cadrul Ministerului Apărării Naționale

- 2008 – 2010: consilier local PSD în Consiliul Local Iași

- 2007 – 2010: asistent universitar la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității Cuza Iași

- 2006 – prezent: avocat, membru al Baroului de avocați Iași (autosuspendat)

- 2006 – 2009: director vânzări

- 2005 – 2006: consilier juridic

- 2005: director marketing

- 2003 – 2005: administrator

- 2002 – 2005: asistent marketing

A mai fost, pe rând, din 2012 în prezent, președinte al Consiliului de Administrație al Societății Naționale a Apelor Minerale, membru în Consiliul de Administrație al Societății pentru servicii de mentenanță a rețelei electrice de transport „SMART”, filială a Companiei Naționale „Transelectrica”, membru al Adunării Generale a Acționarilor societății de producere a energiei electrice în hidrocentrale „Hidroelectrica”, membru al Adunării Generale a Acționarilor a ROMAERO SA, membru al Adunării Generale a Acționarilor Cupru Min SA Abrud, membru în Consiliul de Administrație al societății de distribuție a energiei electrice Transilvania Sud, Brașov.

Article image
Ieșeanca a primit o sinecură politică la conducera CNCIR București (fostul ISCIR), un fel de „cooperativă meșteșugărească” Salariul său este aprobat tot politic de către reprezentantul AGA: 54.000 de lei net/lună! Nu este o greșeală, dar nici în sistemul bancar nu găsești asemenea venituri Președintele Iohannis câștigă de patru ori mai puțin decât Ioana Timofte: doar 14.000 de lei/lună Aceasta a făcut facultate la privat...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 Iunie 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30