fbpx
 
Tudorel Toader, pe lista expropriaților pentru Autostrada A7

Tudorel Toader, pe lista expropriaților pentru Autostrada A7


Tudorel Toader, rector al Universității „Al. I. Cuza” Iași și fost ministrul al Justiției în Guvernul Dăncilă, deține mai multe suprafețe de teren arabil pe raza municipiului Focșani și va fi expropriat de Ministerul Transporturilor, scrie „Adevărul”.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Buzău - Focşani” (cunoscută ca Autostrada A7), aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ - teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.

Practic, sunt vizate toate imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de construcție situate pe raza municipiului Buzău și a localităților Vadu Pașii, Cochirleanca, Ziduri, Râmnicelu, Valea Râmnicului, Râmnicu Sărat (din județul Buzău), precum și a localităților Sihlea, Dumbrăveni, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca, Vânători, Odobești și municipiului Focșani (din județul Vrancea).

Suma totală pentru aceste exproprieri depășește 35 de milioane de lei, pentru 8.434 de imobile proprietate privată, în suprafață totală de 11,43 milioane mp, reprezentând teren cu sau fără investiții.

„Suma de 35,541 milioane de lei se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul 2022, nr. 317/2021, la capitolul 84.01” Transporturi”, subcapitolul 03 Transport rutier, titlul 61 “Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR”, art. 61.01 „Transferuri din bugetul de stat către întreprinderi publice și institute naționale de cercetare-dezvoltare pentru susținerea proiectelor aferente PNRR”, se menționează în proiectul Ministerului Transporturilor.

Printre expropriati se numără și fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, care deține mai multe parcele de teren arabil pe raza municipiului Focșani, suma cu care va fi despăgubit fiind însă destul de mică, până în 2.000 de lei.

De departe, cei mai mulți bani pe care îi va primi despăgubiri este prințul Mihai Ghyka, fost secretar de stat în ministerul Culturii în Guvernul Cioloș, acesta deținând mai multe terenuri în zona de nord a municipiului Focșani, pentru care va fi recompensat cu 1,5 milioane de lei.

Tronsonul de autostradă Buzău - Focșani are o lungime totală de 82,44 km și este împărțit în 4 loturi. Construcția loturilor 1 și 4 a fost adjudecată de firmele controlate de Dorinel Umbrărescu. Finanţarea este asigurată prin PNRR, deci, teoretic, toţi cei 82,44 km dintre Buzău şi Focşani trebuie finalizaţi până în 2026.

Lungimile şi valorile estimate în lei, fără TVA:

- T1 Buzău-Vadu Paşii (4,6 km, 859 milioane),

- T2 Vadu Paşii-Râmnicu Sărat (30,8 km, 1,64 miliarde),

- T3 Râmnicu Sărat-Mândreşti (36,1 km, 1,83 miliarde),

- T4 Mândreşti-Focşani Nord (10,94 km, 955 milioane).

 

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: