fbpx
 
Mărturia Chelneriței de la Apele Române: o poveste cusută cu ață albă. Am aflat pila: e cumnata șefului SGA Suceava

Mărturia Chelneriței de la Apele Române: o poveste cusută cu ață albă. Am aflat pila: e cumnata șefului SGA Suceava


Relatarea tinerei este hilară: mergea cu mocănița, s-a dus la farmacie și a văzut anunțul de angajare

S-a elucidat misterul angajării Simonei Burlacu: sora ei este căsătorită cu directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, prieten cu Petru Avram, directorul de la Iași

Fosta chelneriță nu știa nici măcar malurile Prutului, iar pe postul ei exista soluția unui transfer intern. Directorul Avram a susținut-o însă până în pânzele albe

DNA i-a interceptat pe Avram și pe directorul de la Suceava punând lucrurile la punct după declanșarea scandalului

După un an și jumătate, Dosarul „Apele Române”, cu angajarea chelneriței, a ajuns în instanță. Sunt șase trimiși în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz.

Din tot Lotul „Apele Române”, singura care a dat declarații la DNA a fost Simona Elena Burlacu (fostă Iancu), tânăra angajată prin „detașare” de la Primăria Vatra Moldoviței.

Petru Avram și-a spus punctul de vedere prin intermediul avocatului, toți ceilalți au tăcut. Primarul din Vatra Moldoviței, viceprimarul, secretarul comunei și Stelian Mețler (alt angajat fictiv), au tăcut.

În declarația dată anchetatorilor, Simona Burlacu a scris un adevărat scenariu de film SF: venise la o plimbare cu mocănița prin comună când a văzut un anunț de angajare. Nici nu a știut ce post este, i-a spus primarul ulterior, într-o discuție. Dar nu mai ține minte toate detaliile pentru că a fost expusă mediatic și puternic afectată emoțional.
Procurorii scriu că angajarea celor doi – Burlacu și Mețler, a fost un act premeditat, care a pus presiune pe ceilalți angajați ai Apelor Române care-și făceau onest treaba.
Petru Avram a motivat că era o criză acută de personal, de aceea a girat transferurile de la Vatra Moldoviței la Apele Române, dar procurorii i-au demontat teoria și au scris negru pe alb: „Este o minciună”.
Apare în acte și care este legătura chelneriței cu instituția, printr-o rudă: Bogdan Gabriel Piticari, director SGA Suceava în cadrul ABA Siret și bun prieten cu Petru Avram.

Petru Avram (prim-plan) rezolva o pilă imediat ce PNL a ajuns la Putere. Era o formalitate

Investigații de presă

Pe 1 februarie 2021, RECORDER publica un material despre angajarea unei chelnerițe în Apele Române Iași, la dispecerat, prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței. Cu zero experiență, fără să stăpânească noțiuni elementare, tânăra fusese pusă într-un post strategic în care greșelile pot ucide oameni.
Investigația de presă a fost făcută la sesizarea unui inginer din cadrul Apelor Române, Gabi Musteață, care s-a opus directorului de atunci, Petru Avram, cel care insista ca fata să lucreze la dispecerat. Gabi Musteață îl înregistrase pe Avram când acesta insista că fata trebuie să lucrezeze acolo și îl amenința.

Al doilea caz, tot de la Apele Române și tot pe filiera Primăria Vatra Moldoviței – Petru Avram, a fost publicat de REPORTER DE IAȘI pe 5 februarie 2021: Constantin Mețler, numărul 2 din Apele Române la nivel național, și-a angajat tatăl la SGA Botoșani, după un stagiu de câteva zile la Vatra Moldoviței.
Tot Petru Avram girase și acest transfer. Ba chiar, în cazul lui Mețler, tocmai îi prelungise detașarea în luna decembrie.

A urmat o anchetă a DNA, procurorii au strâns documente și cazul a ajuns în instanță, cu 6 inculpați:
* Virgil Saghin, încă primar al comunei Vatra Moldoviței
* Gabriel Niga, fost viceprimar cu atribuții de primar în aceeași localitate
* Ana Boca, secretara UAT
* Petru Avram, fost director Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut Bârlad – acuzați de abuz în serviciu
* Stelian Mețler, fost angajat Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani
* Simona Elena Burlacu (fostă Iancu) – complicitate la abuz în serviciu.

Angajări în urma unor „proceduri abuzive”

Inculpații Virgil Saghin, Gabriel Niga și Ana Boca, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviței, i-au angajat, ilegal, în cadrul instituției pe care o conduceau, pe Stelian Mețler - consilier IA la Compartimentul „Protecția mediului” și pe Simona Elena Burlacu (fostă Iancu) - administrator public.

Angajările au fost făcute pe 22 iunie 2020 - Mețler, respectiv 16 decembrie 2020 – Burlacu și au fost „unele formale și superficiale, lipsite de conținut și fără scop legal, doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpați vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la ABA Prut-Bârlad. Pe lângă caracterul formal și fictiv, aceste angajări s-au realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv și cu încălcarea prevederilor legale în domeniu prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii”, au scris procurorii, în baza actelor studiate.

La câteva zile de la angajare, 30 iunie pentru Mețler, 22 decembrie pentru Burlacu, Virgil Saghin,Gabriel Niga și Ana Boca au aprobat detașarea acestora la ABA Prut-Bârlad. Detașările s-au făcut cu aprobarea directorului Petru Avram, care i-a încadrat pe cei doi pe posturi pentru care nu aveau specializare.

Au fost calculate și prejudiciile: 53.385 lei pentru Stelian Mețler (salarii și cheltuieli de deplasare, 6.417 lei pentru Burlacu. Apucase să ia aproape un salariu și jumătate.

Stelian Mețler este tatăl fostului director adjunct de la Compania Națională a Apelor Române. Tot o pilă

Minciuni demontate

Procurorii scriu că „angajările au fost cu caracter fictiv. Toți inculpații știau de la început că nu vor activa de fapt în Primăria Vatra Moldoviței și că angajările sunt rezultatul unor favoruri personale. Cei doi (Mețler și Burlacu) nu au desfășurat nici măcar o oră de muncă la Vatra Moldoviței, nu există pontaj sau înscrisuri care să dovedească faptul că au fost acolo. Documentele de angajare fie lipsesc (dispoziție, consimțământ scris, fișe post, contracte de management), fie cele care există au fost făcute retroactiv și superficial”, scriu procurorii în concluziile lor, atașând înscrisuri oficiale luate la percheziții.

Despre Burlacu notează că este absolventă de Chimie: „fără experiență în administrație publică, ci doar în alimentație publică, ca ospătar, a fost angajată administrator public, iar Mețler, cu experienta în protecția muncii, a fost angajat la protecția mediului”.
Au făcut și calculul distanței, stabilind că este imposibil ca cei doi să fi mers la serviciu: Simona Elena Burlacu locuia la Iași când era angajată la Vatra Moldoviței, deci la 180 de km distanță, iar Stelian Mețler locuia la Darabani (Botoșani), la 140 de km.

Erau deja alți angajați care ocupau posturile

Au fost omise procedurile legale de detașare la Apele Române, nu au fost întocmite acte care să justifice caracterul excepțional al detașării pe un post cu felul muncii diferit. Procurorii au cerut și documente de la ABA Prut Bârlad despre criza de personal de la Dispecerat, invocată de către Petru Avram: „Situația că la Dispecerat ABA Prut Bârlad este criză de personal nu rezultă din documentele transmise de instituție”.

În plus, procurorii au cerut mărturii de la colegi: „Burlacu a activat la Dispecerat doar supravegheată de colegii titulari, care au depus eforturi suplimentare și cărora le-a fost îngreunată activitatea. Gabi Musteață, fost director, a cerut delegarea la Dispecerat a unui angajat cu experiență din instituție, nu a oricărei persoane din afară”, scriu procurorii.

În plus, detașarea fostei chelnerițe de la Vatra Moldoviței, de pe funcția de administrator public, la Dispecerat ABA Prut Bârlad era imposibilă legal, felul muncii fiind diferit.

În cazul lui Stelian Mețler, anchetatorii au concluzionat că nu au fost întocmite documente care să justifice detașarea, iar explicația că la SGA Botoșani era vacant postul unic de la Compartimentul SSM (Protecția Muncii) este o minciună: atribuțiile postului erau asigurate, de multă vreme, de un alt angajat al instituției. „Mai mult, a fost detașat la SSM oficial, dar nu a lucrat niciodată acolo, ci a fost trimis la compartiment ITA, post ocupat de un titular”, mai scriu procurorii.

Simona Burlacu (fostă Iancu), în planul doi, alături de soacra sa. Aceasta are mai multe like-uri pe Facebook înregistrate la postări ale surorii măritate cu șeful de la Apele Române

Insistența lui Avram: „Continuăm cu fata asta”

La dosar sunt depuse și înregistrările ambientale realizate de către Gabi Musteață, cel care a făcut publică povestea cu Burlacu. Din toate reiese felul în care fostul director Petru Avram l-a presat pe Musteață să accepte un novice adus din afară, deși acesta spunea că trebuie un om cu experiență într-un post critic la Dispecerat.

La momentul înregistrărilor, Avram o prezentase deja pe Burlacu, spunându-i că ea va lucra la Dispecerat. Între Burlacu și Musteață avusese loc o întâlnire, acesta încercase să vadă ce cunoștințe are fata, dar ea picase testul, nu știa lucruri elementare din pregătirea oricărui inginer. Nu știa cum se poate afla perimetrul unei figuri geometrice, nu știa care este malul stâng și care este malul drept la o apă curgătoare.
Este relevantă o discuție în care Gabi Musteață spune că se va opune în scris angajării.

Gabi Mustiata: - Dacă tu vrei să continuăm cu fata asta pentru Dispecerat, eu îți scriu... Eu îți scriu...

Petru Avram: - Continuăm cu fata asta pentru Dispecerat. Pe fișa postului nu poți sa faci mențiuni ce vrei tu.

A descoperit întâmplător postul de la Primărie

Simona Elena Burlacu a dat o declarație în fața procurorilor cu propria versiune despre cum s-a angajat la Primăria Vatra Moldoviței și cum s-a transferat ulterior la ABA Prut Bârlad. Din ce-a spus, orice absolvent din România intră pe ușa unei primării din țară și i se pune în brațe postul de administrator public.

Ea susține că la sfârșitului anului 2020 s-a certat cu iubitul ei (viitorul soț) și s-a dus acasă, la Câmpulung Moldovenesc. Într-o zi era la plimbare cu mocănița prin Vatra Moldoviței. A avut nevoie de un medicament de la o farmacie și pe drum a văzut avizierul Primăriei, clădirea fiind în apropiere.

„Am văzut la avizier anunțul de angajare, fiind trecute la condiții studii superioare, dar nu mai țin minte pentru ce post era. Am hotărât să aplic, mă gândeam că mă voi stabili în Câmpulung și aveam nevoie de un loc de muncă. După câteva zile, m-am prezentat la Primărie cu actele precizate în anunț și le-am depus la un birou, dar nu mai țin minte cărei persoane, era o doamnă blondă”, povestește Simona Burlacu.

Bogdan Piticari, cumnatul Simonei Burlacu, este șef la SGA Suceava, din cadrul Apelor Române. El a pus pila la Avram ca s-o angajaze pe fosta chelneriță

A renunțat după câteva zile: primarul era prea dur

După ce a depus actele, acea angajată i-a spus să urce la primar, care urma să-i comunice cu ce se va ocupa în noul post. „Primarul Virgil Saghin mi-a spus că este un post de administrator public, că trebuie sa semneze multe hârtii după care, în baza acordului meu verbal, mi-a spus că sunt angajată. Nu cunosc motivele pentru care primarul m-a angajat. Am înțeles atunci că trebuia să semnez multe acte”, a mai declarat ea anchetatorilor.

Ar fi mers la serviciu, pe postul de administrator public, vreme de câteva zile, dar nu știe exact câte. Apoi, a apărut ruptura: „Am discutat cu primarul și am realizat ca nu mi se potrivește funcția. Dl. Saghin este o fire mai vulcanică și mai dură, asta m-a determinat să renunț la acel post”, a mai spus Simona Elena Burlacu.

S-a împăcat brusc cu iubitul: voia să revină în Iași

Fosta chelneriță are propria versiune despre cum a ajuns la ABA Prut Bârlad: printr-o hârtie scrisă de mână depusă la instituție. „Aveam nevoie de un loc de muncă, dar doream să revin la Iași, pentru că mă împăcasem cu viitorul soț. M-am gândit să cer detașare la ABA Prut Bârlad, pentru că știam cu ce se ocupă instituția: administrează bazinul hidrografic. Nu cunoșteam pe nimeni acolo, pur și simplu am făcut o cerere de detașare, scrisă de mână, dar nu mai țin minte cum am depus-o. Din cauza expunerii mediatice am fost afectată emoțional și nu-mi amintesc toate detaliile”, a mai explicat procurorilor.

După ce a depus cererea, a fost sunată de către o doamnă să se prezinte la ABA Prut Bârlad, unde a dus un alt set de documente. Și-a amintit că i s-au cerut și acte legate de angajarea la Vatra Moldoviței.

Ulterior, la câteva zile distanță, i s-a comunicat telefonic faptul că i-a fost aprobata detașarea. Totul extrem de simplu. Ea mai spune că nu-l cunoaște din cadrul instituției decât pe Bogdan Gabriel Piticari, rudă de-a sa angajată la SGA Suceava, care îi este cumnat.

Fata a mai povestit că în înregistrările realizate de Gabi Musteață, când acesta o întreba date tehnice elementare, s-a pierdut cu firea și a părut că nu știe nimic.

Virgil Saghin, primarul comunei Vatra Moldoviței (jud. Suceava) a rezolvat rapid două detașări pe filieră PNL și a ajuns să fie trimis în judecată

Animalul politic, la telefon: „Trebuie să plătească milioane de euro”

După scandalul izbucnit în urma dezvăluirilor din materialul RECORDER de la Apele Române Iași, Petru Avram a fost interceptat de procurorii DNA. Într-una dintre discuțiile care apar în rechizitoriul depus la Tribunal, Avram îl sună pe Bogdan Gabriel Piticari, cumnatul Simonei Burlacu - director la SGA Suceava, și-l învăța ce ar trebui să facă ea pentru a scăpa, până să ajungă dosarul la judecători.
Relația dintre cei doi este foarte apropiată, dovadă fiind felul în care-și vorbesc. Avram îl întreabă ce face fiica sa, apoi cere relații despre alte cunoștințe și intră în subiect: îl sfătuiește pe Piticari să discute cu Burlacu pentru ca ea să-i dea în judecată pe jurnaliști pentru că au încălcat . GDPR.
Pe scurt, fostul director de la Apele Române spune: „ăla de la RECORDER și mortul ăla care filma nu i-au cerut voie să o filmeze și ea spune că nu ar trebui să discute la birou așa ceva. Deci nu au avut acceptul ei. Să le ceară milioane de euro, asta să le ceară”.
Nici Gabi Musteață nu este ocolit. Avram îi spune lui Piticari că inginerul trebuie dat în judecată pentru că a vorbit, pe penal și civil, ca să fie pus la plată.

Cumnatul chelneriței: „Mă țin deoparte de acest subiect”

Contactat de REPORTER DE IAȘI și întrebat dacă este rudă cu Elena Simona Burlacu și dacă a avut o convorbire telefonică în care Petru Avram îi dădea sfaturi, directorul SGA Suceava, Bogdan Gabriel Piticari, a precizat: „Sincer să fiu, mă țin deoparte de lucrurile astea. Am răspuns la telefon crezând că este o problemă legată de vreo reclamație”.
Deși reporterul a insistat, a refuzat să menționeze care este gradul de rudenie cu Elena Simona Burlacu sau dacă o cunoaște.

Simona Burlacu a ajuns celebră în România prin faptul că era tămâie la locul de muncă. Nu știa nici cum se calculează aria triunghiului. Directorul Petru Avram a apărat-o: „Specializarea se face la locul de muncă”

Apărarea lui Petru Avram: „Criza de personal era reală”

Anchetatorii au precizat că Petru Avram nu a dat declarație, dar avocatul său a depus în numele său precizări. Conform acestora, detașările acopereau un deficit de personal și nu cunoaște pe nimeni de la Vatra Moldoviței.
Într-o discuție cu REPORTER DE IAȘI, fostul director ABA Prut Bârlad a precizat că nu cunoaște gradul de rudenie dintre Burlacu și Bogdan Piticari, dar a recunoscut discuția interceptată de procurori în care îl îndemna să dea în judecată realizatorii dezvăluirilor și pe Gabi Musteață.
„A fost o discuție personală, a fost înregistrată fără să știe, am făcut plângere penală pentru folosirea unor interceptări ambientale ilegale, realizate fără ca ea să cunoască, fără ca eu să cunosc. El a făcut un fel de interviu, fără ca noi să știm asta, sunt înregistrări obținute ilegal. Deficitul de personal este real, există la dosar trei solicitări ale lui Musteață în care spune că este în formulă incompletă, că nu se poate asigura permanența la dispecerat”, a menționat fostul director Avram.
Acesta a făcut să pară că tot scandalul este minor: singurul lucru pe care Simona Elena Burlacu ar fi trebuit să-l facă era să introducă niște date într-un soft. Toți inginerii debutanți au fost învățați la serviciu să utilizeze softul, nu poate fi deprins în altă parte decât la Apele Române.

Gabi Musteață a fost contactat de REPORTER DE IAȘI, dar nu a răspuns la telefon.

Detășările celor doi s-au produs în 6 respectiv 8 zile

Miercuri, 16 decembrie 2020, Simona Elena Iancu a fost angajată la Primăria Vatra Moldoviței, în funcția de administrator public. Marți, 22 decembrie 2020, primarul comunei și secretarul UAT i-au semnat detașarea la ABA Prut Bârlad, unde a lucrat până în prima parte a lunii februarie.
Luni, 22 iunie 2020, Stelian Mețler era angajat la Protecția Mediului, la Primăria Vatra Moldoviței. Marți, 30 iunie 2020, viceprimarul cu atribuții de primar din comună îi semna detașarea pe 6 luni la SGA Botoșani, în cadrul ABA Prut Bârlad. Luni, 28 decembrie 2020, Petru Avram îi prelungea detașarea cu încă 6 luni. N-a mai apucat să încheie stagiul pentru că în februarie 2021 a izbucnit scandalul, iar Petru Avram l-a demis imediat după vizita REPORTER DE IAȘI la Botoșani.

Article image
* Cine este Constantin Mețler, cel care l-a dat afară pe Ianculescu de la Târgu Mureș dar și-a adus propriul tată la Apele Române, pensionar la 69 de ani * Temut și privit cu respect în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus” * REPORTER DE IAȘI i-a luat urmele tatălui miercuri, la filiala din Botoșani * La ora 13.00 l-am căutat, la ora 15.00 directorul Petru Avram l-a demis * Abia i se semnase detașarea pe încă șase l...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30