fbpx
 
Ce pățesc ucrainenii care au devenit colaboratori ai rușilor: „Viața lor nu este protejată de lege”

Ce pățesc ucrainenii care au devenit colaboratori ai rușilor: „Viața lor nu este protejată de lege”


Când rușii au capturat orașul Balakliya, din estul Ucrainei, au transformat sediul poliției centrale într-un loc al brutalității.

În următoarele șase luni petrecute sub ocupația inamicilor, o mare parte din localnici au fost închiși în celulele de la subsol. Supraviețuitorii au povestit că au fost torturați, bătuți, electrocutați și forțați să îndure execuții simulate.

Interogatoriile erau conduse de oficiali ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, potrivit unor documente găsite după ce orașul a fost recucerit, luna trecută, de Ucraina.

Interogatorii erau ajutați de localnici - cum ar fi Oleg Kalaida, fostul șef al securității la o fermă de pui, care a fost ridicat la rangul de șef al poliției, după ce a acceptat să servească pentru Kremlin. Așadar, unii ucraineni s-au implicat în crimele de război ale lui Vladimir Putin și la furtul pământului lor.

Kievul a pornit deja investigații asupra a 1.309 posibili trădători și a lansat 450 de urmăriri penale împotriva unor colaboratori acuzați de trădare, scrie dailymail.co.uk.

Alții sunt urmăriți și uciși de luptătorii rezistenței. O listă dată de o sursă guvernamentală de la Kiev unei publicații a identificat 29 de astfel de ucideri și 13 tentative de asasinat.

„A fost declarată o vânătoare asupra colaboratorilor, iar viața lor nu este protejata de lege”, a transmis Anton Gerashchenko, un consilier din Ministerul ucrainean de Interne. „Serviciile noastre de informații îi elimină, îi împușcă ca pe porci”.

Un membru al guvernului din Ucraina a spus că acești oameni au văzut ocupația Rusiei ca pe o șansă de a primi putere, bani și statut.

În Vasylivka, un oraș din sudul Ucrainei, Natalia Romanychenko, o fostă actriță care vinde mâncare online, a devenit primarul lui Putin. Aceasta a postat fotografii cu cei doi băieți ai săi îmbrăcați în uniforme militare sovietice.

Într-un alt oraș, un șef al crimelor - folosit de Kremlin în propaganda de la televiziunea de stat - a fost încadrat în funcția de primar.

Colaboratorii din regiunea Harkov și-au abandonat posturile atunci când forțele ucrainene au câștigat avans, luna trecută.

„Au încercat să plece în Rusia, doar că rușii nu i-au primit”, a spus un procurot implicat în „vânătoarea” trădătorilor.

Un exemplu ar fi Kalaida, un bărbat care a făcut ocolul orașului Balakliya, având funcția de șef al poliției în timpul ocupației rusești. Bărbatul a fost prins de ucraineni în timp ce încerca să evadeze într-un teritoriu ocupat de ruși.

Kalaida a fost ofițer de poliție, după ce în urmă cu trei ani a fost șeful securității la o fermă de pui.

Oficiali locali au spus jurnaliștilor ucraineni că bărbatul a colaborat din propria-i voință și că a fost premiat de ruși cu rangul de general. Acum, Kalaida riscă până la 15 de ani de închisoare pentru trădare.

Și soția lui, operator pentru serviciul pompierilor, ar fi fost colaboratoare, dar a reușit să scape.

Localnicii au povestit torturile îndurate în timpul conducerii lui Kalaida, cum ar fi tăierea urechilor. Iar un bărbat a murit după ce a fost bătut brutal.

„Torturile erau diferite. Nu le voi descrie pe toate, dar cea mai ușoară era electrocutarea”, a spus Serghei Bolvinov, un investigator din Harkov.

Un bărbat care a fost ținut în sediul poliției din Balakliya a povestit cum gardienii opreau ventilarea ca toată lumea să poată auzi țipetele de durere ale persoanelor care erau torturate prin electrocutare.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30