fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
A murit creatorul de modă Paco Rabanne

A murit creatorul de modă Paco Rabanne


Creatorul de modă franco-spaniol Paco Rabanne, cunoscut pentru creaţiile sale vestimentare în nuanţe metalice, pentru unele dintre cel mai bine vândute parfumuri din lume şi pentru colecţii inspirate din epoca spaţială a anilor 1960, a murit la 3 februarie 2023, în Portsall, un oraş din regiunea franceză Bretania, informează agenţiile de presă internaţionale. Decesul celebrului creator de modă a fost confirmat de un purtător de cuvânt al grupului spaniol Puig, care controlează casa de modă Paco Rabanne după retragerea din activitate a fondatorului acesteia în urmă cu două decenii.

„Personalitate majoră a modei, viziunea sa era îndrăzneaţă, revoluţionară şi provocatoare, promovată printr-o estetică unică. Va rămâne o importantă sursă de inspiraţie pentru echipele de modă şi de parfumerie ale grupului Puig, care colaborează permanent pentru a pune în aplicare codurile radical de moderne ale lui Paco Rabanne", a declarat Marc Puig, CEO-ul grupului spaniol, citat în acelaşi comunicat. Jose Manuel Albesa, preşedintele diviziei de modă şi produse de înfrumuseţare din cadrul grupului Puig, i-a adus un omagiu „spiritului radical şi rebel" al celebrului designer.

Paco Rabanne, pe numele său Franciso Rabaneda Cuervo, s-a născut la 18 februarie 1934, la Pasaia, Spania. Cariera în domeniul modei şi-a început-o realizând bijuterii pentru case consacrate, precum Balenciaga, Dior şi Givenchy. Mama sa era şefă a departamentului de croitorie la Balenciaga. Când a început războiul civil spaniol, împreună cu mama sa, a plecat în Franţa. Acolo, a studiat arhitectura la Şcola de Arte Frumoase pe care a absolvit-o în 1964.
În 1965, Paco Rabanne şi-a lansat cariera în domeniul designului prezentând o colecţie intitulată "The Unwearables", compusă din 12 rochii printre care s-a aflat şi prima rochie din discuri de plastic legate cu zale metalice, potrivit www.famousfashiondesigners.org. În 1966, şi-a înfiinţat propria afacere şi a devenit renumit pentru că folosea pentru ţinutele şi schiţele sale ciudate şi în stil Gaudi materiale precum plastic, hârtie şi metal. Deşi avea studii de arhitectură, a devenit popular în anii '60 în lumea tendinţelor şi a modei. Multe dintre desenele sale aveau în ele influenţă de arhitect şi tocmai acest lucru a făcut ca acestea să se evidenţieze.

Paco Rabanne este cunoscut pentru realizarea unor costume pentru filme între care se remarcă pelicula "Barbarella", un film SF, coproducţie franceză-italiană din 1968 regizată de Roger Vadim. Creaţiile sale au fost purtate de cântăreaţa Mylene Farmer în concertele sale live. Cântăreaţa Françoise Hardy a fost, de asemenea, un mare fan al hainelor create de Rabanne. Şi alte personalităţi între care se află Brigitte Bardot, Audrey Hepburn şi Elizabeth Taylor au purtat creaţii semnate de designer, potrivit www.famousfashiondesigners.org. În anii '70, Paco Rabanne a introdus în creaţiile sale ţinute de piele întoarsă artificială, paltoane împletite combinate cu blană şi rochii cu panglici, ciucuri şi pene. În anul 1999, şi-a prezentat ultima colecţie, cea prin care se retrăgea din lumea modei.
Aurelien Teamblay şi Cristophe Decarnin au devenit designerii pret-a-porter ai casei Rabanne, iar Oliver Debias s-a ocupat de linia Paco. Au urmat nume precum directorul de creaţie Rosemary Rodriguez, apoi designerul de origine africană Patrick Robinson, care au dus mai departe numele celebrei case Paco Rabanne. Patrick Robinson a recreat strălucirile de metal din fâşii de satin metalizat, iar transparenţele de sticlă le-a exprimat în coliere de cristal.
În anul 2005, a expus pentru prima dată schiţe ale sale în cadrul unei expoziţii la Moscova, motivul acestei expoziţii fiind că designerul împlinea o vârstă onorabilă şi acest lucru îl îngrijora, el dorind ca lumea să-i vadă abilităţile ascunse. Schiţele nu au fost văzute până atunci de nimeni, cu o singură excepţie, pictorul Salvador Dali. Unul dintre desene ilustra o scenă inspirată de atacul de la Beslan, iar designerul dorea ca veniturile din vânzarea schiţelor sale să ajungă la femeile din Beslan, potrivit 
www.famousfashiondesigners.org.

După 2006, numele Paco Rabanne a dispărut treptat de pe catwalk, rămânând exclusiv în zona de parfumuri şi cosmetice. Paco Rabanne a dezvoltat în nenumărate interviuri subiecte legate de vibraţii astrale, Dumnezeu şi experienţe în afara corpului, fiind un pasionat de misticism, astrologie şi ocultism.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30