fbpx
 
Ascensiunea Generalului de Fier al Ucrainei, care a devenit cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin

Ascensiunea Generalului de Fier al Ucrainei, care a devenit cel mai mare coșmar al lui Vladimir Putin


Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, conducătorul soldaților ucraineni din iulie 2021, este cel căruia i se atribuie strategiile militare de succes ale Ucrainei împotriva Rusiei.

După aproape un an de război, armata Ucrainei încă este puternică, iar parte din succes este atribuit lui Valeri Zalujnîi. El și-a petrecut ultimii ani reformând armata ucraineană în pregătirea invaziei despre care vorbea în urmă cu câțiva ani, notează Business Insider

Valeri Zalujnîi s-a născut în 1973 într-o garnizoană militară sovietică, situată la nord-vest de capitala Kiev. El s-a născut în garnizoană pentru că tatăl său era staționat acolo, dar nu este clar ce grad militar avea tatăl său.

Deși la un moment dat s-a gândit să se facă comediant, actualul șef al Armatei Ucrainei s-a hotărât să îi calce pe urme tatălui său.

Valeri Zalujnîi s-a alăturat Institutului Forțelor Terestre al Academiei Militare din Odesa la începutul anilor 1990, chiar când s-a prăbușit Uniunea Sovietică. Câțiva ani mai târziu, a urmat Academia Națională de Apărare din Kiev pe care a absolvit-o în 2007. Din 2007 până în 2013, Valeri Zalujnîi a avansat rapid, ocupând câteva posturi militare, inclusiv cel de comandant al unei brigăzi mecanizate.

În 2020, a făcut un master în relații internaționale, la Academia Ostroh. De asemenea, a participat la multe antrenamente NATO în afara Ucrainei.

În timpul slujbei din Crimeea, Zalujnîi a început să facă unele schimbări tactice în armată, care s-au îndepărtat de vechea mentalitate sovietică și au deschis calea pentru noi tactici de luptă.

Marina Miron, cercetător în cadrul Departamentului de Studii de Apărare la Kings College London, a spus pentru Business Insider, că războiul din Donbas a fost o „influență uriașă” asupra stilului său de conducere.

„Războiul din Donbas i-a modelat ideea de a crea practic această structură flexibilă în cadrul Forțelor Armate ucrainene, văzând cum se desfășoară războaiele în prezent”, a spus Miron.

„Citisem o mulțime de cărți, absolvisem toate academiile cu medalie de aur, înțelegeam totul teoretic, dar nu înțelegeam ce înseamnă cu adevărat războiul (până în 2014 - n.red.)”, a spus la un moment dat Valeri Zalujnîi. „Dar în opt ani de război, până în 2022, atât eu, cât și oamenii ca mine am înțeles totul perfect”, a punctat el pentru The Economist.

Într-un interviu pentru ArmyInform, generalul a declarat că visul lui a fost mereu să devină soldat, dar că nu s-a așteptat niciodată să fie comandant de vârf.

„Promovarea mea a fost ca a unui soldat obișnuit. Am fost numit, mi-am preluat atribuțiile, mi-am preluat funcția, mi s-a oferit alta, m-am mutat”, a spus el pentru ArmyInform, potrivit Politico. „Nu m-am gândit niciodată că într-o zi voi deveni general și voi ajunge de rang înalt”, a punctat Valeri Zalujnîi.

Comandantul șef a insistat să reformeze armata ex-sovietică a Ucrainei pentru a urma un model mai occidental în care ofițerii de nivel inferior pot lua decizii și pot inova.

„Este mai degrabă adeptul operațiunii în unități mici și dispersate, care sunt autonome, decât conducerea de sus în jos în stilul URSS”, a explicat Marina Miron. Acest lucru „necesită pregătire, necesită încredere, necesită leadership pentru că trebuie să ai încredere în comandanții tăi că iau decizii corecte”, a adăugat ea.

„Zalujnîi a fost acea mintea militară de care țara lui avea nevoie”, a declarat anul trecut ofițerul de rang înalt din armata americană, Mark Milley, pentru Time Magazine. „Conducerea sa a permis forțelor armate ucrainene să se adapteze rapid la inițiativa câmpului de luptă împotriva rușilor”, a adăugat el.

În ianuarie 2023, generalul a donat Armatei ucrainene un milion de dolari pe care l-a moștenit.

În mod ironic, Zalujnîi a spus că unul dintre idolii săi este generalul Valery Gerasimov, șeful Forțelor Armate Ruse, care luptă pentru partea inamică.

„Am învățat de la Gerasimov. Am citit tot ce a scris vreodată... El este cel mai deștept dintre bărbați și așteptările mele de la el erau enorme", a declarat Zalujnîi pentru Time Magazine.

„Este interesant să vedem că Zalujnîi este acum în rolul acesta pentru Ucraina, iar Gerasimov, cel pe care l-a admirat, este chiar de cealaltă parte în același rol”, a spus Marina Miron.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: