fbpx
 
Alexe-Bălan, fenomenul afaceriștilor venali în blană de politician / EDITORIAL

Alexe-Bălan, fenomenul afaceriștilor venali în blană de politician / EDITORIAL


Dosarul de dezvăluiri Alexe-Bălan de la Bârnova, realizat până acum în cinci episoade de REPORTER DE IAŞI, este de analele administraţiei şi a statului de drept în România.

Accentele sunt sordide. Liderii comunităţii sunt capi ai Mafiei şi jecmănesc oamenii de rând cu ferocitate. Detaliile sunt şocante, asemănătoare western-urilor americane despre un Vest Sălbatic în care o bandă de hoţi conduşi de un monstru trece prin foc şi sabie un oraş întreg.

Primarul PNL Mihai Bălan, migrat de la PSD prin marea contribuţie a escrocului patentat Costel Alexe, a dijmuit toate retrocedările din Bârnova, zona rezidenţială a Iaşului, una dintre suburbiile cele mai înzestrate natural. Dezvăluirile REPORTER care vor urma sunt de coşmar: familii care trebuiau să primească 1-2 hectare cedau primarului până la 50% din terenul care le revenea. Asemenea practici sunt, la propriu, de Vestul Sălbatic, România fiind în urmă cu 200 de ani într-un domeniu esenţial: statul de drept.

REPORTER a prezentat până acum două exemple, mai avem cel puţin cinci, le vom dezvălui săptămânile următoare. Sunt date care arată că în ultimii 7 ani aproape nimeni n-a primit titlu de proprietate fără să-i cedeze primarului o parte din teren.

Aceasta este o anulare, în stil banditesc, a drepturilor fundamentale: comuniştii le-au confiscat o dată proprietăţile românilor, iar după 70 de ani de chinuri apare un mafiot cu spate politic care le mai confiscă o dată, cu de la sine putere. „Ori mi-l dai mie, ori nu-ţi semnez titlul de proprietate!". Asta se întâmplă la 10 minute de centrul Iaşului, sub oblăduirea unui Partid Naţional Liberal devenit un cancer pentru aceste locuri.

Deocamdată. instituţiile statului tac. Martorii sunt descurajaţi. Dar societatea civilă şi partidele de Opoziţie ar trebui să-l scuipe de urgenţă pe Mihai Bălan în afara comunităţii. Acest individ nu mai trebuie lăsat să conducă o instituţie a statului.

Avem un caz de manual de lup îmbrăcat în blană de miel. Înainte de a fi primar, Mihai Bălan avea ca preocupare chiar obţinerea de terenuri rezidenţiale la preţuri derizorii. Misiunea sa de a câştiga Primăria era efectiv de a ajunge la comoara cu terenuri gratis, e un hold-up instituţional, o spargere prin simulacrul electoral.

Bălan este primar-latifundiar fără să-l intereseze administraţia, investiţiile publice, finanţările europene, şcolile, transportul, dezvoltarea. Ca edil, Mihai Bălan este o catastrofă. Un analfabet care citeşte pe litere cu greutate şi care nu a făcut nimic în această comună metropolitană.

Proiectul său: un cartier de lux, construit de familie, după Mănăstirea Bârnova. Un proiect de zeci de milioane de euro şi pentru care a adunat ca un hârciog parcelele de la bieţii localnici. Asta e miza partidelor în 2023: să-şi facă dezvoltări imobiliare pe cont propriu şi să devină milionari prin politică.

Un pic mai la deal, alt proiect imobiliar de mari dimensiuni este chiar al preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Alexe. Pentru asta, şi-a adunat hectarele tot din retrocedări, cu amplasamentele schimbate. Asta-i preocuparea conducătorilor politici de la Iaşi: au de construit cartiere şi de vândut proprietăţi obţinute cu japca.

La fel ca la Primăria Iaşi, în centrul urbei, cu megacorupții Chirica şi Harabagiu, şi la Bârnova vorbim de crimă organizată. Jaful e sistematic, cu metodă, cu instituţii capturate, cu armate de funcţionari băgaţi în infracţiuni. Nu mai e lege, e anarhie. Parchetele şi Serviciile par trezite din somn şi abia se freacă la ochi. La Rediu, o funcţionară promitea autorizaţii pe 500 de euro, la Iaşi şi Bârnova primarii şi zecile de acoliţi din administraţie fură cu milioanele.

E un fenomen de acaparare de la periferie spre centru. Primitivismul unor jnapani de la ţară combinat cu mizele financiare imense de la marginea marilor oraşe, în suburbii. E terenul de joacă al unor mari rechini din România, de la Pandele-Voluntari la cei din Otopeni, Constanța, Cluj sau Iaşi.

Peste tot avem lupi în blană de miel. Românii ar trebui să înveţe să separe o dată pentru totdeauna profesioniştii din politică de afaceriştii venali care amestecă biznisul cu administraţia. E cea mai alienantă mutaţie din realitatea românească. Mafia în birouri de primar. Nu mai votaţi familii de latifundiari cum sunt Alexe, Harabagiu, Chirica, Bălan şi alţii. Nu mai votaţi oameni cu averi imense, nejustificate, ascunse pe numele rudelor. Nu mai votaţi interlopi puşi pe căpătuială. Votaţi profesionişti adevăraţi, care stau într-o casă normală şi care vor să trăiască doar din salariul de politician. Separaţi definitiv clanurile de afacerişti de partide.

Article image
Ce face Mihai Bălan la Bârnova este revoltător: efectuează puneri în posesie după 30 de ani de revendicări din partea unor oameni necăjiți, iar terenurile ajung tot la el Le primește pe nimica toată sau chiar prin donație, actele fiind semnate înainte de retrocedare! Cazul unui primar care face retrocedări doar dacă îi cedezi lui terenul obținut descrie un stat capturat. Este ca fenomenul rackeților din R. Moldova, din an...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 Februarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: