fbpx
 
Afacerea Soficu: fiul lui Bălan a mai dat un tun de 7.000 mp în Bârnova, la 6 euro/mp. Teren de trei ori mai ieftin peste noapte

Afacerea Soficu: fiul lui Bălan a mai dat un tun de 7.000 mp în Bârnova, la 6 euro/mp. Teren de trei ori mai ieftin peste noapte


Proprietarul s-a chinuit un an și jumătate să-și treacă moștenirea din extravilan în intravilan și să-l parceleze

Apoi s-a apucat să-l vândă la prețuri mici rudelor primarului din Bârnova

Cuscra primarului a pus mâna pe alți 4.000 mp, pur și simplu prin donație de la cei puși în posesie

Jongleriile cu terenuri ale clanului Bălan din Bârnova sunt un serial-fluviu. În ediția de astăzi: cum a cumpărat Ștefănel Bălan, fiul primarului, 6.879 mp în Vișan cu doar 6 euro/mp. Vecină îi este soacra, Ionela Bordea, un adevărat geniu al imobiliarelor.

Lângă ginere, Bordea, o femeie simplă din Priponești (Galați) deține 4.000 mp pentru care nu a plătit nici măcar un leu.

La o azvârlitură de băț, alte loturi sunt ale primarului Mihai Bălan și ale soției sale, Simona Ștefania (notar), dar și ale cumătrului Ioan Ciobanu, angajat al Primăriei Bârnova.

Mii de metri pătrați la Bârnova, luați la 6 euro, o mină de aur lângă șosea

Patru hectare trebuiau trecute în intravilan

O altă poveste imobiliară de mare succes a familiei Bălan (primarul, soția și fiul) are în centru moșia Soficu din Vișan. Concret, Paul Soficu (67 de ani) a moștenit de la părinții săi, printre alte suprafețe, și 39.860 mp (aproape 4 hectare) în Vișan.
Terenul lui Soficu era amplasat în extravilan, așa că nu putea fi valorificat din punct de vedere imobiliar. În noiembrie 2020, a fost întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care cuprindea și cele 4 hectare, dar și altele vecine ale aceluiași Soficu, pentru trecerea în intravilan în vederea construirii de locuințe individuale și colective.

Case și blocuri pe înțelesul tuturor. Beneficiari: Paul Soficu și familia Olărescu, cumnații săi.
Cu toate că operațiunea nu a fost complicată, birocratic lucrurile s-au mișcat greu: octombrie-noiembrie 2020 faza PUZ elaborată de o firmă specializată, în februarie 2021, proiectul a fost înregistrat la Primăria Bârnova, iar pe 17 iunie 2021, dosarul a ajuns la Consiliul Județean Iași pentru emiterea avizului unic.

La CJ Iași a stat din iunie 2021 și până în februarie 2022 când, în final, a fost eliberat. „Durata de aproape un an și jumătate pentru acest PUZ este cam cu jumătate de an mai mare decât media. Tot acest proces ar fi trebui să fie parcurs într-un an, în acest caz a durat aproape un an jumătate până s-au reglat lucrurile”, a explicat un expert în obținerea de astfel de documentații urbanistice.

Primarul Mihai Bălan a obținut circa 50 de proprietăți imobiliare in 7 ani de mandat. Un record în campionatul „all time” al primarilor din România

Nouă loturi de teren la 6 euro/mp
Pentru cât a stat dosarul la Bârnova, primarul Mihai Bălan a avut o explicație:
„Se fac studii de oportunitate, se verifică”. Dar a spus că mai mult s-a așteptat avizul unic de la Consiliul Județean Iași. „A stat la Iași un an, vă spun eu sigur”, a completat Bălan.

Ulterior, în aprilie 2022, terenul de aproape 4 hectare al lui Soficu a fost dezmembrat în 45 loturi.
Pe 8 iunie 2022, Paul Soficu a vândut familiei Bălan, Mihai (primar) și Simona (notar) două parcele a 806 mp și 812 mp. Prețul a fost de 30.500 euro. Reiese o medie de 19 euro/mp.

La doar două zile distanță, pe 10 iunie 2022, același Paul Soficu a vândut societății Fusion Investment, unic asociat Ștefănel Bălan (fiul primarului din Bârnova), 9 loturi de teren cu suprafețe cuprinse între 721 mp și 806 mp. În total, Soficu i-a dat lui Bălan jr. 6.879 mp cu 189.840 lei (40.000 euro). O medie pe metrul pătrat de 27,5 lei = 6 euro. „Fiul meu are bani, ca să știți”, a declarat primarul Bălan.

De miercuri până vineri, Soficu a ieftin de trei ori metrul pătrat de teren din Vișan, de la 19 euro la 6 euro. „Așa a vrut omul să vândă”, a fost explicația primarului Mihai Bălan.

Fiul primarului, în prim-plan, a demonstrat un talent extraordinar în afaceri cu terenuri de la oamenii puși în posesie de tatăl său, primar în Bârnova

Valoarea terenului a crescut de 12 ori

Miza trecerii terenului lui Paul Soficu din extravilan în intravilan și aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local Bârnova pentru construirea de case și blocuri a fost explicată simplu de un specialist în imobiliare. „Acea livadă de pe deal a lui Soficu valora cam 2 euro/mp în extravilan. Prin simpla trecere în intravilan, valoarea a crescut, instant, la 10 euro/mp. Obținerea PUZ care a deschis calea pentru construcții a făcut ca un metru pătrat acolo să ajungă acum la 20-30 de euro”, a afirmat, sub rezerva anonimatului, expertul.
Matematică simplă: în 2020, cei 39.860 mp din extravilan ai lui Soficu aveau o cotă de piață de 2 euro/mp = 79.720 euro. Prin trecerea în intravilan și aprobarea PUZ, cele aproape 4 hectare au ajuns acum la aproximativ 1 milion de euro, de 12 ori mai mult ca acum doi ani jumătate.

„Foarte greu când nu ai bani”

Încă un detaliu. Paul Soficu a fost candidat PNL, același partid cu al primarului, la alegerile pentru Consiliul Local Bârnova din 2020. N-a fost ales, fiind pe loc neeligibil.
REPORTER DE IAȘI: - Ați vândut în iunie anul trecut soției și primarului două loturi și după două zile feciorului 9 parcele. Prețul a scăzut de la 19 euro/mp pentru Bălan senior la 6 euro/mp pentru Bălan junior. Cum ați gândit prețurile astea?
Paul Soficu: - Terenul ăsta a fost extravilan. Am fost, pe undeva persecutat. Lângă mine toate erau intravilan. Și ei au spus „stai, dom’le, că dumneata ai fermă și din cauza asta nu te-am trecut”. Și am avut foarte mare nevoie de bani. Și asta a fost toată chestia. Și am avut noroc că am putut să vând. Că dvs. știți mai bine ca mine ce înseamnă un PUZ. Și astea erau prețurile la zona respectivă. Mă rog, am stabilit mai dinainte, nu atunci, prețul ăsta.

REPORTER DE IAȘI: - Ați spus c-ați avut nevoie de bani. Dacă i-ați vândut primarului cu 19 euro/mp și după două zile i-ați vândut feciorului cu 6 euro/mp... Ați ieftinit de trei ori
Paul Soficu: - Da, dom’le, așa a fost situația la momentul respectiv. V-am zis, eu am avut nevoie de bani și am gajat terenul cu mult timp în urmă.

REPORTER DE IAȘI: - L-ați gajat către ei?
Paul Soficu: - Am avut mai mulți prieteni de la care am luat bani. Îs chestii din astea. Nu știți cum e să n-ai bani. Și-atunci te duci și te împrumuți.

REPORTER DE IAȘI:
- A durat foarte mult PUZ-ul.
Paul Soficu: - N-am avut nicio problemă cu Primăria la PUZ. Știți cum e pe la Consiliul Județean, pe la Cultură, deci pe-acolo s-a dus. M-a costat o grămadă de parale faptul c-am făcut PUZ-ul ăsta.

REPORTER DE IAȘI: Asta era întrebarea, că i-ați vândut foarte ieftin alea 9 parcele feciorului lui Bălan.
Paul Soficu: - Nu mai știu exact cum a fost gândirea, dar v-am zis că am avut mare ajutor de la dânșii că am putut să rezolv problemele mele. Foarte greu, să știți, când n-ai bani.

Paul Soficu, fericit pentru moștenirea primită. Spune că a cedat terenurile la prețuri subevaluate pentru că avea nevoie de bani

Un sfert din teren l-a luat primarul
Din cele 4 hectare, Soficu a vândut 8.497 mp familiei Bălan, primarul, soția și fiul. Alte cinci parcele au fost înstrăinate. Patru, de 751 mp, 795 mp, 799 mp și 810 mp, către familia Stoica (el, Cristian, director al Companiei de Transport Public din Iași, ea, Daniela, angajată a ApaVital). „Eu mă cunosc cu el de 10 - 12 ani (cu Soficu – n.r.). Dar nu s-a făcut nimic acolo, e doar drumul”, a spus Cristian Stoica care nu a precizat care a fost prețul achizițiilor făcute.
Al cincilea lot, de 780 mp, a ajuns, tot anul trecut, de la Soficu la Cornel Ioan Ciobanu și Ramona Bălan, fiecare cu drept de proprietate pe 1/2 din suprafață. Acest Ciobanu este angajat al Primăriei ca inspector debutant. Titulatura este, însă, înșelătoare.
„Ciobanu este cumătrul și apropiatul primarului Bălan. Are un rol cheie Ciobanu: face recepțiile la blocurile ce se construiesc în Bârnova”, a declarat, sub protecția anonimatului, o sursă din cadrul Primăriei comunei Bârnova. Despre Ramona Bălan, vânzătorul, Soficu, a auzit că e nepoata. Dar nu știe dacă e nepoata lui Bălan, deși numele corespunde, sau a lui Ciobanu.
Inițial, primarul Mihai Bălan a negat că ar ști cine e Ciobanu.
„Nu știu cine e Ciobanu. De unde știți că e cumătrul meu? Aveți vreun act, ceva, că e cumătru?”, a răspuns, sfidător, Bălan.

Contractul de vânzare-cumpărare dintre Soficu și Ciobanu a fost încheiat pe 18 mai 2022. A doua zi, pe 19 mai, Ciobanu a completat declarația de avere, dar nu a menționat și această tranzacție. „Sunt într-o ședință acum, sunați-mă peste o oră”, a spus Ciobanu care, ulterior, n-a mai răspuns la telefon.

Funcționarul responsabil de recepțiile la blocuri în Bârnova a luat și el teren la preț prefențial

Cum să primești terenuri ca primar din donații

În capătul celor 9 loturi ale lui Ștefănel Bălan este o altă suprafață de teren de 4.000 mp care, din toamna anului 2022, îi aparține Ionelei Bordea, soacra juniorului Bălan.

Schema: în luna mai 2022, primarul Mihai Bălan i-a întocmit fișa de punere în posesie Eugeniei Dăscălescu pentru 11.700 mp. În august, a fost emis titlul de proprietate. Iar în noiembrie 2022, Eugenia Dăscălescu a dat tot acest teren de 1,1 hectare (printre care și cei 4.000 mp din Vișan) către Ionela Bordea, cuscra primarului.

Aceasta n-a plătit niciun leu pe terenul luat de la Dăscălescu, ci i-a dat la schimb 3.000 mp, parcelă pe care Bordea o obținuse, prin donație, de la o altă retrocedare făcută în mandatul primarului Mihai Bălan.

Bilanțul loturilor de pe dealul din Vișan
1) Chenar negru, Ionela Bordea (cuscra primarului), 4.000 mp pe care n-a plătit niciun leu, luat de la beneficiara unei restituiri, Eugenia Dăscălescu
2) Chenare albastre: 9 loturi însumând
6.879 mp cumpărate de Ștefănel Bălan cu 40.000 euro de la Paul Soficu
3) Chenarul cu verde: 780 mp luați de Ioan Ciobanu (cumătrul primarului, salariat la Primăria Bârnova) și Ramona Bălan de la Paul Soficu
4) Chenar mov: două dintre cele patru loturi cumpărate de Cristian Stoica (directorul CTP) de la Paul Soficu
5) Chenar roșu: 806 mp + 812 mp luate de Simona și Mihai Bălan, primarul, de la Paul Soficu în schimbul a 30.500 euro

Article image
Un localnic a cedat imediat un sfert din terenul primit prin retrocedare, prețul stabilit find de 20 ori mai mic decât cel real Beneficiar final a fost primarul din Bârnova, cel care făcuse punerea în posesie, conform legii Dar intermediar a fost Iulian Ivan, nașul său de cununie. Acesta a plătit doar 1,3 euro/mp la Bârnova, deși este la stradă, cu toate utilitățile Acum acolo se construiesc blocuri. Fiul primarului a da...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 Aprilie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30