fbpx
 
CNN: Ucraina plătește ruși pentru actele de sabotaj de pe teritoriul Rusiei. „Banii fac minuni”

CNN: Ucraina plătește ruși pentru actele de sabotaj de pe teritoriul Rusiei. „Banii fac minuni”


Ucraina şi-a format o reţea de agenţi şi simpatizanţi în interiorul Rusiei care să efectueze acte de sabotaj împotriva unor obiective ruseşti şi a început să le furnizeze drone pentru a organiza atacurile, spun surse din serviciile secrete americane.

Oficialii americani cred că aceşti agenţi pro-ucraineni din interiorul Rusiei au efectuat atacul cu drone care a vizat Kremlinul la începutul lunii mai, lansând drone din interiorul Rusiei, în loc să le manevreze din Ucraina spre Moscova, potrivit News.

Nu este clar dacă alte atacuri cu drone efectuate în ultimele zile - inclusiv unul care a vizat un cartier rezidenţial din apropierea Moscovei şi un alt atac asupra unor rafinării de petrol din sudul Rusiei - au fost lansate tot din interiorul Rusiei sau au fost efectuate de această reţea de agenţi pro-ucraineni, notează CNN.

Însă oficialii americani cred că Ucraina a dezvoltat celule de sabotaj în interiorul Rusiei, alcătuite din simpatizanţi pro-ucraineni şi din agenţi bine pregătiţi pentru acest tip de război.

Se crede că Ucraina le-ar fi furnizat acestora drone de fabricaţie ucraineană. Doi oficiali americani au declarat pentru CNN că nu există nicio dovadă că vreunul dintre atacurile cu drone a fost efectuat cu drone furnizate de SUA, precizează CNN.

Oficialii nu au putut spune în mod concludent cum a reuşit Ucraina să introducă dronele în spatele liniilor inamice, dar două dintre surse au declarat pentru CNN că există rute de contrabandă bine puse la punct care ar putea fi folosite pentru a trimite drone sau componente de drone în Rusia, unde ar putea fi apoi asamblate.

Un oficial european din cadrul serviciilor de informaţii a remarcat că graniţa ruso-ucraineană este vastă şi foarte greu de controlat, ceea ce o face propice pentru contrabandă - lucru pe care oficialul spune că ucrainenii l-au făcut deja în cea mai mare parte a deceniului în care au fost în război cu forţele pro-ruse.

„De asemenea, trebuie să luaţi în considerare faptul că aceasta este o zonă periferică a Rusiei", a spus oficialul. „Supravieţuirea este problema tuturor, aşa că banii lichizi fac minuni", a adăugat el.

Cine anume controlează aceste active este, de asemenea, neclar, au declarat sursele CNN, deşi oficialii americani cred că sunt implicate elemente din cadrul comunităţii de informaţii din Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a stabilit parametrii generali pentru ceea ce serviciile sale de informaţii şi de securitate au voie să facă, au declarat două dintre surse, dar nu fiecare operaţiune necesită semnătura sa.

Solicitat să comenteze, un purtător de cuvânt al şefului Serviciului de Securitate ucrainean a sugerat pentru CNN că exploziile misterioase şi atacurile cu drone în interiorul Rusiei vor continua.

„Vom comenta cazurile cu bumbacul doar după victoria noastră", a spus el. Citându-l pe şeful Serviciului de Securitate, Vasil Maliuk, purtătorul de cuvânt a adăugat că „bumbacul” a ars, arde şi va continua să ardă".

„Bumbacul" este un cuvânt de argou pe care ucrainenii îl folosesc pentru a se referi la explozii care au loc de obicei în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina. Originile sale datează din primele săptămâni ale războiului: cuvântul rusesc pentru „explozie" este foarte asemănător cu cuvântul ucrainean pentru „bumbac", explică CNN.

În ultimul an, în interiorul Rusiei s-a înregistrat un ritm constant de incendii şi explozii misterioase, care au vizat depozite de petrol şi combustibil, căi ferate, birouri de înrolare militară, depozite şi conducte.

Dar oficialii au observat o creştere a acestor atacuri pe teritoriul rus în ultimele săptămâni, începând cu atacul asupra clădirii Kremlinului.

Acesta pare să fie „un punct culminant al unor luni de eforturi" depuse de ucraineni pentru a pune la punct infrastructura pentru astfel de sabotaje, a declarat una dintre sursele familiare cu informaţiile.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31