fbpx
 
The New York Times The New York Times

Primul bărbat acuzat în Canada de terorism a fost condamnat la închisoare pe viaţă


Primul bărbat acuzat în Canada de terorism după un atac legat de gen a fost condamnat marţi la închisoare pe viaţă de un tribunal pentru uciderea unei femei şi rănirea alteia la Toronto în 2020, notează AFP.

Tânărul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită deoarece era minor la momentul faptelor, a pledat vinovat de acuzaţiile de omor şi tentativă de omor.

Adolescentul, în prezent în vârstă de 21 de ani, a folosit o sabie scurtă pentru a le ataca pe cele două femei într-un salon de masaj, omorând-o pe recepţionera Ashley Arzaga şi rănind grav o altă angajată.

În cursul arestării, poliţia a găsit în buzunar lui un bilet scris de mână prin care lansa un apel la rebeliunea "incel" şi o inscripţie misogină pe arma sa albă.

Adepţii mişcării "incel", o abreviere în engleză care înseamnă "celibat involuntar", îşi exprimă online ura lor faţă de femei, despre care consideră că sunt responsabile pentru insatisfacţia lor sexuală.

Acuzatul, în vârstă de 17 ani la momentul atacului, „era motivat de ideologia incel şi dorea să transmită un mesaj societăţii potrivit căruia adepţii +incel+ sunt pregătiţi să ucidă şi să comită acte de violenţă", a apreciat judecătorul Suhail Akhtar, de la Curtea superioară din Ontario, potrivit presei canadiene.

„Uciderea doamnei Arzaga, filmată, este o mărturie a ravagiilor acestei ideologii", a adăugat el, precizând că acuzatul „nu s-a mulţumit doar să o ucidă pe doamna Arzaga. A masacrat-o".

Curtea l-a condamnat pe tânăr la închisoare pe viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată timp de zece ani.

„Incels" au ocupat prima pagină a publicaţiilor din Canada în aprilie 2018, când un bărbat care pretindea că aparţine acestei mişcări a ucis 10 persoane - în principal femei - şi a rănit alte 14 în timpul unui atac cu un camion berbec la Toronto. Alek Minassian a fost condamnat anul trecut la închisoare pe viaţă pentru crime, dar nu a fost acuzat de terorism.

Canada a cunoscut şi alte atacuri misogine, mai ales pe 6 decembrie 1989, primul feminicid în masă revendicat. Marc Lépine, care a explicat într-un mesaj că le ura pe feministe, a ucis 14 tinere la Ecole Polytechnique din Montreal. 

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: