fbpx
 
Carnavalul de la Rio: Duminică și luni, defilarea celor mai importante școli de samba

Carnavalul de la Rio: Duminică și luni, defilarea celor mai importante școli de samba


Lansat oficial vineri, carnavalul de la Rio de Janeiro culminează duminică şi luni cu defilarea celor mai mari şcoli de samba pe emblematicul Sambadrom, notează AFP.

Şcolile de samba şi Sambadromul
Evenimentul se desfăşoară pe Sambadrom, o structură din beton creată în urmă cu 40 de ani de marele arhitect brazilian Oscar Niemeyer. De la lăsarea serii până în zori, şcolile de samba defilează de-a lungul Avenida Marques de Sapucai, o arteră lungă de 700 de metri, înconjurată de tribune cu 70.000 de locuri.
Duminică şi luni defilează cele 12 şcoli din prima ligă, numită "Grupo Especial" ("Grupul Special"). Fiecare dintre acestea vizează titlul de campioană.

În fiecare an, ultima şcoală din clasamentul "Grupului Special" este retrogradată şi cea mai bună şcoală din liga a doua intră în prima ligă pentru sezonul următor. Rio are în total 120 de şcoli de samba.
Şcolile au la dispoziţie între 60 şi 70 de minute pentru a convinge juriul, care va decide asupra unor criterii precum costumele, prezentarea temei defilării, secţiunea ritmică şi carele alegorice monumentale.

Blocos
În paralel, în ultima lună, Rio a fost scena carnavalului de stradă, aflat şi el la apogeu până la începutul săptămânii viitoare.
El e animat de "blocos", grupuri de muzicieni sau fanfare, uneori modeste, alteori impunătoare. Spectacolele lor dau naştere la cortegii care se plimbă prin cartiere.

Sambadromul prinde viaţă noaptea, în timp ce "blocos" fac să vibreze oraşul în timpul zilei, unele chiar de la 7 dimineaţa. Alcoolul curge în voie.
În acest an, circa 600 de "blocos" defilează pe străzile din Rio.

Finanţare
Pentru 2024, carnavalul a primit cea mai mare finanţare din istoria sa din partea guvernului regional, 62,5 milioane de reali (circa 12 milioane de euro). Din această sumă, 40 de milioane de reali sunt destinaţi şcolilor de samba. Primăria oraşului Rio contribuie cu alte 40 de milioane.
Circa 5,3 miliarde de reali (un miliard de euro) vor fi injectaţi în economie în timpul sărbătorii, potrivit Confederaţiei Naţionale a Comerţului cu Bunuri, Servicii şi Turism (CNC). Pentru întreaga Brazilie, proiecţia este de nouă miliarde de reali (circa 1,7 miliarde de euro).
Latura sumbră a carnavalului
În faţa agresiunilor sexuale frecvente, autorităţile metropolei au înfiinţat pentru această ediţie puncte de ajutor pentru femei, în special în toaletele de pe Sambadrom.
Există, de asemenea, problema murdăriei. Primăria metropolei Rio a declarat că după festivităţi va împrăştia 2.000 de litri de esenţă de eucalipt concentrată pentru a elimina mirosul de urină de pe străzi.

În afara metropolei Rio
Multe alte oraşe braziliene sunt cuprinse de febra carnavalului. La Sao Paulo (sud-est), cea mai mare metropolă din America Latină, autorităţile estimează că 15 milioane de persoane vor petrece pe străzi, unde defilează 500 de "blocos".
De asemenea, cinci milioane de persoane sunt aşteptate la Belo Horizonte (sud-est) şi aproape trei milioane la Recife (nord-est).
Un "bloco" din Recife deţine un record mondial Guinness: "Galo da Madrugada" este considerat "cel mai mare bloco de carnaval din lume". Anul trecut, acesta a făcut să danseze 2,5 milioane de persoane.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31