fbpx
 
ISU Iași ISU Iași

Depozit cu muniţie din Al Doilea Război Mondial descoperit în curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu" din Iași


Un depozit cu muniţie folosită în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost descoperit în curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu", a anunțat, luni, municipalitatea ieșeană.

Potrivit sursei citate, depozitul în care se presupune că se află sute de proiectile şi muniţie de război este situat la câteva zeci de metri de căminul internat al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu".

Depozitul cu muniţie de război a fost descoperit în timpul efectuării de lucrări de reparare şi consolidare a şcolii.

De la începutul anului şcolar actual, în septembrie 2023, cei 830 de elevi şi 150 de profesori şi personal auxiliar de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu" din Iaşi au fost relocaţi în sălile de clasă ale Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi".

„Depozitul se pare că era unul bine organizat. Proiectilele au fost descoperite la mai puţin de 50 de metri de căminul Colegiului Pedagogic 'Vasile Lupu'. Nu erau doar proiectile pe care le mai găsim de altfel şi în timpul altor lucrări pe care le efectuăm. De data aceasta se vede foarte bine că e o cantitate foarte mare de proiectile neexplodate, din cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt sute, chiar mii de proiectile care fac parte dintr-un depozit. Se pare că sunt de provenienţă germană. Vom face tot ceea ce e posibil pentru siguranţa tuturor celor de acolo, inclusiv a constructorilor. Vom convoca o şedinţă a Comitetului Local de Urgenţă", au declarat șefii municipalității.

Potrivit sursei citate, la faţa locului au fost chemaţi pirotehniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

În căminul Colegiului „Vasile Lupu" sunt cazaţi 195 de elevi şi învăţau 121 elevi de şcoală primară. S-a decis suspendarea cursurilor din unitatea de învăţământ şi evacuarea căminului Colegiului până luni. 

Colegiul Pedagogic, fosta Şcoală Normală „Vasile Lupu" sau Institutul Vasilian, este cea mai veche instituţie de acest tip din Principatele Moldovei şi Ţării Româneşti şi funcţionează în actuala locaţie din 1864.
Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu" Iaşi este una dintre cele 31 de unităţi de învăţământ preuniversitar din România incluse în clasa de risc seismic I.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31