fbpx
 
Scandal de corupție în Primăria Bacău. Funcționar prins în flagrant când lua o mită de 4.000 de euro

Scandal de corupție în Primăria Bacău. Funcționar prins în flagrant când lua o mită de 4.000 de euro


Un angajat al Primăriei Bacău, funcționar la Direcţia Administrare Baze Sportive, a fost prins în flagrant, sâmbătă, 11 mai 2024, când lua o mită de 4.000 de euro.

Salariatul a pretins bani de la un condamnat, care ar fi trebuit să presteze muncă în folosul comunității, pentru întocmirea documentelor care atestau prestarea efectivă a muncii, dar și pentru a interveni pe lângă un alt angajat al instituției.

Flagrantul a fost organizat de Direcția Generală Anticorupție, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a dispus față de inculpat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

„La sfârşitul lunii aprilie 2024 şi în data de 10.05.2024, în calitate de funcţionar public în cadrul cadrul Primăriei municipiului Bacău- Direcţia Administrare Baze Sportive, inculpatul i-a pretins numitului D.C. suma de 4000 euro pentru a interveni pe lângă un alt funcţionar public din cadrul instituţiei cu atribuţii de serviciu privitoare la întocmirea documentelor care atestau prestarea de către cel din urmă a muncii în folosul comunităţii dispusă de instanţă. Lăsând să se creadă că îl poate influenţa prin remiterea acestor sume de bani, inculpatul a promis că funcţionarul va semna la rândul lui documentele necesare prin care să confirme efectuarea muncii neremunerate în folosul comunităţii de către D.C.I. În data de 11.05.2024, inculpatul a primit efectiv suma pretinsă de 4000 euro de la D.C. I.”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Mai multe dosare de corupție au fost deschise în ultimii ani funcționarilor de la Primăria Bacău, dar și unor aleși locali. În mai multe cazuri s-a ajuns și condamnări.

Recent, Tribunalul Bacău i-a condamnat pe Tiberiu-George Ciobanu, Dana Mihaela Bălan, Emanuel Mihalachi și Mircea Oniga la pedepse cu suspendare în dosarul în care au fost acuzați de abuz în serviciu și fals și că au prejudiciat statul cu 54 de mii de lei, după ce au stabilit eronat o cotă de impozitare mai mică unei societăți comerciale.

Și în dosarul angajărilor ilegale, pentru persoane care nu aveau studii superioare, de la cabinetul primarului, au fost stabilite pedepse, atât pentru Andreea Cochior, care a primit un an și 10 luni de închisoare cu suspendare, în baza unui acord de recunoaștere dar și pedepse cu executare, de 4 ani, la instanța de fond, pentru Ionuț Avram, consilier al primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu, dar și pentru Ion Barbu, funcționar implicat în activitatea de resurse umane.

La începutul acestui an, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Bacău au dispus efectuarea urmăririi penale față de 15 persoane, funcționari publici dar și persoane fizice, fără calitate specială. Ei sunt acuzați că prejudiciat statul cu peste 1 milion de lei, prin achiziții umflate la mai multe instituții subordonate Primăriei Bacău.

Printre cei care fac parte din grupul infracțional organizat se numără consilierul local Eusebiu Diaconu, Sorin Bostan - director al Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” Bacău, Magda Dimofte - director al Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău, Diana Ilie - șeful Serviciului Tineret și Informare Cetățeni în cadrul Primăriei Municipiului Bacău, dar și soțul ei, care deține firmele Orion Mob SRL și Raldia Distrib SRL, societăți care au primit peste 70 de contracte de la instituțiile subordonate Primăriei Bacău.

Înainte ca Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău să anunțe public flagrantul de luare de mită, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a ieșit public încercând să minimalizeze situația, arătând că funcționarul a luat mita în ziua liberă de 11 mai.

„În urma colaborării cu organele judiciare, sâmbătă, 11 mai 2024, în timpul lui liber, un angajat al Primăriei Bacău a fost prins în flagrant săvârșind o faptă de corupție. În acest moment procedurile judiciare sunt în derulare, iar angajatul este suspendat din funcție”, a precizat primarul municipiului Bacău.

 

Sursa: Adevărul

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30