fbpx
 
Cum a ajuns Pănescu politician fără să vrea

Cum a ajuns Pănescu politician fără să vrea


Povestea reală a unui candidat cuminte: „Eu nu știu politică. Mihai Chirica m-a cerut, rectorul m-a dat”. Își aranja hârtiile să plece acasă și l-a sunat primarul. „Prima oară am refuzat, apoi m-a convins”, povestește Doru Pănescu, profesor la UTI. A fost ales pur și simplu pentru imaginea de intelectual și n-a participat deloc la campanie. Prima zi în Senatul României l-a plictisit, dar spune că se va axa pe domeniul educației.

 

E un șoc pentru un om căruia îi sună telefonul, este invitat la o întâlnire și află că, peste o lună și jumătate, va candida pe loc eligibil pentru Senatul României. Mai ales că acel om se duce acasă, își anunță familia, care știe perfect câtă treabă are el cu politica, și toți râd de se prăpădesc. Dar râsul le piere când, după o lună, omul chiar ajunge senator.
„Ca și dv., și ei mi-au spus prima dată că nu mă știe nimeni în afara mediului universitar. Și că nu există un motiv clar pentru care aș candida, mai ales că nu sunt implicat în viața publică”, spune Doru Pănescu.

 

O propunere pe seară

Spre sfârșitul programului dintr-o zi de sfârșit de octombrie, profesorul Doru Pănescu își strângea hârtiile. I-a sunat telefonul și, din cealaltă parte, a aflat că are o întânire cu primarul Mihai Chirica și ar trebui să ajungă acolo. „Nu am bănuit despre ce este vorba. Și m-am dus de curiozitate”, spune Pănescu.
Ajuns față în față cu primarul, a aflat, după schimbul de politețuri, că PSD îi cere să candideze. „Mihai Chirica mi-a spus că a discutat deja cu rectorul Cașcaval și că recomandarea este a acestuia. A insistat că dorește neapărat ca pe listele PSD să fie un om de la UTI, format ca inginer și cadru didactic. Am rămas pur și simplu interzis. A fost ca o bombă care a explodat în fața mea. Următoarea mea propoziție a fost: în cât timp trebuie să dau răspunsul. Mi-a dat o zi-două”, își amintește Pănescu.

 

Părere proastă despre partide

A convocat familia, care știa că nu avea nici un fel de afiliere politică, și în fața tuturor a spus vestea: PSD l-a cerut pe listele pentru Senat, pe loc eligibil. “Domnule, au râs. Tare. Eu sunt un om normal, cu un anumit program, cu un anumit cerc de prieteni. Știu bine un domeniu de activitate și ei erau siguri că nu cunosc nimic despre politică. Ba, mai mult, știau ce părere am eu despre partide. Le vedeam așa, o materie gri, nu prea plăcută”, mai spune Pănescu. După consiliul de familie, a rămas încă în pronunțare. Nu era decis.

 

Doru Pănescu a stat o zi în Parlament și s-a plictisit

 

Da sau nu?

A doua zi, dimineață, i-a spus lui Mihai Chirica că este un om cu foarte multe defecte. „I-am zis că își pune degeaba speranțele în mine. Nu am treabă cu politica și nu vreau să mă schimb. Dar au început alte discuții și la câteva idei am rezonat. Și am spus că, în acest caz, mă mai gândesc. Era situația în care e mai ușor să spui NU decât să te inhami la o treabă”, spune Pănescu.
După încă o zi a acceptat. „Asta se întâmpla după 20 octombrie. Mai era o lună și ceva până la alegeri și nu știam nimic în afara faptului că sunt pe un loc eligibil”, își amintește Pănescu. Mare campanie electorală nu a avut, pentru că s-a mers pe liste de partid.

 

După prima zi

A plecat deja la București și spune, aproape nemulțumit, că este altceva decât și-a imaginat. „În prima zi de activitate am fost îngropat în sute de hârtii pe care oricum le-am mai completat o dată. Declarații de avere, de interese, cazier, certificat că nu am colaborat cu Securitatea etc.”, spune Pănescu.
Senatorul de la UTI spune că dorește să-și păstreze catedra și, din acest motiv, nu va accepta nicio funcție executivă, în cazul în care i s-ar propune.

 

Din martie era președintele Senatului UTI

Doru Pănescu a fost asul scos din mânecă de rectorul UTI, Dan Cașcaval, la alegerile pentru funcția de președinte al Senatului Universității, pentru a-l învinge pe fostul rector Ion Giurma. Pănescu e văzut ca o creație a rectorului Cașcaval. Are 60 de ani și e profesor la Automatică și Calculatoare. Soția este medic la Spitalul Pneumo. Au un fiu angajat la o firmă de IT.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30