fbpx
 
Sentință în dosarul „Șpagă pentru diplome la UPA”

Sentință în dosarul „Șpagă pentru diplome la UPA”


Afaceristul Dan Melinte a fost condamnat de Curtea de Apel Iași la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită, în dosarul în care a fost inculpat alături de Sorin Bocancea, fostul rector al Universității „Petre Andrei” și alte trei cadre universitare.

 

Instanța a mai stabilit ca  Melinte să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară (Consiliul Local Iaşi) sau în cadrul S.C. Servicii Publice S.A. (Consiliul Local Iaşi).

 

Afaceristul și-a recunoscut fapta și a fost judecat în procedură simplificată, beneficiind de o reducere a pedepsei.

Decizia instanței nu este însă definitivă, ci poate fi atacată cu apel de DNA.

Ionuț Iftode, avocatul lui Dan Melinte, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

 

Afaceristul Dan Melinte, Sorin Bocancea, rectorul Universităţii „Petre Andrei” și cadrele universitare Cristian Bocancea, Mark Bucuci şi Dan Florin Drugă, ultimul activând şi ca avocat în Baroul Iaşi,  au fost trimişi în judecată, în iulie, de DNA Iaşi, într-un dosar în care au fost acuzaţi de luare de mită, complicitate la luare de mită, fals intelectual sau favorizarea făptuitorului.

 

Mită pentru diplomă

Dan Drugă, fostul prodecan al Facultății de Drept,  a fost acuzat că a primit 19.000 de lei mită de la studentul Emil Mihai Ion (fost Botărel), pentru ca acesta să fie înmatriculat direct în anul al III-lea de studii, deşi nu susţinuse niciun examen în anii anteriori, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii şi nu achitase taxele de şcolarizare. Din această sumă, Dan Melinte, patronul de pizzeria care ar fi intermediate șpaga între Drugă și student, şi-ar fi oprit 3.500 de lei. 

 

Rectorul a fost trimis în judecată pentru că ar fi refuzat să comunice către DNA cataloagele aferente anului I de studii al Facultăţii de Drept, anul universitar 2014-2015, „cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situaţia juridică” a lui Dan Drugă. Mai mult, Bocancea este acuzat şi că i-ar fi determinat pe profesorul universitar Cristian Bocancea şi pe lectorul Mark Bucuci să pună fictiv note de trecere studentului Emil Mihai Ion.

În acelaşi dosar, procurorii au acuzat-o pe Ana Liliana Zaharia, secretara-şefă a Facultăţii de Drept, că a introdus în sistemul informatic al universităţii, în situaţia şcolară a aceluiaşi student, faptul că acesta a obţinut creditele aferente promovării examenelor la mai multe discipline. În faţa procurorilor,  Zaharia a recunoscut infracţiunea de fals informatic şi a fost de acord să primească un an de închisoare cu amânarea pedepsei. Tribunalul Iași a confirmat, în octombrie,  acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de secretara-şefă cu anchetatorii. 

Sorin Bocancea și celelalte trei cadre universitare sunt judecați în continuare într-un dosar disjuns, următorul termen al procesului fiind pe 5 ianuarie 2017.

 

Cercetat într-un alt dosar

Problemele lui Dan Melinte par însă să nu fi luat sfârșit. Afaceristul este vizat de un alt dosar, disjuns din cel în care a fost trimis în judecată alături de cele patru cadre universitare. Cauza a fost declinată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru a se face cercetări pentru acuzaţia de evaziune fiscală, constând în „executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se de înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”.

Anchetatorii susţin că, în 6 iunie, cu ocazia percheziţiei efectuate la pizzeria Pizza Man, aparţinând lui Melinte, a fost găsită o agendă „ce conţine date contabile asemănătoare unei evidenţe contabile duble”.       


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30