fbpx
Portokal
Radio Iaşi: Lupaşcu şi Bulgariu, lăsați fără remunerații

Radio Iaşi: Lupaşcu şi Bulgariu, lăsați fără remunerații


Astăzi, la radiojurnal, nu s-a mai putut vedea caşcaval pentru doi politruci conectaţi la banii publici. Cătălin Bulgariu şi Nicolae Lupaşcu, membri ai Comitetului Director al Studioului Radio Iaşi numiţi politic în aceste funcţii, au rămas fără banii primiţi pentru participarea la şedinţe. Contractele le-au fost suspendate de Radio România după un control efectuat anul trecut de Curtea de Conturi. Cei doi s-au adresat instanţei, solicitând anularea deciziei.

 

Liniştea de la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a fost tulburată, anul trecut, de un control efectuat de Curtea de Conturi pentru perioada 2013-2015. Efectele acestui control s-au reverberat până în finanţele ieşenilor Nicolae Lupaşcu (susţinut pentru această funcţie de PNL) şi Cătălin Bulgariu (PSD).

 

Curtea de Conturi: „Contracte încheiate fără temei”

Auditorii au identificat mai multe nereguli, unele legate de remunerarea membrilor Comitetului Director (CD) al SRR, respectiv a celor de la studiourile teritoriale. „Societatea Română de Radiodifuziune a încheiat în perioada 2013-2015 Contracte civile de prestări servicii cu membrii Comitetului Director al SRR pentru remunerarea acestora, deşi, prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV (...), legiuitorul nu a prevăzut dreptul respectiv”, se arată în raportul Curţii de Conturi din vara anului trecut.

Cuantumul pentru remunerarea membrilor Comitetului Director, cu consecinţa prejudicierii bugetului SRR, a fost stabilit la suma totală de 2,46 milioane lei. Auditorii au calculat că numai la nivelul structurilor teritoriale (Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Reşiţa, Târgu Mureş şi Timişoara) valoarea remuneraţiilor aferente membrilor CD, încasate ilegal, a fost de 440.700 lei în 2013, 351.000 lei în 2014 şi 208.000 lei în 2015. Restul până la 2,46 milioane de lei au fost primite de cei din Comitetul Director „suprem”, cel al Societăţii Române de Radiodifuziune.

 

SRR: „Nu s-a creat niciun prejudiciu”

Auditorii au recomandat ca conducerea SRR să întreprindă măsuri „pentru stabilirea întinderii prejudiciului si recuperarea acestuia, inclusiv dobânzilor şi penalităţilor de întârziere sau majorări de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare potrivit legii, de la persoanele responsabile".

„Nu s-a creat niciun prejudiciu. Nu s-a încălcat nicio prevedere legală. Constituirea, organizarea şi funcţionarea CD s-au făcut în baza hotărârii Consiliului de Administraţie care are acest drept şi obligaţie, conform prevederilor Legii 41/1994”, a fost poziţia SRR, într-o notă de conciliere. Ulterior, raportul a fost contestat, dar, până la clarificarea finală, Radioul Public a luat măsuri drastice, în scop preventiv.

 Lupaşcu şi Bulgariu pot rămâne fără o grămadă de bani 

 

Remuneraţia a fost suspendată

Printr-o hotărâre din noiembrie anul trecut, luată de Consiliul de Administraţie al SRR, au fost suspendate plăţile primite lunar de membrii CD al SRR şi al studiourilor teritoriale, precum şi prevederile regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de selecţie a membrilor acestora. Totodată, a fost suspendată şi completarea Comitetului Director al SRR şi al Serviciilor Teritoriale Iaşi şi Constanţa şi contractele civile încheiate cu societatea în temeiul unor hotărâri ale Consiliului de Administraţie din 2011 şi 2015.

Măsurile au fost dispuse până la soluţionarea contestaţiei formulate de Radioul Public împotriva Raportului Curţii de Conturi.

Afectaţi de aceste decizii au fost Cătălin Bulgariu şi Nicolae Lupaşcu, cei doi membri ai Comitetului Director de la Radio Iaşi, numiţi politic. Conform declaraţiilor de avere, în perioada 2013-2015, aceştia au fost remuneraţi cu aproximativ 100.000 de lei fiecare.

 

Proces la Curtea de Apel Iaşi

Recent, Bulgariu şi Lupaşcu au dat în judecată SRR şi au cerut anularea deciziei din 8 noiembrie 2016 care i-a lăsat fără remuneraţii, susţinând că aceasta este nelegală. Cei doi au arătat, în acţiunea depusă la Curtea de Apel Iaşi, că au încheiat, în august anul trecut, noi contracte civile cu Radioul Public prin care acesta se obliga să le achite 1.300 de lei brut pentru fiecare şedinţă ordinară a Comitetului Director.

„Arătăm că actul administrativ nu îndeplineşte minimele exigenţe în privinţa motivării în fapt şi în drept. Unica motivare legală ar fi cea potrivit căreia emitentul ar avea serioase dubii în legătură cu legalitatea actelor suspendate de la aplicare. Or, din contră, emitentul este convins de legalitatea acestor acte, pe care o susţine fără nicio reţinere”, se arată în acţiune. Mai mult, aceştia susţin că pentru suspendarea contractelor civile încheiate între SRR şi Comitetul Director nu a existat nici acordul părţilor şi niciunul din cazurile excepţionale prevăzute de lege.

 

Şedinţe fără doi membri din Comitetul Director la Radio Iaşi

 

Lupaşcu: „Nu ne-am mai prezentat la şedinţe”

„Noi am contestat hotărârea Consiliului de Administraţie prin care am fost suspendaţi. Toţi membrii Comitetului Director sunt afectaţi de această hotărâre, inclusiv cei de la nivel central. În momentul în care am fost suspendaţi, noi nu ne-am mai prezentat la şedinţe”, a declarat Nicolae Lupaşcu pentru REPORTER DE IAŞI. „Din punctul meu de vedere suspendarea nu are niciun fel de fundament, din aceste motive ne-am şi adresat instanţei. Odată cu suspendarea, activităţile noastre au fost preluate de preşedintele director general şi Consiliul de Administraţie”, a precizat Cătălin Bulgariu. Reprezentanţii SRR şi ai Curţii de Conturi nu au precizat un punct de vedere legat de situaţia membrilor Comitetului Director.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top