fbpx
 
Apavital are negociator de criză cu 1.100 euro/lună

Apavital are negociator de criză cu 1.100 euro/lună


Compania de Apă și-a angajat expert pentru conflictul cu locuitorii Pașcaniului. Asistentul universitar Gheorghe Vlasie, expert în comunicare, a fost angajat de compania de apă să negocieze cu autorităţile din zona Paşcaniului. Acolo şi-a extins Apavital reţeaua în 2015, dar a întâlnit o opoziţie puternică. „Nu risc peste 200 de milioane de euro din bani europeni pentru o problemă pe care aş putea-o avea la Paşcani”, motivează angajarea directorul Apavital, Ion Toma. În fişa postului lui Vlasie intră şi comunicarea mesajelor Apavital prin mass-media şi găsirea unor soluţii pentru îmbunătăţirea imaginii societăţii.

 

De frica unei eventuale crize provocate de Consiliul Local Paşcani, Apavital a angajat un negociator de crize. Concret, compania de apă a încheiat două contracte, unul în 2016, celălalt în 2017, cu întreprinderea individuală a asistentului universitar Gheorghe Vlasie de la Departamentul de Ştiinţele Comunicării şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Vlasie a mers inclusiv la emisiuni de televiziune şi a vorbit în numele Apavital în încercarea de a-i convinge pe păşcăneni că Apavital e soluţia cea bună pentru ei. 

 

Conflict cu populaţia

Apavital a preluat, în 2015, prin delegare, serviciul de furnizare a apei şi de canalizare din Paşcani. În aceeaşi perioadă, Muncipiul Paşcani a devenit membru al ARSACIS, Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă-Canal Iaşi, care numără 105 membri. Ulterior preluării serviciului de apă-canal din Paşcani, Apavital a avut opoziţie din partea locuitorilor oraşului, după ce mulţi dintre ei au rămas fără apă. Au existat numeroase avarii pe o infrastructură veche şi păşcănenii s-au revoltat. „Problemele pe care le-am avut cu cetăţenii în Paşcani au fost rezolvate între timp”, explică directorul Apavital, Ion Toma.

 

Toma: „Chiar ne-a ajutat”

Dar pentru asta a fost nevoie de intervenţia unui negociator profesionist, angajat, în august 2016, de Apavital. Asistent universitar la Comunicare şi Relaţii Publice, Gheorghe Vlasie a reuşit să calmeze spiritele. „A fost necesară cunoaşterea realităţii pentru temperarea spiritelor. Neînţelegerile cu populaţia au fost rezolvate, oamenii au înţeles că investiţiile Apavital în zonă le sunt favorabile. Problema acum o reprezintă politicul, mai precis o anumită parte a opoziţiei primarului”, ne-a spus Gheorghe Vlasie. Întreprinderea individuală pe care o deţine a avut un contract de 7.500 de lei pe lună, în 2016. Contractul a prevăzut “diagnoza situaţiei, evaluarea riscurilor şi gestiunea crizelor, prin diminuarea animozităţii membrilor comunităţilor şi îmbunătăţirea percepţiei clienţilor”. `Chiar ne-a ajutat acest contract. Nu mai am probleme cu populaţia. Acum am probleme cu Consiliul Local”, a declarat Toma.

 

Iniţial, păşcănenii au protestat de mai multe ori faţă de activităţile Apavital. Vlasie (foto mic) se ducea la televiziunea locală şi le vorbea ca „negociator”

 

Negocieri politice

Din cauza neînţelegerilor cu Consiliul Local (CL) Paşcani de la începutul anului, Apavital a avut nevoie şi de un al doilea contract cu Vlasie.

Pe scurt, câţiva consilieri locali păşcăneni susţin că Apavital trebuie să plătească aproximativ 1,5 milioane de lei redevenţă pentru anii 2015 şi 2016, sumă care nu este recunoscută pentru plată de societatea din Iaşi. Consilierii susţin că dacă Apavital refuză să achite banii, CL va cere rezilierea contractului cu Apavital, iar Paşcani se va retrage din ARSACIS şi va căuta un alt furnizor de servicii. „Eu am proiecte de peste 200 de milioane de euro pe masă, pentru aprobare la Uniunea Europeană. Din cauza acestor oameni din Paşcani, eu risc toată suma. Pentru că dacă ai o singură problemă cu un proiect, cade totul”, explică Ion Toma.

 

„Vreau să evit problemele viitoare”

Oraşul a beneficiat deja de investiţii în sistemul de apă şi canalizare făcute din fondurile Apavital, dar societatea mai doreşte să investească 13 milioane de euro din fonduri europene la Paşcani. „Încerc să lămuresc tot Consiliul Local din Paşcani că riscă să piardă o finanţare colosală în cazul căreia cofinanţarea, parte a lor, este foarte mică: 1-2%. Apavital nu poate risca să blocheze un proiect uriaş, finanţat din bani europeni, pentru o problemă din judeţ. Pentru că există un risc serios ca o mare finanţare să fie împiedicată. Şi în momentul de faţă asta vreau să fac. Să evit problemele viitoare. Să-i fac să înţeleagă că Apavital poate renunţa dacă deciziile CL Paşcani sunt de natură să blocheze tot proiectul”, a declarat Vlasie.

Directorul Apavital, Ion Toma, spune că a transmis deja la Paşcani acest mesaj: Consiliul Local este liber să scoată oraşul din ARSACIS. „La discuţiile din asociaţie au promis că întăresc hotărârile prin hotărâri de Consiliu Local, nu au făcut-o. Asta este procedura pe care o urmăm. Le-am spus că dacă nu doresc să continuăm, să se retragă din asociaţie, să putem implementa proiectul în tot judeţul”, a mai spus Toma.

Contractul de negociere a crizei cu CL Paşcani încheiat în februarie cu Gheorghe Vlasie Întreprindere Individuală este de 5.000 de lei lunar, pe durata crizei, estimată deocamdată la jumătate de an.

 

Directorul Toma vrea să afle ce nu merge în firma sa

 

Ce mai trebuie să facă negociatorul de crize

Conform documentaţiei depuse pe site-ul de achiziţii, Vlasie trebuie să identifice situaţiile care produc insatisfacţie clienţilor persoane fizice ori juridice, să desfăşoare o comunicare directă, „la firul ierbii”, faţă în faţă cu membrii comunităţilor, să comunice prin mass-media mesaje referitoare la activitatea Apavital, să găsească şi să propună angajatorului soluţii pentru îmbunătăţirea imaginii între clienţi.

De asemenea, profesorul ieşean trebuie să îi descopere pe principalii promotori ai mesajelor negative şi să afle ce îi împinge „la lupta” cu Apavital. Un ultim detaliu din fişa postului este conceperea şi implementarea de strategii de comunicare eficientă a mesajelor, inclusiv prin pregătirea de materiale şi oferirea de consultanţă personalului din conducere.

 

PRECIZARE: „Având în vedere articolul dvs. „ApaVital are negociator de criză cu 1.100 euro/lună”, doresc să fac următoarea clarificare: nici din proprie inițiativă și nici ca răspuns la întrebările redactorului care m-a contactat nu mi-am asumat apartenența la Universitatea „Al.I.Cuza”. Precizez că mi-am dat demisia din poziția pe care o ocupam la Departamentul de Științele Comunicării și Relații Publice acum aproape doi ani. Fac această corectură în primul rând din respect și prețuire pentru foștii mei colegi, care sunt niște oameni admirabili. ” GHEORGHE VLASIE, negociator ApaVital


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30