fbpx
 
Cine este Emmanuel Macron, președintele ales al Franței

Cine este Emmanuel Macron, președintele ales al Franței


Emmanuel Macron, din partea formațiunii ''En Marche!'', a fost ales președinte al Franței, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, desfășurat la 7 mai 2017, potrivit sondajelor de la ieșirea de la vot, citate de agențiile internaționale de presă.

 

Candidatul de centru Emmanuel Macron s-a născut la 21 decembrie 1977, la Amiens, în nordul Franței, într-o familie de medici. Pe numele său complet Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, este cel mai tânăr candidat la alegerile prezidențiale din Franța și este pentru prima dată implicat într-o campanie electorală.

 

Emmanuel Macron este licențiat în filosofie al Universității Paris Nanterre și are un masterat în afaceri publice la celebra instituție Sciences PO (Institut d'Etudes Politiques de Paris), iar în 2004 a absolvit Școala Națională de Administrație, conform France24.com și Agence France Presse. În 1999, a lucrat ca asistent pentru proiecte editoriale al filosofului francez Paul Ricoeur, potrivit ediției electronice a cotidianului Le Monde.

 

A fost membru al Partidului Socialist (2006-2009), iar din 2009 a fost independent.

 

A intrat în serviciul public în aprilie 2004, în cadrul serviciului de Inspecție a Finanțelor, iar în octombrie 2005 a devenit inspector în domeniul finanțelor. În anul 2008, părăsește serviciul public și este ofertat ca bancher, la doar 30 de ani, de banca Rotschild, în cadrul căreia are un parcurs fulminant, potrivit www.gala.fr.

 

În mai 2012, Emmanuel Macron acceptă propunerea lui Francois Hollande de a se alătura administrației de la Palatul Elysee, în calitate de secretar general adjunct al administrației prezidențiale. La 26 august 2014, este numit ministru al economiei, industriei și domeniului digital, în cadrul celui de-al doilea executiv condus de Manuel Valls.

 

Emmanuel Macron a înființat, la 6 aprilie 2016, mișcarea politică ''En Marche!''. La 30 august 2016, Macron își anunță demisia din funcția de ministru, iar câteva săptămâni mai târziu, la 16 noiembrie, își anunță candidatura la președinția Franței. În cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat la 23 aprilie 2017, candidatul de centru Emmanuel Macron s-a situat pe primul loc, cu 24,01% din voturi, potrivit Ministerului de Interne francez, conform agențiilor AFP și Reuters.

 

Este căsătorit, din 2007, cu Brigitte Trogneux, fosta sa profesoară din liceu.

 

(Sursa: realitatea.net)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: