fbpx
Portokal
Tudorel Toader nu mai are mână bună la doctoranzi

Tudorel Toader nu mai are mână bună la doctoranzi


Gorghiu, Olteanu, Codruţ Olaru, Şpaiuc: puşca şi cureaua lată, ce îndrumător ai fost odată! Septembrie 2017: toţi cei nouă candidaţi ai lui Tudorel Toader la examenul de admitere pentru doctorat la Facultatea de Drept au fost respinşi. În clasamentul mediilor, cei nouă ocupă ultimele nouă locuri, cu cele mai mici medii.

 

Tudorel Toader, ministru al Justiţiei şi rector suspendat al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi pe perioada cât îşi exercită atribuţiile de ministru, se află într-o situaţie inedită după examenul de admitere la studii de doctorat, examen organizat în acestă lună de Facultatea de Drept a acestei instituţii de învăţământ superior.  

 

Ghinion sau coincidenţă?

Statistica arată că în 2016 şi 2017 Toader, considerat unul dintre cei mai buni practicanţi de drept penal din ţară, a avut un singur candidat care a fost admis după concurs. Acest lucru l-ar situa pe ultimul loc în clasamentul profesorilor conducători de doctorat de la această facultate.

Anul acesta, Toader a avut un record de nereuşită: dintre cei nouă candidaţi la studii doctoriale, care îl aleseseră pe el drept conducător ştiinţific, nici unul n-a luat examenul. Mai mult, dintr-un total de 22 de candidaţi care au susţinut acest examen, cei nouă care îl aveau ca îndrumător pe Tudorel Toader au ocupat ultimele nouă locuri în clasamentul mediilor.

 

Tudorel Toader: un doctorand în doi ani 

 

Note foarte mici

Notele obţinute de candidaţii lui Toader au variat între 5,75 şi 6,50, mult mai mici comparativ cu candidaţii respinşi la ceilalţi doi îndrumători de doctorat, profesorii Carmen Tamara Ungureanu şi Valeriu Ciucă. La Ungureanu a existat o candidată respinsă cu nota 9, în timp ce la Ciucă a fost respinsă o candidată cu nota 8.

Doi dintre candidaţii care l-au ales pe Tudorel Toader drept conducător de doctorat sunt la a doua încercare, după ce nici anul trecut nu au reuşit să ia examenul. Şi atunci tot sub “oblăduirea” actualului ministru se prezentaseră la examen. Este vorba despre Amalia Tudorache şi Elena Coceanu, ultima angajată la Compartimentul administrativ al universităţii ieşene.

 

Un singur doctorand în doi ani

Anul 2017 nu pare a fi o excepţie de la regulă pentru ministrul Justiţiei. Anul trecut, Tudorel Toader a avut patru candidaţi la examenul de studii doctorale, însă doar unul singur a fost admis. Este vorba de avocatul Cătălin Boacnă.

Carmen Ungureanu a avut anul trecut tot un singur candidat care a luat examenul, în timp ce Valeriu Ciucă a avut trei admişi. În schimb, în acest an, Ungureanu a avut trei admişi, iar Ciucă tot trei, inclusiv un cetăţean străin.

Tudorel Toader nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei pentru a comenta situaţia de mai sus.

 

„La concursul de admitere la doctorat, nu se poate vorbi de «îndrumător știinţific», ci despre candidaţi care concurează pentru a avea, în urma admiterii, calitatea de doctorand şi un profesor îndrumător. Nu este, deci, vorba despre doctoranzi îndrumaţi de prof.univ.dr. Tudorel Toader, ci despre candidaţi care concurau pe unul dintre locurile din oferta de doctorat a Facultăţii, pe sub-domeniul Drept penal. La un concurs de admitere la doctorat existenţa unor candidaţi respinşi este firească. Notele se acordă de către comisia de concurs strict în urma evaluării cunoştinţelor ştiinţifice prin test scris şi interviu, raportat la tematica şi bibliografia publicate anterior pe site-ul facultăţii“, Poziţia Şcolii Doctorale de la Facultatea de Drept faţă de situaţia lui Toader

 

Nume mari pe lista lui Toader

De-a lungul timpului, Tudorel Toader a fost conducător ştiinţific al doctoratelor mai multor personaje importante din viaţa publică. Astfel, fostul lider PNL Alina Gorghiu şi-a susţinut în 2012 lucrarea „Infracţiuni contra drepturilor“, sub îndrumarea lui Tudorel Toader, iar un an mai târziu fostul viceguvernator al BNR şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi-a susţinut teza „Protecţia penală a miniştrilor în regimul constituţional şi legal românesc“.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Florin Daniel Căşuneanu şi-a susţinut şi el, în 2012, lucrarea de doctorat cu Toader, titlul fiind „Criminalitatea organizată“. Un alt nume important de pe lista lui Toader este cel al procurorului Gheorghe Şpaiuc, fost şef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care şi-a dat doctoratul în drept penal în 2014. Acesta şi-a ales tema „Protecţia penală a autorităţii“.

Anul trecut, şi Amalia Lazer Gavrilă, fiica deputatului Camelia Gavrilă, şi-a susţinut lucrarea de doctorat sub îndrumarea lui Tudorel Toader. Tema aleasă a fost „Răspunderea penală a notarului public“.

 

Lista respinşilor lui Toader la examenul de admitere

 

O are doctorandă pe soţia lui Eva

Pe lista celor opt doctoranzi din acest moment ai lui Tudorel Toader, admişi în cadrul unor examene susţinute până în 2016, se află şi Elena Cătălina, soţia procurorului Emilian Eva. Avocată de profesie, aceasta a fost consilier juridic în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada când Eva ajunsese „pe cai mari”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top