fbpx
 
Loviți de ministrul Pop: cele 71 de „auxiliare” ale familiei Pârâială zac în depozite

Loviți de ministrul Pop: cele 71 de „auxiliare” ale familiei Pârâială zac în depozite


O familie de profesori din Iaşi care a făcut o mică avere din comerţul cu manuale a stârnit rumoare în rândul părinţilor după ce propunea elevilor un experiment ce ducea la moartea unor şoareci. Nu este singura controversă din auxiliarele girate de familia Pârâială: în cel de Religie scrie că tinerii pot scăpa de febră doar dacă merg la biserică, se împărtăşesc şi primesc binecuvântarea preotului. În 15 ani, editura acestor profesori a vândut manuale de 13 milioane de lei. În ultima vreme însă, la merge cam prost: de trei ani au pierderi pe firmă, iar acest auxiliar a fost scos de pe lista celor avizate de Ministerul Educaţiei.

ntr-unul dintre auxiliarele scoase de profesorul ieşean Dumitru Pârâială, împreună cu mai mulţi membri ai familiei - „Matematică şi explorarea mediului pentru clasa a II-a“, de la Editura Euristica -, elevii sunt puşi să închidă un şoricel într-un borcan şi să-l lase acolo timp de mai multe zile fără hrană şi fără apă, pentru a-i observa comportamentul. Mai mulţi părinţi ai elevilor de clasa a doua au fost extrem de deranjaţi în momentul în care au văzut această cerinţă din manual. „Într-o ţară în care ni se cere să învăţăm sportul din manual şi în care laboratoarele sunt învechite sau inexistente, venim totuşi cu o iniţiativă lăudabilă de a aplica practic ceea ce învăţăm. Dar nu ne duce capul mai mult de atât: să lăsăm un şoricel fără mâncare şi apă şi să-l observăm cum moare”, a scris, pe o reţea de socializare, o mamă revoltată.

 

Inspectoratul şi Ministerul au luat măsuri

Inspectorul Şcolar General, profesoara Genoveva Farcaş, susţine că acest manual auxiliar nu mai este folosit în şcolile ieşene. „Aspectul este cunoscut la nivelul Inspectoratului şi la ministerul de resort. În acest sens, am realizat verificări privind folosirea auxiliarului. S-au purtat discuţii cu directorul Şcolii Gimnaziale «Otilia Cazimir», constatându-se că acesta a informat în cadrul consiliilor profesorale toţi profesorii pentru învăţământul primar cu privire la actele normative care reglementează utilizarea auxiliarelor didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 2017-2018“, spune Farcaş.

Auxiliarul familiei Pârâială nu a fost inclus pe lista depusă în vederea obţinerii Acordului Ministerului pentru utilizare extinsă la clasă, listă publicată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare în data de 11 octombrie 2017. „Acest auxiliar nu este avizat pentru a fi folosit la clasă“, adaugă şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.

 

Farcaş: „Copii trebuie învăţaţi să preţuiască viaţa“

Şefa ISJ Iaşi crede că acest auxiliar nu îndeplineşte mai multe condiţii.

În ceea ce priveşte conţinutul oricărui auxiliar curricular, acesta trebuie să respecte principii de corectitudine ştiinţifică, dar şi exigenţe privind formarea unor atitudini şi comportamente responsabile la elevi. Personal, consider că situaţia invocată nu respectă aceste repere, având în vedere faptul că de la vârstele mici este bine să îi orientăm pe copii către protejarea mediului, a animalelor şi, implicit, către formarea unor comportamente de preţuire a vieţii“, precizează Farcaş.

Şi psihologul Mihaela Pop crede că un an astfel de subiect nu are ce căuta într-o carte pentru copii de clasa a II-a. „E normal ca la vârsta de 7-8 ani un copil să înveţe despre moarte, dar nu mi se pare normal să-l pui să facă un experiment în urma căruia să constate modul în care moare un şoricel ţinut fără aer, apă şi mâncare. Chiar nu înţeleg care a fost scopul didactic gândit de cei care au făcut acel auxiliar“, afirmă Mihaela Pop.

 

Director: „Îl stimez pe domnul Pârâială“

Directoarea Şcolii Generale „Otilia Cazimir“, Lăcrămioara Doncean, nu a dorit să comenteze situaţia auxiliarului scris de familia Pârâială. „Îl apreciez şi îl stimez pe domnul profesor Dumitru Pârâială pentru modul în care lucrează la clasă. El este adorat de părinţi şi de copii. Nu pot aprecia munca dumnealui în afara şcolii“, zice Lăcrămioara Doncean, care adaugă că în şcoala sa nu se mai lucrează pe auxiliare: „Acestea sunt depuse la minister spre avizare, iar la noi la şcoală acum se lucrează doar pe fişe scoase de fiecare profesor în parte. Zilele trecute am făcut o evidenţă a numărului de fişe scoase de profesorii noştri. Avem un xerox performant şi, chiar dacă sunt costuri mari, toţi profesorii lucrează după fişe.“

Această informaţie este contrazisă de copii şi părinţi. „Noi lucrăm în continuare după manual (n.r. – auxiliar)“, spune un elev de la „Otilia Cazimir“, în timp ce un părinte susţine că fiul său învaţă în continuare din cărţile cumpărate la începutul anului şcolar: „Băiatul meu lucrează tot din auxiliar. Foarte rar când profesorul vine cu fişe de pe care să se lucreze la ore.“

 

Caietele de religie, o mare problemă

Experimentul ucigaş regăsit în manualul de clasa a II-a, meditizat mai ales pe reţelele sociale, nu este singura problemă din auxiliarele tipărite de familia Pârâială. REPORTER DE IAŞI a descoperit că în caietul de religie ortodoxă pentru clasa I, scos de Dumitru Pârârială împreună cu preotul Vasile Nechita, la tema „Darurile Sfintei Liturghii“, copii sunt învăţaţi că pot scăpa de febră doar dacă merg la biserică, se împărtăşesc şi primesc binecuvântarea preotului.

Tot în acelaşi caiet, una dintre lecturi, intitulată „Ochii lui Nicolae“, micuţii află despre un copil, Nicolae, care, după ce a fost diagnosticat de „un renumit profesor“ ca fiind orb cu un ochi, iar cu celălalt văzând foarte puţin, a început să vadă foarte bine după ce bunica sa a plătit la biserică o slujbă de vindecare.

Şi tot în acelaşi caiet, copii sunt puşi să joace următorul joc: „Atunci când profesorul va numi obiecte, fiinţe, fenomene create de Dumnezeu, elevii se vor însemna cu Sfânta Cruce şi vor spune în cor «Slavă Ţie, Doamne!» Profesorul va răspunde «Amin!»“

În auxiliarul de Religie ortodoxă pentru clasa pregătitoare, modul în care părinţii îşi manifestă dragostea faţă de copii este exemplificat cu desene în care mama calcă, spală, face de mâncare, face cumpărături, are grijă de copil când este bolnav, iar tatăl apare doar atunci când se merge la slujba de duminică. O poziţie deseori criticată pentru stereotipie, care ar încălca principiul egalităţii dintre femei şi bărbaţi.

Cristian şi Florina Pârâială au contribuit şi ei la lista lungă a producţiilor editurii

 

Toată lumea scrie manuale

Familia Pârâială a înfiinţat Editura Euristica încă din 2001 şi aici au publicat auxiliare pentru învăţământul primar şi gimnazial, iar sute de mii de elevi din ţară au învăţat timp de ani buni din ceea ce au scris, la început, doar Dumitru Pârâială şi soţia sa, Viorica.

Editura îşi are sediul social în satul Lunca Cetăţuii din comuna Ciurea, în timp ce sediul efectiv este trecut pe Strada A. Sesan nr. 2, adică exact adresa unde locuiesc cei doi profesori.

Viorica Pârâială a ieşit la pensie, în timp ce Pârâială Senior este în continuare profesor la Şcoala „Otilia Cazimir“, unde predau de câţiva ani şi fiii lor, Cristian şi Bogdan. La aceeaşi şcoală predă şi nora lui Dumitru Pârâială, Florina.

Pe site-ul editurii, Dumitru Pârâială apare autor la 71 de auxiliare, soţia sa, Viorica, la 54, la fel ca fiul Cristian, în timp ce celălalt fiu, Bogdan, apare ca autor la 16, iar nora, Florina, este ultima în top, cu 8 auxiliare. În calitate de coautor, Dumitru Pârâială mai apare pe coperţile a încă 27 de cărţi, iar Bogdan Pârâială la 8.

Conform datelor contabile, firma de manual a acestei familii a avut de la înfiinţare şi până la finalul lui 2016 o cifră de afaceri totală de circa 13 milioane de lei.

Nici un membru al familiei nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei, în ciuda încercărilor repetate.

Editura, luată la ochi de ministrul Educaţiei

Ministrul Liviu Pop a anunţat recent că va sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Finanţelor cu privire la două edituri specializate la elaborarea auxiliarelor, acuzând că acestea nu deţin avizele necesare. „Fără nicio emoţie, unele edituri specializate numai în auxiliare imprimă pe coperta acestora avizul MEN (Ministerul Educaţiei Naţionale, n.r.), fără să aibă acest aviz. Nu voi intra în detalii cu privire la cum funcţionează caracatiţa auxiliarelor. Lupta mea cu această caracatiţă continuă. Voi sesiza atât Ministerul de Finanţe, cât şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pe aceste aspecte”, a declarat Pop.

Una dintre cele două edituri vizate de către ministru este cea care aparţine familiei Pârâială. Astfel, pe toate auxiliarele scoase de familia Pârâială este trecută precizarea că sunt scoase cu avizul MEN, deşi ministrul contrazice acest fapt.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30