fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
„Pacientul” Trofin, din nou director la Apele Române, după 5 ani de „medicale”

„Pacientul” Trofin, din nou director la Apele Române, după 5 ani de „medicale”


Tevatură de prost gust în jurul unui post de importanţă vitală pentru siguranţa ieşenilor. Concediat în mai 2017, Nicolae Trofin, şeful de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi, a revenit în funcţie după ce a obţinut de la instanţă anularea deciziei. Este a doua oară în ultimii opt ani când lui Trofin i se desface contractul de muncă şi revine la Apele Române. Cazul său este incredibil: între 2012 şi 2016 a însumat 2 ani în concediu medical, aducând 97 de certificate medicale.

 

 Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi, instituţie din cadrul Adiministraţiei Naţionale „Apele Române“- Administraţia Bazinală Apă (ABA) Prut Bârlad a revenit de mai bine de două săptămâni la serviciu. Nicolae Trofin a primit anterior câştig de cauză în instanţă în procesul intentat în urma demiterii sale din luna mai a anului trecut.

A cerut amendarea angajatorului

Pe 9 februarie, instanţa a decis ca unitatea să-l reintegreze pe Trofin pe postul deţinut anterior desfacerii contractului de muncă. De asemenea, minuta mai spune că „obligă intimata să achite contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, începând cu data desfacerii contractului individual de muncă şi până la reintegrarea efectivă, din care se vor scădea drepturile salariale aferente sancţiunii aplicate de instanţa de judecată prin prezenta hotărâre.“

Pe de altă parte, judecătorii i-au respins lui Trofin cererile de a fi despăgubit de cei de la “Apele Române”, precum şi amendarea instituţiei. Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 

Trofin în 2012, la Patriarhie: rugile i-au fost ascultate şi cei de la Apele Române nu mai pot scăpa de el

De ce a fost demis

Nicolae Trofin a fost demis în mai 2017 după ce în perioada 22 august-31 august 2016 a lipsit de la serviciu, fără ca, până la data de 20 octombrie, să prezinte vreun document justificativ. În decizia de desfacere a contractului de muncă se precizează că „din anul 2012 până în 2016, v-aţi aflat în incapacitate temporară de muncă un număr de 825 de zile lucrătoare, aţi prezentat un număr de 93 certificate de concediu medical şi nu aţi respectat niciodată obligaţia prevăzută de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 60/2006 (anunţarea angajatorului cu privire la apariţia incapacităţii temporare de muncă – n.r.)“.

Bolnav ani la rând

REPORTER DE IAŞI a dezvăluit anul trecut faptul că Nicolae Trofin s-a aflat în ultimii ani într-un concediu medical aproape permanent. „Îşi ia, conform legii, câte 90 de zile, apoi are câteva zile de concediu de odihnă, apoi iar medical, şi tot aşa. Pentru a nu fi pensionat pe caz de boală”, ne-au explicat surse din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut Bârlad.

Până la demiterea sa de anul trecut, nimeni din instituţie nu a ţinut legătura cu directorul aflat, teoretic, în această funcţie. Oamenii din ABA Prut-Bârlad spun că plecarea în mod repetat, în concedii medicale, a directorului Trofin ar avea legătură cu faptul că fosta conducere a ABA intenţiona, în 2012, să-l înlocuiască din funcţie. „Între timp, acea conducere nu mai este aici, aşa că nimeni nu înţelege de ce nu a revenit la muncă”, ne-au mai spus angajaţi ai ABA Prut-Bârlad.

 

Roxana Chiruță a revenit și ea la serviciu pentru scurt timp, după zecile de boli avute, dar apoi și-a luat din nou concediu fără plată

Colegă de „suferinţă“

În aceeaşi situaţie şi din aceeaşi perioadă este în concediu medical şi o subordonată de-a lui Trofin, Roxana Mihaela Chiruţă, care este şi lidera Sindicatului Independent Dreptate şi Adevăr. „În evidenţa ABA Prut-Bârlad sunt înregistraţi doi angajaţi care se află în concedii medicale de peste un an. În acest caz se află directorul SGA (Trofin n.r.) şi un operator calculator de la aceeaşi subunitate a ABA”, se arată într-un comunicat oficial al instituţiei.

La un moment dat, timp de vreun an, amândoi au suferit de aceeaşi boală: tuberculoză. Anul trecut, Chiruţă nu a venit la serviciu pentru că, potrivit actelor medicale, ar suferi de depresie.

Mai bine de un an şi jumătate, Nicolae Trofin a luat chiar 100% din indemnizaţia de salariat, fiind înregistrat cu tuberculoză în fază contagioasă, iar salariul său depăşea 6.000 de lei.

 

„De trei ani, dl. Nicolae Trofin înţelege să exercite funcţia de director SGA Iaşi prin prelungite concedii medicale.”

Fostul director al Apelor Române, Victor Sandu, demis în martie 2016, într-un interviu despre Nicolae Trofin ca despre o mare problemă a instituţiei

 

Aceiaşi medici

Trofin are 97 de certificate medicale, iar Roxana Chiruţă are 86 de astfel de documente. Pe certificatele medicale ale celor doi apar numele mai multor medici. Cele mai întâlnite parafe au fost ale fostului medic militar Constantin Sandu, care este acum medic la Spitalul Orăşenesc Hârlău, ale medicului psihiatru Nicoleta Cartas, ale medicului Irina Mihaela Eşanu de la CFR şi ale medicului Elena Barnea de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Medicul Constantin Sandu, care a semnat opt certificate pentru Roxana Mihaela Chiruţă şi şapte pentru Nicolae Trofin, nu a dorit să explice această coincidenţă: „Afecţiunile lor nu privesc pe nimeni. Este o relaţie între ei şi mine. Nu comentez absolut nimic despre niciun fel de afecţiune şi despre nimeni.”

 

 Trofin-Chiruţă, la luptă cu Inspecţia Judiciară

 

Procesoman de rang mare

Nicolae Trofin a avut sau are încă o sumedenie de procese deschise la instanţele din ţară. A avut inclusiv un proces pentru a fi reangajat şi pus pe funcţie, după ce instituţia l-a concediat din cauza unui conflict cu fostul director Corneliu Creţu. A existat un alt dosar în care Trofin şi-a recâştigat salariile şi drepturile băneşti restante. El a dat în judecată instituţia şi pentru o cercetare disciplinară din anul 2015. Trofin şi Chiruţă au dat în judecată şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar recent s-au îndreptat împotriva Inspecţiei Judiciare, organ al Consiliului Superior al Magistraturii, nemulţumiţi probabil de conduita unor judecători din dosarele lor.

El a mai dat în judecată și REPORTER DE IAȘI precum și Realitatea TV și a făcut plângere penală pentru scurgere de informații. Existența sa se învârte în jurul instanțelor și a Parchetului, și nu a biroului de la serviciu.

Trofin a cochetat cu politica, fiind, în 2012, candidat al UNPR la alegeri, în calitate de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene. Situaţia sa şi a altor angajaţi rebeli din ABA a stârnit, la un moment dat, zâzanie între filialele din Iaşi ale PSD şi UNPR.

 

Citește și Epopeea Trofin-Chiruță de la Apele Române: 5 ani, 183 de boli, 336.000 de lei încasați degeaba


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: