fbpx
 
Trei sancțiuni, afară! Aeroportul Iaşi: epurări ca în anii ‘50

Trei sancțiuni, afară! Aeroportul Iaşi: epurări ca în anii ‘50


Unui angajat de care vor să scape i-au cercetat activitatea şi în perioada în care sancţiunile se prescriu. Scoaterea unor suporturi pentru şerveţele, amplasarea unui frigider sau ridicarea barierei de la parcare au fost o parte din motivele care le-au adus sancţiuni disciplinare unor şefi de la Aeroport. Unuia dintre angajaţi i s-a reproşat „încălcarea secretului de serviciu” după ce s-a întâlnit cu fostul director al Aeroportului, care i-ar fi predat un telefon, „deşi ştia că acesta mai are de predat două telefoane”. Cei doi şefi şi o asistentă medicală au contestat la Tribunal sancţiunile primite.

 

Noua conducere a Aeroportului pare că vrea cu orice preţ să scape de unii angajaţi „incomozi”, percepuţi drept oameni apropiaţi de foştii directori ai aerogării. După cum REPORTER DE IAŞI a mai relatat în iunie, în încercarea de “epurare” a unor salariaţi, unii dintre ei au fost sancţionaţi pe baza unor motive puerile. Împotriva Aeroportului au fost deschise deja patru procese.

Sancţionat de două ori

Lucian Măgureanu, şef Serviciu Mentenanţă şi Investiţii, a fost sancţionat pe 18 şi 24 aprilie cu „avertisment scris”. Managerului de întreţinere al instituţiei i s-a reproşat că a întocmit eronat pontajul pentru luna martie aferent timpului lucrat de un angajat care coordonează utilajele care deszăpezesc pista şi anexele, fără a urmări şi controla prezenţa la locul de muncă a acestuia.

În plângerea adresată instanţei, Măgureanu explică că în luna respectivă au fost căderi masive de zăpadă, iar salariatul a fost prezent la serviciu 192 de ore, faţă de 176 de ore cât prevede contractul său de muncă. Referatul care a dus la luarea deciziei a fost întocmit de Monica Nichituş, directorul economic al aerogării, care a ocupat pentru o perioadă şi funcţia de director general provizoriu.

 

Dan Tofan, una dintre „ţintele” de la Aeroport

 

Da’ frigiderul, al cui e frigiderul?

A doua sancţiune primită de Lucian Măgureanu a fost dată în urma unui raport mult mai „amănunţit”. Astfel, acestuia i s-a reproşat că pe domeniul public ar fi fost un container şi un frigider ale unor firme, pentru care nu s-ar fi perceput niciun tarif  de închiriere. Managerul de întreţinere a arătat că ambele societăţi aveau contracte de închiriere cu Aeroportul pentru suprafeţe care nu erau ocupate în întregime, iar într-unul dintre contracte nu era stabilită clar ce porţiune poate fi folosită.

De asemenea, lui Lucian Măgureanu i s-a mai imputat, printre altele, că ar fi permis ridicarea barierei din parcare fără a se emite tichete, că ar fi certificat că s-ar fi prestat servicii de curăţenie conform contractului, după ce în terminalul T2 s-ar fi montat uscătoare de mâini şi scoase dispenserele de şerveţele. El ar fi încălcat secretul de serviciu după ce s-a întâlnit cu fostul director Alexandru Anghel şi a prelua un telefon, deşi „ştia că acesta mai are de predat două telefoane” şi că nu a făcut niciun demers pentru ca salariatul de la IT să implementeze în bune condiţii contractul pentru site-ul web al aerogării, etc. Pare că activitatea lui Măgureanu a fost „puricată”, nu glumă.

Suportul pentru şerveţele l-a costat

Salariatul a combătut toate acuzaţiile subliniind că a dat dispoziţii să se ridice bariera de la parcare o dată, în august 2016, când era o defecţiune la sistemul de acces şi se crease aglomeraţie, şi o dată pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intre în parcare, că uscătoare de mâini electrice s-au montat în Terminalul T3, din dispoziţia directorului, iar în T2 erau montate când s-a angajat, iar suporturile pentru şerveţele nu au fost demontate niciodată. El a scris că nu poate fi justificat cum a „încălcat secretul de serviciu”, iar pentru site-ul web, contractul a fost supervizat de director, a fost semnat procesul–verbal de recepţie lucrări, iar responsabil de punere în practică era un alt angajat. „Majoritatea aşa-ziselor fapte imputate salariatului Măgureanu Lucian sunt săvârşite într-o perioadă care depăşeşte termenul de şase luni”, se concluzionează în plângerea adresată instanţei.

 

„Au fost angajaţi sancţionaţi pe linie de serviciu, cu avertisment. Acei angajaţi s-au adresat instanţelor, să conteste ceea ce consideră că este nedrept”, Cătălin Bulgariu, director Aeroportul Iaşi, în luna iunie, când la instanţă erau două contestaţii. Între timp, s-au făcut patru

 

Tofan: „Un demers abuziv intermediar”

Lui Dan Tofan, managerul de siguranţă al Aeroportului Iaşi, i s-a reproşat neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu costând în neactualizarea informaţiilor aeronautice în termen, cauzatoare de riscuri şi prejudicii material, şi a atribuţiilor de serviciu prin nerealizarea instruirii de siguranţă cu personalul aeroportului. Decizia de sancţionare, din aprilie, este semnată tot de Nichituş şi a avut la bază un raport făcut de Claudia Vesel.

Într-o acţiune de 12 pagini, Dan Tofan combate faptele care i se impută, precizând că hotărârea angajatorului este nelegală şi neîntemeiată. „Decizia de sancţionare contestată nu constituie consecinţa unor presupuse fapte constituind abateri disciplinare existente din culpa subsemnatului, ci reprezintă exclusiv un demers abuziv intermediar promovat în îndeplinirea deciziei neechivoce a conducerii CJ Iaşi de epurare a subsemnatului pe temeiul nelegal al apartenenţei profesionale la echipa manageriată de fosta conducere a instituţiei Aeroportului Iaşi”, se arată în acţiunea adresată instanţei.

Tofan a menţionat şi că a aflat de la un coleg că urmează să fie din nou sancţionat disciplinar, pregătindu-se un nou raport ce îl vizează. Legea spune că la trei sancţiuni, angajatul poate fi concediat.

„Faţă de gravitatea abaterilor disciplinare săvârşite de natură să cauzeze riscuri şi prejudicii materiale, sancţiunea propusă de comisia de disciplină a fost una suficient de blândă, raportat la faptul că Tofan Dan nu a mai fost sancţionat disciplinar anterior”, au menţionat reprezentanţii Aeroportului, în întâmpinarea depusă la dosar.

 

Asistenta Ciriteanu spune că se simte ameninţată

 

Unii angajaţi au demisionat

Cel de-al patrulea proces a fost deschis de Luminiţa Ciriteanu, asistent medical la Cabinetul din cadrul Aeroportului, care susţine că i s-a reproşat „copierea pentru alţii, fără aprobarea scrisă a conducerii” a unui document. Aceasta nu precizează foarte clar motivele care au dus la sancţionarea ei, ci doar că ar avea legătură cu buletinul de analize al probelor de apă din luna mai din locuri publice ale aerogării. Acesta ar fi fost eliberat către o societate care deserveşte Aeroportul, conform datelor din acţiune. Şi asistenta precizează că ”activitatea de muncă la RA Aeroportul Iaşi se desfăşoară zilnic sub ameninţări cu rapoarte” faţă de cei care “îşi fac efectiv munca”.

O parte dintre angajaţi nu au mai aşteptat soarta celor de mai sus. Surse din  Aeroport au precizat că, după plecarea fostului director Alexandru Anghel, cinci dintre angajaţi au demisionat.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30