fbpx
 
Țeapa de la Hotel Traian: participi și pierzi bani

Țeapa de la Hotel Traian: participi și pierzi bani


Pușcașu s-a învățat minte, a pierdut 550.000 de euro. La a doua licitație nu s-a mai prezentat nimeni. S-a anunțat a treia licitație pentru hotel, după ce la a doua cinci firme au cumpărat caietul de sarcini dar nu s-au mai prezentat. Litigiile complexe, pretențiile administrației publice, termenul de doar 15 zile pentru plată și garanția extrem de mare fac imposibilă tranzacția. Cei interesați de hotel spun că lichidatorul judiciar nu este de bună credință.


A treia încercare. Hotelul Traian a fost scos iar la vânzare prin licitație publică cu strigare. Procedura va avea loc pe 24 august la sediul lichidatorului din București.

Vasile Pușcașu, cel care a câștigat prima licitație, dar n-a intrat în posesia hotelului, se judecă pentru cei 550.000 de euro reținuți drept garanție.

Curios, la a doua licitație de-acum câteva săptămâni, nu s-a mai prezentat nimeni. Faptul că sunt 10 litigii pe rolul instanțelor de judecată și că nu a fost lămurit cum acționează dreptul de preempțiune al instituțiilor statului i-a făcut pe oamenii de afaceri să privească cu prudență această licitație. În plus, termenul scurt de plată, de doar 15 zile de la adjudecare, aduce riscul pierderii garanției.

Pușcașu a pierdut 550.000 euro

Prima licitație a avut loc în primăvara acestui an, fiind scoase la vânzare hotelurile Astoria și Traian. Procedura a fost organizată de BDO Business Restructuring S.P.R.L. și Casa de Insolvență Rava S.P.R.L. - filiala București, desemnate, în consorțiu, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei Turism Moldova S.A.

În cazul Hotelului Astoria, acesta a fost achiziționat de omul de afaceri Cristian Stanciu. În schimb, la Hotelul Traian, din cauza statutului său de monument istoric, lucrurile s-au complicat. Procedura neclară de notificare a instituțiilor statului a dus la anularea licitație. Mai mult, omului de afaceri Vasile Pușcașu i-a fost reținută garanția de participare, de 10%, adică echivalentul a 550.000 de euro. „Mă judec acum să recuperez garanția”, a spus acesta presei.

 

Hotelul Traian, monument istoric, cu sarcini complicate față de instituțiile statului, se lasă foarte greu de cumpărat

10 procese, în diferite stadii

Într-adevăr, la licitația de-acum câteva săptămâni, a doua, în caietul de sarcini, consorțiul lichidatorilor a adus la cunoștința celor interesați de cumpărarea pachetului de active „Hotel Traian” situația litigiilor existente. Atât în legătură cu procedura de insolvență Turism Moldova, respectiv cu procedura de vânzare a activelor.

Există 10 procese, în diferite stadii, printre reclamanți figurând, în cazul a trei dintre acestea, și Motel Bucium, compania lui Pușcașu. Într-una dintre spețe, Pușcașu a făcut o „acțiune în nulitate absolută p-v licitație/act adjudecare” din 7 martie 2018 și „repunere în situația anterioară”. Într-un alt proces, cere restituirea garanției de participare la licitație, iar în al treilea rând contestă un raport de activitate.

„Situația juridică de-acolo m-a determinat să fiu rezervat. Din acest motiv, nu m-am prezentat la licitație, deși aveam interes”, a afirmat Cristian Stanciu, om de afaceri care, prin FEG, a cumpărat caietul de sarcini la cea de-a doua licitație.

Gâlceava „preempțiunii”
De fapt, la a doua licitație au luat caiete de sarcini, dar nu au mai participat, Optimal Travel, Inproiect, FEG, Hotel Unirea, Ana Hotels. Unul dintre cei interesați a fost și Adrian Danu, reprezentantul Optimal Travel, firma care administrează în acest moment Hotelul Traian. „Luăm în calcul participarea, dar caietul de sarcini e același, nu știu dacă a fost rezolvată procedura preempțiunii”, a spus Danu.
Hotelul „Traian” este inclus în lista monumentelor istorice în grupa B. Potrivit acestei clasificări, procedura de notificare a dreptului de preempțiune privește Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. În cazul în care Direcția nu își exercită acest drept, acesta va fi transferat Municipiului Iași (adică Primăriei) și Județului (adică Consiliului Județean).

Prevedere în caietul de sarcini: „Direcția pentru Cultură (...) va fi notificată privind intenția debitoarei, prin lichidator judiciar, de a vinde activul Hotel Traian la prețul oferit de ofertantul declarat adjudecatar în procedura de licitație”. Adică, logic ar fi, susțin oamenii de afaceri, ca Primăria sau Consiliul Județean să fie notificate și să intre în licitație dacă doresc, nu să intre în joc la final, după licitație.

 

Vasile Pușcașu, care deține și Motel Bucium, a pierdut garanția de 550.000 de euro la Hotel Traian. Acum se chinuie să-i recupereze în instanță

 

Termen scurt de plată
Un alt punct din caietul de sarcini contestat de oamenii de afaceri este cel referitor la durata de timp în care ar trebui să se facă plată după momentul adjudecării. „Plata prețului, respectiv a diferenței dintre prețul total de vânzare și garanția de participare și, respectiv, perfectarea contractului de vânzare, va avea loc în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data încheierii procesului – verbal de licitație”.

Termenul e considerat prea strâns de oamenii de afaceri care nu înțeleg de unde atâta grabă. Mai mult, aceștia susțin că nu stă nimeni cu 5 milioane de euro la saltea, iar formalitățile pentru contractarea unui credit bancar durează mai mult decât perioada de 15 zile specificată în caietul de sarcini. În aceste condiții, cel care adjudecă, dar nu poate plăti rapid, riscă să piardă garanția de sute de mii de euro. Pe de altă parte, și prețul de pornire în licitație e considerat destul de mare, în comparație cu cele de pe piața de profil.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30