fbpx
 
Prăbușirea unuia dintre cei mai mari milionari ai Iașului după ’90: Viorel Roman, 3 ani cu executare pentru bilete la ordin false

Prăbușirea unuia dintre cei mai mari milionari ai Iașului după ’90: Viorel Roman, 3 ani cu executare pentru bilete la ordin false


Ni se duc valorile: cum a ajuns unul din marii milionari ai Iașului după ’90 să tremure pentru libertatea sa. A pierdut aproape toată averea, dar mai dramatică e condamnarea. Viorel Roman cumpărase 50.000 mp la Timișoara, dar a picat piața după criza din 2009 și a rămas cu 2,6 milioane de lei datorie. Victima, Ana Oniga, o femeie de afaceri din Alba Iulia. Roman i-a dat bilete la ordin, dar fără specimen de semnătură, astfel că acestea nu erau valabile. Patronul Scala Real Estate i-a botezat nepoata femeii din Ardeal și a făcut tot posibilul s-o înduplece. Instanța a reținut că firma lui Viorel Roman a rulat sume mari de bani după 2009, dar n-a vrut să-și plătească datoria. Sentința nu este definitivă.

Sentință-șoc. Cunoscutul om de afaceri Viorel Roman, primul milionar ieșean în euro, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Roman a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Sentința a fost pronunțată acum câteva săptămâni de o instanță din Alba Iulia.

Judecătorii au decis ca Roman să achite și 3,1 milioane de lei constând în daune materiale și morale. Cinci imobile ale acestuia, aflate în sectorul 6 din București, au rămas sub sechestru. Sentința nu este definitivă, omul de afaceri ieșean înaintând deja acțiunea de apel.

Afaceri în trei
Afacerile de la care a plecat această condamnare s-au petrecut în anii 2007-2008 și au inclus trei societăți. În acea perioadă, între firmele Albaplast, a Anei Oniga, și Iorom Trading, a lui Romeo Gangler, s-au încheiat mai multe contracte și antecontracte imobiliare.

În vara anului 2008, între Romeo Gangler și Scala Real Estate Iași, reprezentată de Viorel Roman, s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare. În schimbul a 1,5 milioane de euro, firma controlată de Roman a intrat în posesia a două suprafețe de teren arabil în Timișoara, una de 2,5 ha și cealaltă de 5 ha.

În decembrie același an, Romeo Gangler a trimis o adresă firmei ieșene prin care a solicitat ca suma de 2,6 milioane de lei pe care o mai avea de luat de pe urma vânzării terenului arabil să fie virată de Scala Real Estate către Albaplast. Acest lucru pentru că Iorom Trading avea o datorie mai veche la Albaplast.

Viorel Roman a făcut bani cu benzină, apoi cu confecțiile și, în cele din urmă, cu imobiliarele, de la care i s-a tras și prăbușirea

Termenii înțelegerii
Documentul a fost oficializat pe 26 ianuarie 2009. Între Scala Real Estate Iași și Albaplast a fost semnat un contract de cesiune de creanță. Mai limpede spus, firma controlată de Viorel Roman a preluat instrumentele de plată (file CEC și bilete la ordin) pe care Albaplast le avea de la Iorom Trading.

Firma ieșeană s-a angajat să plătească cei 2,6 milioane de lei către Albaplast „la data vânzării de către cesionar (Scala Real Estate – n.r.) a terenului extravilan arabil, în suprafață de 50.000 mp, deținut în mun. Timișoara, indiferent de prețul ce urma să fie încasat, vânzare care urma să aibă loc până la data de 26.12.2010”, se arată în motivarea instanței.

Deci, Roman urma să achite 2,6 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 660.000 de euro) către Albaplast, firma Anei Oniga. În plus, pe 9 martie 2009, a fost înscrisă o notare în cartea funciară a terenului de 50.000 mp drept garanție de achitare a creanței Scala Real Estate către Albaplast. De aici, însă, lucrurile s-au complicat teribil.

A scos terenul din Timișoara

Pe 16 ianuarie 2010, între Scala Real Estate și Albaplast a fost încheiat un prim act adițional: firma ieșeană urma să achite 300.000 de lei până la 27 decembrie 2010, iar diferența de 2,3 milioane lei până la 27 iunie 2011. Așadar, termenul de plată a fost împins, iar firma ieșeană a emis un bilet la ordin scadent pe 27 decembrie 2010.

În acest interval, Ana Oniga, la solicitarea lui Viorel Roman, a fost de acord să semneze o declarația notarială la Alba Iulia prin care Scala Real Estate să constituie garanție imobiliară în favoarea Direcției Generale a Finanțelor Publice Iași, asupra terenului extravilan în suprafața de 50.000 mp.
Câteva luni mai târziu, Roman a chemat-o pe Oniga la Iași să semneze un alt document. Astfel, pe 11 octombrie, a fost autentificată declarația notarială a Anei Oniga care preciza, de această dată, că este de acord ca societatea Scala Real Estate să solicite radierea din cartea funciară a municipiului  Timișoara a contractului de cesiune de creanță.

Din a doua declarație notarială „lipsește însă întregul pretext privitor la necesitatea constituirii de către autoritățile financiare a unui gaj, în vederea garantării plăților eșalonate de către Scala Real Estate față de ANAF Iași”, se arată în motivare. Adică, Oniga a pierdut garanția însemnând terenul din Timișoara.

Nu s-au putut plăti

În aceeași zi, tot pe 11 octombrie 2010, între Scala Real Estate și Albaplast a fost încheiat un nou adițional potrivit căruia părțile au convenit prelungirea termenului de plată a cesiunii până la data de 26 decembrie 2012. Actul a fost semnat de Roman în locul Zânei Chiriac, sora acestuia, cea care îndeplinea funcția de administrator a firmei.
Pe 17 decembrie 2010, la insistențe Anei Oniga, firma ieșeană a emis alte două bilete la ordin, fiecare în valoare de 300.000 de lei, cu scadența pe 28 ianuarie 2011. Tot la solicitarea Anei Oniga a mai fost emis un bilet la ordin, tot de 300.000 de lei, scadent la 26.02.2011, acesta fiind semnat de Viorel Roman.

Toate aceste bilete la ordin pe care Ana Oniga a încercat să le încaseze au fost refuzate la plată. Motivul: lipsa mandatului semnatarului. Cu alte cuvinte, plățile nu s-au putut realiza pentru că Roman sau celelalte persoane din firmă care au semnat biletele nu aveau specimen de semnătură în bancă.

I-a botezat nepotul
În paralel, din declarațiile martorilor, Viorel Roman s-a apropiat de Ana Oniga. Astfel, omul de afaceri ieșean și-a manifestat „interesul de a o ajuta în problemele personale și de sănătate pe care le avea fiica părții civile (Ana Oniga – n.r.), a profitat de orice circumstanțe pentru a se apropia de partea civilă și pentru a o face să nu bănuiască intențiile ascunse pe care le avea, respectiv inculpatul Roman Viorel a botezat nepotul părții civile (Ana Oniga – n.r.), susținând că în continuare sunt o familie, a concertat mutarea sediul Albaplast la Iași în vederea intervenirii în procedura insolvenței acestei din urmă societăți și lichidarea bunurilor”, se arată în motivarea instanței.

Adică, Roman a ajutat-o pe Oniga să închidă firma care ajunsese într-o stare financiară grea tocmai din cauza neplății celor 2,6 milioane de lei.

Ana Oniga a primit de la Viorel Roman doar 5.000 de lei, un cadou de Sărbători, din cei 2,6 milioane de lei

„Diferite tertipuri”
Judecătorii au precizat: „Inculpatul Roman Viorel, în calitate de reprezentant - administrator împuternicit - al Scala Real Estate SRL, a indus în eroare partea civilă cu ocazia încheierii și executării contractului de cesiune de creanță și a menținut-o pe aceasta în eroare pe parcursul anilor 2009-2015 prin diferite tertipuri”.

Exemplul unui astfel de tertip, așa cum l-au explicat judecătorii: „A emis și a dispus emiterea unor bilete la ordin conținând o parte importantă din preț, dar care nu produceau însă efecte juridice datorită lipsei specimenului de semnătură al emitentului (aspect necunoscut de către partea civilă, care, de bună credință, s-a și prezentat la bancă, de fiecare dată, la scurt timp de la scadența biletelor la ordin, în vederea ridicării sumelor de bani ce i se cuveneau, astfel cum erau înscrise pe biletele la ordin)”.

Roman: „Din dorința de a o ajuta”
Audiat în fața instanței de judecată, Viorel Roman nu și-a recunoscut vinovăția și a încercat să pareze fiecare acuzație ce i-a fost adusă. „Inculpatul a precizat că partea civilă (Ana Oniga – n.r.) i-a relatat faptul că dorește să-și prelungească linia de credit pe care o avea la Banca Transilvania (...) și în acest sens în contul creanței pe care o avea, respectiv de 2.600.000 lei, i-a solicitat să îi emită mai multe bilete la ordin. <<Având în vedere că eu eram cel care purta negocierile în numele societății, eram plecat mai tot timpul din Iași, fiind cu afaceri prin toată țara. În acest sens le-am solicitat celor de la firmă să emită aceste bilete la ordin din dorința de a o ajuta. (...) Menționez faptul că au fost emise 4 bilete la ordin, respectiv primul dintre acestea a fost semnat de către Nicoleta Atodiresei în calitate de administrator, cel de-al doilea și al treilea a fost semnat de C.I., tot în calitate de administrator, iar în ceea ce privește cel de-al patrulea bilet la ordin precizez faptul că l-am văzut ulterior, în copie, și am constatat că semnătura seamăna cu cea pe care o executam eu”, a fost explicația lui Roman despre cele patru bilete la ordin.

„Această poveste a fost una grea pentru mine. Am avut probleme foarte grave, și financiare, și de sănătate. Aș vrea să-mi recuperez acei bani”, Ana Oniga

Semnătură expertizată
În legătură cu semnătura sa de pe ultimul bilet la ordin, Roman a avut o explicație: n-a semnat el, ci cineva din firmă a pus o ștampilă. „La semnătură s-a aplicat ștampila cu semnătura mea, pe care o foloseam de regulă pentru a trimite felicitări de sărbători”, a afirmat Roman în fața judecătorilor.

Instanța a cerut părerea specialiștilor, iar din raportul Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice Cluj a rezultat „cu certitudine că biletul la ordin (...) a fost semnat de către inculpatul Roman Viorel, semnătura fiind realizată cu <<instrument cu bilă încărcat cu pastă de scris de culoare neagră>>, astfel că ipoteza unei ștampile care se folosește pentru felicitările de sărbători, este exclusă”, au precizat judecătorii.

I-a dat doar 5.000 de lei
Instanța din Alba Iulia a reținut mai multe concluzii. În primul rând, că suma de 2,6 milioane de lei nu a fost achitată până în momentul pronunțării sentinței. Mai puțin 5.000 de lei pe care Roman i-a dat lui Oniga cu ocazia unei sărbători.

Apoi, „profitând de starea psiho-emoțională vulnerabilă a persoanei vătămate, a convins-o să amâne momentul de scadență a creanței”, se arată în motivare, judecătorii amintind și de cele patru bilete la ordin care nu au putut fi decontate. „Inculpatul a determinat persoana vătămată să radieze din cuprinsul cărții funciare notarea contractului de cesiune pentru a evita eventualitatea unei executări silite”, au mai arătat judecătorii despre cei 50.000 mp de la Timișoara.

FOTO-DOCUMENT: Viorel Roman, primul din stânga jos, avea 25 de ani în 1986. Fotografia a fost făcută pe 1 mai, pe Ceahlău. Din grupul său mai făceau parte Constantin Comănescu – COMBETON (primul din stânga sus) și Iulian Dascălu – PALAS (în centru sus). Dascălu era un puști, avea doar 17 ani la acea dată. Toți trei au devenit, după Revoluție, printre cei mai bogați oameni din Iași, având ceva comun: apropierea de PF Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei.

Cum s-a apărat Roman
Roman a invocat și căderea pieței imobiliare din acea perioadă. „Apărarea inculpatului privitoare la prăbușirea pieței imobiliare în cursul anilor 2008-2010, care a condus la imposibilitatea valorificării terenului în cauză, din Timișoara, este doar un pretext, în vederea justificării conduitei inculpatului, care nu poate fi reținut de către instanță”, a fost o altă concluzie a judecătorilor.

Aceștia au exemplificat: „Instanța reține că preocuparea inculpatului Roman Viorel, care se identifică în relațiile contractuale cu însăși societatea Scala Real Estate, era cum să vândă doar în câștig, pentru a nu achita impozit mai mare și nu cum să-și execute obligațiile asumate, cum să găsească o alternativă pentru plata datoriei către partea civilă”.

Magistrații au mai adus un argument: „Din extrasele de cont ale Scala Real Estate din perioada 04.01.2010 – 31.12.2010, rezultă sume mari de bani care au fost rulate de Scala Real Estate atât în contul în valuta națională, cât și în contul cu valuta Euro, respectiv: 115.000 euro, 10.000 euro, 66.500 euro, 531.000 lei, 300.000 lei, 250.000 lei, 94.000 lei, 396.000 lei, 110.000 lei, 127.000 lei, astfel că intervenirea crizei imobiliare invocate de inculpat, care ar fi dus la imposibilitatea valorificării terenurilor si achitării creanțelor nu poate fi reținută în cauză”.

Închisoare plus daune de milioane
Drept urmare, judecătorii de la Alba Iulia au decis condamnarea lui Viorel Roman la trei ani de închisoare cu executare. Firma Anei Oniga a falimentat, iar femeia a fost nevoită să vândă mai multe imobile pentru a-și achita datoriile către bănci. Oniga a cerut 2,6 milioane de lei, daune materiale.

În plus, aceasta a acuzat stresul la care a fost supusă în toată această perioadă și a solicitat daune morale de 1 milion de euro. Femeia ar fi avut chiar o tentativă de suicid.

Instanța l-a obligat pe Roman la plata a 2.595.000 lei daune materiale (mai puțin cei 5.000 de lei achitați de sărbători) și a altor 500.000 de lei daune morale.

Roman a atacat sentința, procesul mutându-se deja la Curtea de Apel Alba Iulia. „Îmi cer scuze, sunt într-o întâlnire. Mă puteți suna în jumătate de oră?”, a spus Roman, contactat de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI pentru ca, ulterior, să nu mai răspundă repetatelor apeluri telefonice. Ana Oniga nu a putut fi contactată pentru a-și exprima punctul de vedere.

Imediat după ce a preluat datoria de 2,6 milioane de lei către Ana Oniga, Viorel Roman s-a retras din firma Scala Real Estate, în care deținea 99,97% din acțiuni, cedându-le gratuit


Relație privilegiată cu PF Daniel
Viorel Roman (57 de ani) este un discret om de afaceri ieșean. De-a lungul ultimilor 25 ani s-a remarcat ca un puternic jucător imobiliar.

Despre Roman se spune că ar fi primul milionar în euro pe care l-a dat Iașul, iar începuturile lui în business și primele afaceri cu caimac sunt puse pe seama relației privilegiate pe care a avut-o cu PF Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Viorel Roman a intrat în afaceri în primii ani de după 1990. A început cu comerțul de alimente, apoi cel de produse petroliere, presa locală menționându-l chiar drept reprezentant pe Iași al Lukoil.

Și-a cultivat relațiile personale cu oameni bine ancorați în sistemul politic și de business din România. A fost nașul de cununie al cuplului Angela Similea – Victor Surdu. A fost considerat un apropiat al prințului Sturdza.

Roman a avut mari afaceri imobiliare care, odată cu criza dintre anii 2008-2012, s-au prăbușit una câte una. Rând pe rând, firmele pe care Roman le-a controlat direct sau prin persoane „paravan” (inclusiv rude) au intrat în proceduri de insolvență și faliment, creditorii executându-le bunurile, printre acestea numărându-se Centrul de Afaceri Internațional Iași, Euro Continental Invest, Siretul Pașcani și Scala Real Estate.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: