fbpx
 
Opriți șarada! Primarul Iașului trăiește în lux pe firma fratelui: și-a mai luat o limuzină cu 9 locuri

Opriți șarada! Primarul Iașului trăiește în lux pe firma fratelui: și-a mai luat o limuzină cu 9 locuri


Un Ford Transit Custom, van de weekend-uri și vacanțe, stă parcat pe Platoul Însorit, lângă vila luată de mama soacră. Mașina e cumpărată în martie 2017, tot pe Eurodesign, firma administrată în acte de fratele primarului, care e simplu muncitor și n-a condus niciodată mașina. „O să rezolv și problema cu administrarea firmei”, a spus cu subînțeles Ioan Chirica. Acesta a recunoscut că a avut probleme mari după ce REPORTER a dezvăluit o vilă secretă, de 200.000 de euro, construită la Frasin, trecută tot pe firma Eurodesign Consulting. Iașul are un primar care se ascunde în spatele unei firme cu cifre de afaceri mici, care ar presta niște servicii de curățenie la niște clienți păstrați la secret, iar toate achizițiile sunt imposibil de justificat.

Un Ford Transit Custom, de 8+1 locuri, este o altă mașină pe care primarul Mihai Chirica a dosit-o pe firma Eurodesign Consulting, societate al cărei unic acționar și administrator e fratele edilului, Ioan. În funcție de dotări și de numărul de kilometri, van-ul se vinde ca SH de 1-2 ani cu 20.000-25.000 de euro.

La nivelul lor e un mizilic

Pentru Ioan Chirica, fratele care habar n-are de unde e luată mașina și care recunoaște că el nu semnează nimic la Eurodesign, afacerea e un mizilic: „Ce mare lucru o mașină cu 150.000-200.000 km?”. Administratorul firmei, fratele primarului, nu știe nici cât a costat și nici când a fost luat microbuzul cu 9 locuri și care arată ca nou. „Ei, n-o fi 200.000 km, o fi 100.000”, își dă el cu părerea. El nici nu merge cu mașina, că are consum mare. „Ce, eu n-am mașina mea?”.

Săptămâna trecută, Fordul era parcat pe Platoul Însorit, lângă Skoda Octavia, cealaltă mașină pe care a folosit-o primarul și care e înmatriculată pe firma fratelui. Ambele mașini sunt în capătul complexului de vile din Galata, acolo unde primarul și cea de-a treia sa soție locuiesc într-o vilă cumpărată de mama soacră.

Fordul cu 9 locuri, cu linia de dotări de top, stă parcat în Platou Însorit, unde locuiește primarul Mihai Chirica

Adusă în 2017 din Germania
Mașina Ford Transit Custom a fost înmatriculată în martie 2017, pe firma Eurodesign Consulting a lui Ioan Chirica, muncitor la Antibiotice și frate al primarului de Iași, Mihai Chirica. Mașina a fost importată din Germania, aceasta fiind, până acum, unica înmatriculare în România.

După ce au văzut imagini cu duba 8+1, experți auto au apreciat anul fabricației între 2014 și 2017. Ținând cont și de dotări, unele de top, și de modele similare aflate la vânzare pe pagini de internet dedicate, estimarea prețului unei astfel de mașini se cifrează la 20.000 de euro.

Chirica locuiește în vila din imagine, cumpărată în rate de soacra sa, iar în față stă parcată mașina Mercedes GLE, 60.000 de euro, condusă de soția Cristina

Ioan Chirica vrea să scape de firmă

Dialog REPORTER DE IAȘI – Ioan Chirica despre firma Eurodesign Consulting la care este unic asociat și administrator, dar și despre achiziția Fordului Transit.

- Domnule Chirica, cum e cu Fordul 8+1?

- E luat pe firmă, un Ford amărât, cu vreo 200.000 de kilometri la bord. Este pe Eurodesign Consulting.

- Cum e luat?

- Cu bani, doar nu cu grăunțe.

- Cât a costat?
- Ei...

- Dar e al dumneavoastră.
- Nu e al meu, măi frate, e al firmei. Și ce mare... E o panaramă cu vreo două sute și ceva de mii de kilometri. E obosit, frate.
- 200.000 km avea?
- Vreo sută și... Dar tu crezi că m-am uitat exact la bord? E un Ford obosit.
- De ce îl folosește el (primarul Mihai Chirica – n.r.) și nu-l aveți dumneavoastră?
- Ei, asta-i problema acum?
- Din ce banii e luată?
- Cum ce bani? Din bani, eu știu ce bani?
- Dar ce afaceri are firma asta?
- Face curățenie, frate. Nu v-am zis o dată?
- Unde face curățenie?
- În sedii, de spălătorii, de alea-alea.
- Deci, cât a costat mașina?
- Da’ eu mai țin minte, frate?
- De unde e luată?
- Dar eu mai țin minte de unde-i luată? De la un cetățean.
- Din Iași, din Brăila, de unde? (În realitate, mașina este importată din Germania și a intrat în țară în martie 2017, prin Timișoara, dar fratele primarului, teoretic cumpărătorul din acte, nu știa acest lucru – n.r.)
- Nu știu, frate, dar sunt câțiva ani buni de atunci, crezi că eu mai am memorie?
- Cum se face curățenie, dacă firma (Eurodesign Consulting – n.r.) n-are angajați?
- Habar n-am.
- Spuneți-ne ce-i cu firma asta, unde lucrează?
- Se ocupă cu asta, de curățenie.
- Unde?
- Prin Iași, pe aici.
- Și dacă-i a dumneavoastră, de ce mai lucrați ca muncitor și nu vă ocupați de firmă?
- Dar vrei să spun adevărul? Cum să mă ocup dacă eu am serviciu? Știi unde lucrez. La Antibiotice. Și la firmă a trebuit un administrator și un sediu.
- Și de ce nu ieșiți din firmă?
- Încerc să rezolv și problema asta, ca să mă lăsați în pace.
- Ați fost undeva cu mașina? La pescuit, la mare, la munte?
- Cu aia cu 8+1?

Van-ul stă parcat lângă Skoda Octavia, altă mașină a primarului trecută pe firma Eurodesign

- Da.
- Dar de ce să consum atâta motorină, când eu am mașina mea...

- Câți bani face firma asta, măcar știți lucrul ăsta?
- Nu știu, frate, este contabil, sunt care chiar se ocupă cu așa ceva.
- Dumneavoastră nu semnați bilanțurile?

- Eu nu semnez nimic, frate.
- Aveți delegare?

- Am delegare.
- Bun, și cine semnează?
- Contabilul, cine se ocupă de afaceri (...) Ești de acord că orice firmă îi trebuie sediu?
- Da.
- Și-i trebuie un administrator?

- Da.
- Da, frate. Și asta a fost tot.
- Bun. Și când vreți să renunțați la firmă?
- Eu oricând, frate. L-am rugat frumos să mă lase în pace.
- Ar trebui să vă dea niște bani din beneficiul firmei.
- Nu-mi dă niciun ban, nu-mi dă nimic.
- Unde face curățenie firma?
- O să mă interesez și-o să vă spun.

Mihai Chirica riscă o cercetare penală dacă, în calitate de primar, a semnat documente ale firmei trecute pe numele fratelui

Primarul nu a răspuns

Până la ora editării acestui material de presă, primarul Mihai Chirica nu a răspuns întrebărilor REPORTER DE IAȘI legate de mașina Ford Transit Custom.

Citește și Cel mai iubit dintre ieșeni: Chirica are trei vile – una de la unchi, una de la frate și ultima de la soacră!

Câteva prețuri
Pe site-ul www.mobile.de sunt la vânzare câteva mii de van-uri Ford Transit Custom. Iată câteva prețuri:

- 2014, cu 136.000 km, 125 CP, preț 13.900 euro
- 2015, cu 73.000 km, 101 CP, preț: 17.500 euro
- 2016, cu 47.000 km, 155 CP, preț: 21.900 euro
- 2015, cu 42.000 km, 155 CP, preț: 20.900 euro

Face curățenie cu 0 (zero) angajați
Firma Eurodesign Consulting a lui Ioan Chirica, fratele primarului, a fost furnizoare pentru o firmă aflată în relații contractuale cu Primăria Iași. În 2008, Eurodesign a făcut livrări către Smart Production și Media Art, ambele controlate pe-atunci de Cătălin Drăgan. În același an, Smart Production a câștigat două contracte, unul de 146.300 lei la Direcția de Servicii Publice Municipale și al doilea, în valoare de 197.000 de lei, chiar cu Primăria Iași.
Chirica și Drăgan sunt prieteni la cataramă. În 2014, Cristina Drăgan, soția afaceristului, a fost angajată la Primărie, la Direcția de Proiecte Europene.
În anii 2009-2010, au fost înregistrate cele mai mari profituri din toată existența Eurodesign, 128.000 lei net în 2009 și aproape 70.000 lei net în 2010. Rezultate obținute cu zero angajați.

În rest, în ceilalți 8 ani de existență, profiturile nete au fost de ordinul miilor sau, cel mult, zecilor de mii de lei. Cel mai mic a fost înregistrat în 2014, aproape 1.500 de lei, iar cel mai mare în 2011, cu puțin peste 45.000 lei. Din cei 10 ani de activitate, doar în doi (2011 și 2012) firma a avut câte un salariat, în rest a figurat cu zero.

 „Nu-mi dă niciun ban, nu-mi dă nimic (din firma Eurodesign Consulting – n.r.). O să rezolv eu și cu administrarea asta, că numai necazuri am!”
Ioan Chirica, fratele primarului, administratorul din acte al unei firme pe spatele căruia Mihai Chirica își cumpără o vilă și mașini fără să figureze în acte

Vila de la Frasin, de 200.000 de euro, pe care primarul nu și-o asumă, achiziționată tot pe firma Eurodesign, dar despre care fratele său, administratorul din acte, spune că nici nu știe cum arată

Mutările cu case, apartamente, terenuri și mașini ale primarului Mihai Chirica și-ale rudelor sale sunt aiuritoare:
- jumătate de duplex, vila din Galata (cartierul Platoul Însorit), unde Mihai Chirica și Cristina, a treia sa soție, locuiesc este luat în rate la dezvoltator pe firma Lacta Han Prod, a soacrei Maria Popa. Prețul: 85.000 de euro, ultima rată în toamna anului 2020. Cartierul a fost ridicat de firma Conest patronată de Viorel Cozma. În ultimii ani, firma de construcții a derulat afaceri de ordinul sutelor de milioane de lei cu Primăria
- pe Platoul Însorit, Chirica ține trei mașini: un Mercedes GLE, cu care merge soția și care e înmatriculat tot pe firma soacrei, Lacta Han Prod (comuna Urecheni, județul Neamț). De regulă, Mercedesul e parcat fix în fața vilei. O altă mașină, Skoda Octavia, a fost inițial în acte pe firma Media Rom Grup (a lui Ioan Melinte, din marea familie Conest). Ulterior, autoturismul a trecut pe firma Eurodesign Consulting a fratelui primarului. A treia mașină, Ford Transit Custom, a fost înmatriculată acum doi ani pe firma Eurodesign. Ultimele două, Skoda și Fordul sunt parcate în capătul complexului de vile
- Mihai Chirica a locuit cu cea de-a doua soție, Ana Maria Fodoreanu, și cu cele două fiice într-o vilă de pe strada Tudor Neculai. Chirica a luat atât terenul cât și casa de la Andreea Melinte (fiica lui Ioan Melinte, fost acționar Conest, acum patron la Media Rom Grup). La notar, Chirica a menționat că banii, 170.000 lei, proveneau din donația lui Vasile și a Mariei Chirica, adică unchiul și mătușa sa. Acum câțiva ani, în 2014, primarul le-a donat fiicelor sale imobilul din Tudor Neculai, rezervându-și dreptul de abitație viageră și de uzufruct viager.
- pe firma fratelui Ioan, Eurodesign Consulting, a fost trecută proprietatea impresionantă de la Frasin, din județul Suceava: o vilă de 160 mp utili și 4.250 mp de teren. Achiziția a fost făcută în 2014
- oficial, Cristina și Mihai Chirica dețin fiecare câte un apartament în două „Y”-uri vecine, pe Independenței
- primarul are și două loturi de teren 1.400 mp (Bârnova) și 4.200 mp (Neagra Șarului, Suceava)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: