fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Jurnalistul Dan Radu, despre  #șîeu: Va schimba fața protestelor, prin nesupunere civică

Jurnalistul Dan Radu, despre #șîeu: Va schimba fața protestelor, prin nesupunere civică


Jurnalistul ieșean Dan Radu, unul dintre membrii Asociației „Moldova vrea autostradă”, a explicat importața protestului de 15 minute, de la ora 15.00, din data de 15 martie, la care au aderat mii de români.

Evenimentul este o formă inedită de protest, prin care li se semnalează guvernanților importanța construirii unei autostrăzi care să lege Moldova de restul țării.  

Reproducem, mai jos, mesajul intregral postat pe pagina de facebook a jurnalistului Dan Radu:

 „Se vede bine azi că actiunile asociatiilor noastre ("Moldova Vrea Autostrada", "Împreună Pentru A8", "Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei"), din ultimii doi ani, nu au fost degeaba. Un prim obiectiv a fost de a introduce cu forta subiectul autostrăzilor moldovenești pe agenda natională.

De a se discuta despre el, de a se intelege că soluția dezvoltării acestei regiuni este legătura urgentă spre Vest pe ruta Iasi-Targu Mures. Subiectul a ajuns acum pe agenda tuturor, să vreisă-l ocolești și nu mai poți. Al doilea obiectiv a urmărit creșterea presiunii pe autorități pentru a grăbi lucrările - misiune parțial îndeplinită, unele segmente de pe A7 (Ploiești-Suceava) au fost scoase deja la licitatie, este foarte probabil ca si la A8 sa se întîmple ceva luna aceasta - s-au făcut cîțiva pași înainte, asta ne e clar.

Al treilea obiectiv - propagarea ideii că revolta si presiunea publică continuă, perseverentă, pot schimba lucrurile, că oamenii se pot grupa si actiona pe obiective extrem de concrete. A fost un alt tip de acțiune decît protestul general pe legile justiției, iar chestiunea autostrăzii era oricum mai ușor de înțeles de către publicul larg.

Protestul general de azi, 15 martie, ora 15, pentru 15 minute, are un asemenea ecou si aderență nu numai datorită unei campanii inteligente dusă de Stefan Mandachi, ci și pentru că, în doi ani de revendicări publice repetate din partea noastră, ideea revoltei civice pentru autostrăzi s-a generalizat și s-a copt.

Acum este prima dată cînd românii protestează public, la nivel de țară, altfel decât în pietele orașelor. S-a trecut la un nou tip de frondă. Zilele acestea se coace și o altă idee importantă, care va schimba fața protestelor anti-guvernamentale - cea a nesupunerii civice.”  

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30