fbpx
Portokal
Ziua, ca hoții. Primarul Chirica  a băgat drujba în brazii din fața Palatului, în timp ce ieșenii protestau pentru autostradă

Ziua, ca hoții. Primarul Chirica a băgat drujba în brazii din fața Palatului, în timp ce ieșenii protestau pentru autostradă


Lipsa de comunicare cu alegătorii, absența unei hotărâri a Consiliului Local, decizia aplicată la o oră la care aproape toată poulația Iașului participa la o manifestare de protest față de actuala guvernare duc la ideea că primarul Mihai Chirica a tăiat brazii din fața Palatului Culturii la fel ca în cazul celebrei OUG 13 doar că a schimbat fusul orar. Tăierea brazilor a fost  "ziua ca hoții", pe la spatele protestatarilor "15 minute" pentru autostradă.

Startul drujbelor s-a dat vineri, 15 martie, în jurul orei 12.30, moment în care primarul Mihai Chirica susținea o conferință de presă în care detalia ujn alt succes privind obținerea de fonduri europene pentru o altă instituție aflată în subordine. La scurt timp, respectiv la ora 15.00 a avut loc protestul #șîeu la care 2000 de ieșeni s-au aflat în Piața Palatului cu spatele e drept la brazii tăiați. De menționat este faptul că primarul s-a alăturat ieșenilor aflați pe Bulevardul Ștefan cel Mare oferind declarații presei fața de lipsa unei infrastructuri în regiunea Moldovei și cosecințele ei. Dar la ora 15.00, nimeni nu pare să fi observat dispariția brazilor.cLa ora 19, un angajat al Palatului Culturii postează pe pagina sa de pe rețeaua de socializare două fotografii. Opinia publică din Iași a reacționat imediat pe rețeaua de socializare. Au apărut filmulețe, s-au cerut explicații în contextul în care Iașul este cel mai poluat oraș din țară și nu îîn ultimul rând ieșenii au cerut chiar demisia primarului. 

Au fost opinii pro pe pagina de facebook a primarului Mihai Chirica: 

Constantin MocanuToți copacii TĂIAȚI în fața Obiectivelor Istorice...asa e în orice Țara civilizată...

Alice Burlacu Decat sa va plangeti de acest primar,mergeti in Constanta si faceti diferenta!!!

Ciortanu Florin Când au tăiat sute de copaci Iulian Dascălul la construcția complexului Palas nu v-am auzit pe internet atât de vehemenți, și a făcut și gradina la sfârșit pe lângă clădiri de birouri. Lăsați omul poate să termine treaba și apoi comentați. Sa vedem rezultatul final

 

dar și contra :

 

Patrichi Bogdan Va rugam la fel și la Mitropolie , primărie , stadion , Vanatoru etc , pt acele clădiri nu se vad bine de pe bancheta din spate . Daca coborâți din mașina și vă apropiați de acele clădiri de vor vedea. Dacă vreți să amenajați spatii garantez că o să găsiți cu sutele in Iași și mă refer la cele care sunt un dezastru. La această mișcare aveți o bila neagră din partea mea. Așteptăm și o centura circulara in jurul Iașului dacă țineți la aerul respirat de Ieșeni.

Mihaela GaidurȘi în Gradina Botanica ce nu se vedea, de au tăiat la greu copaci? Plus că intră cu mașinile de nu poți merge pe acolo pe jos.Se mai jucau copiii acolo cu mingile, acum nu mai poți merge că nu știi de care mașina sa te ferești.Cica sa iei aer curat in Botanica......

Postolache NicoletaPacat de acei brazi....trebuiau replantati nu taiati!!

 

La 48 de ore de la acțiunea "drujba", Primăria a trimis un comunicat de presă:

"După cum a anunțat public, în cadrul campaniei de curățenie de primăvară, Primăria Municipiului Iași a demarat și un proiect de reamenajare a Pieței Palatului Culturii. Proiectul presupune îndepărtarea vegetației îmbătrânite, bolnave, dezordonate și inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale și vegetale, redesenarea și modernizarea aleilor pietonale.

Decizia de reamenajare a pieței a fost luată după consultări cu istorici, arhitecți peisagiști și reprezentanți ai conducerii Complexului Muzeul Național „Moldova” și are scopul exclusiv de a mări vizibilitatea și atractivitatea Palatului Culturii, monumentul-simbol al orașului nostru și unul dintre cele mai apreciate din Europa, potrivit unui top internațional recent publicat.

Este important de știut că majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni și deteriorați, fiind plantați în anii '70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puțin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de „păduri” urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea națională. De altfel, după cum se observă din fotografiile de epocă, din anii '30 - '40, planurile originale ale Pieței Palatului Culturii nu au inclus niciodată arbori masivi, ci doar gazon și arbuști.

Mai mult, ambele proiecte de reamenajare a Pieței Palatului Culturii propuse în cadrul unui concurs de soluții organizat de municipalitate în urmă cu doi ani prevedeau eliminarea vegetației dezordonate, redesenarea spațiilor verzi și mărirea spațiilor pietonale, în același scop al creșterii vizibilității Palatului Culturi și atractivității pieței.

Lucrările din această perioadă constituie o amenajare provizorie a pieței, o licitație pentru contractarea unor servicii de proiectare a esplanadei Palatului Culturii, cu o prevedere bugetară de 250.000 lei, fiind în curs și având drept termen de deschidere a ofertelor data de 11 aprilie. Reamenajarea temporară în desfășurare are rolul principal de a îmbunătăți aspectul general al Pieței Palatului Culturii, cu atât mai mult cu cât pe 1 iunie aceasta va găzdui întâlnirea Sanctității Sale Papa Francis cu credincioșii din Iași, Moldova și nu numai.

Primăria Municipiului Iași înțelege rolul vegetației în spațiul urban, face eforturi considerabile pentru protejarea mediului, susține dezvoltarea și modernizarea spațiilor verzi și întreține campanii susținute de plantări, atât pe axele principale și în cartiere, cât și zonele periferice. Pe de altă parte, așa cum se întâmplă în Europa și peste tot în lume, monumentele reprezentative ale orașului - cum sunt și Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Trei Ierarhi, Palatul Universitar, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Roznovanu ori Palatul Culturii - trebuie puse în valoare, în beneficiul ieșenilor și al turiștilor de pretutindeni.

Vă mulțumim pentru înțelegere!"

 

De altfel, primarul Mihai Chirica a declarat în ziua respectivă pentru Radio Iași că :

"Remodelăm piațeta pe un proiect pe care l-am discutat în conferința de presă și trebuie să redăm orașului monumentulele așa cum au fost ele. Am reușit să scot planurile originale ale piațetei așa cum au fost făcute de arhitectul Berindei. Acțiunile pe care le-au făcut comunisștii ascunzînd istoria în spatele unor plantații făcute haotic rămînind doar edificiile lor. Nu a fost cea mai corectă abordare. Toți arborii monument au fost izolați, cei uscați au fost dați jos. Piațeta a făcut obiectul unui concurs de soluții, se face o parcare subterană".

Singura mențiune privind inde'ia de reamenaja  piațeta din fața Palatului Culturii a fost făcută pe 22 februarie a.c., într-o conferință de presă  live pe pagina de facebook a Primăriei.

"Uitați-vă cum arată fața Palatului Culturii?! Tot așa dintr-un moment nestudiat și datorită faptului că doreau să aibă arbori în fața Palatului au pus niște brăduți, brăduții au crescut foarte mari, o parte s-au uscat pe jumătate și avem o figură aproape dezolantă. Faci o fotografie Palatului, în loc să vezi magnitudinea acestei clădiri așa cum sunt toate parcurile europene găsești o pădure dezordonata de arbori plantată apropae pompieristic. Dorința noastră este să facem mai bine decît a fost făcut păstrînd ceea ce se poate din ce au făcut ei,", a declarat atuncunci primarul Mihai Chirica.

 

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top