fbpx
 
Primele două vile, cea terminată și cea din mijloc, aparțin lui Dumitru Tomorug. A treia este a arhitectului Ladislau Lăcătușu. După ce au devenit vecini, arhitectului au început să-i curgă comenzile de la Primărie Primele două vile, cea terminată și cea din mijloc, aparțin lui Dumitru Tomorug. A treia este a arhitectului Ladislau Lăcătușu. După ce au devenit vecini, arhitectului au început să-i curgă comenzile de la Primărie

Tomorug, directorul general al Primăriei, ARE DOUĂ VILE de 400 mp în Aroneanu. El declară două barăci! Patru secrete scandaloase ale unei averi de bugetar


În câte vieți v-ați putea face două vile, fiecare de câte 200 mp? Dumitru Tomorug e mai capabil, i-a luat doar câțiva ani. În 2014, când cumpăra casele cu tot cu teren, avea doar 1.000 de euro salariu. De cinci ani minte în declarația de avere: spune că are două case de doar 78 mp fiecare. E atât de naiv încât declară doar amprenta la sol. Și a declarat doar o parte din creditul la bancă. El spune că nu vinde a doua vilă, la amenajarea căruia se lucrează acum. Lucrările sunt făcute de Coninstal, firma de casă trecută pe numele prietenei sale, activista PSD Paula Vornicu. Mașina muncitorilor are permis de parcare liberă în Iași, eliberat de Primărie. Coninstal trăiește din comenzi la școli și grădinițe plătite tot de Dumitru Tomorug, ca director general al Primăriei. Vecin cu Tomorug este arhitectul Lăcătușu, care brusc a început să primească lucrări de sute de mii de lei la Primărie, prin încredințare directă. Tot circuitul în natură al banilor bugetari duce la apariția vilelor.

Un impresionant domeniu imobiliar deține în comuna Aroneanu al treilea om ca putere din Primăria Iași, Dumitru Tomorug. Director general în Palatul Roznovanu, Tomorug, poreclit „Sfinxul” de funcționari din cauza caracterului său posac, a folosit formularul declarației de avere mai degraba pentru a-și masca avuția.

Patru minciuni deconspirate acum

Patru mari probleme apar la proprietățile imobiliare ale lui Tomorug:
1) La modul în care este completată declarația de avere, reiese că acesta deține o singură casă în satul Dorobanț, comuna Aroneanu. În fapt, sunt două, identice ca două picături de apă în ceea ce privește atât suprafața locuințelor cât și a terenurilor aferente.
2) Potrivit declarației de avere, se înțelege că o locuință ar avea doar 78 mp. Fals. Aceasta e doar amprenta la sol. Fiecare dintre cele două case are aproximativ 190 mp, suprafață utilă, dispuși pe câte trei niveluri, demisol, parter și etaj. Deci 2 case x 190 mp = 380 mp suprafață utilă.
3) Anul achiziției a fost 2014, iar Tomorug a notat în declarația de avere aferentă acelui an două împrumuturi. Unul de 76.500 lei de la Credit Agricole și un altul în valoare de 50.000 de lei de la o persoană fizică, Ioan Fernand Faighel. În schimb, în extrasul de carte funciară, valoarea împrumutului de la Credit Agricole Bank România este de 150.000 de lei.
4) Joi și vineri, pe 18 și 19 aprilie 2019, la respectivul domeniu imobiliar, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au găsit la fața locului câte 4 muncitori care lucrau la finalizarea celei de-a doua case. La poartă era parcată o mașină, o dubă Dacia Logan cu numărul de înmatriculare IS-06-NIR ce aparține firmei Coninstal, fosta societate a pesedistei Paula Vornicu. În trecut, firma a prins mai multe contracte cu unitățile de învățământ din Iași, lucrări decontate de Primăria unde Tomorug este director general.

Mașina are un permis de liberă trecere în parcările publice eliberat de Primăria Iași.

Dumitru Tomorug scrie în declarația de avere că are două case a 79 mp fiecare, deși acestea au, în realitate, peste 190 mp fiecare

Fiecare casă – 190 mp, nu 78 mp

Faptele, pe larg. Dumitru Tomorug și soția sa, Ana Elisabeta, au cumpărat două parcele de teren, fiecare a 285 mp, și două case în satul Dorobanț, comuna Aroneanu, în anul 2014. Potrivit declarațiilor de avere din 2015 încoace, Tomorug a susținut că fiecare din cele două case are doar 78 mp.

Or, potrivit actului de vânzare-cumpărare, dar și a realității din teren, imobilele sunt mult mai mari. Astfel, fiecare locuință are demisol (trei magazii și-un hol) de 61,71 mp, parter (bucătărie, living, casa scării și hol) cu o suprafață utilă de 62,66 mp și etaj (două camere, baie, casa scării și balcon) cu o suprafață totală de 67,49 mp din care utilă de 62,73 mp și balcon de 4,76 mp. Deci, în total, fiecare din cele două imobile are o suprafață utilă de peste 190 metri pătrați.

 

A doua minciună: declară un credit de 76.000 de lei, făcut la Banca Credit Agricole, în 2014, deși în contractul de vânzare-cumpărare este menționat, în același an, la aceeași bancă, un credit de 150.000 de lei. La acești bani se adaugă încă un credit de 100.000 de lei, în 2017 și încă 50.000 de lei împrumutați de la o persoană fizică. Întrebarea este: cum poate Dumitru Tomorug să plătească ratele la atâtea credite, salariul său fiind, până în 2017, de doar 1.000 de euro?

Tomorug o face pe naivul: a trecut doar „amprenta” la sol
Prima concluzie: potrivit declarației de avere, casele ar avea doar 78 mp. Or, fiecare din cele două are, potrivit contractului de vânzare-cumpărare, câte 191 mp, deci ambele au peste 380 mp suprafață utilă. Cu alte cuvinte, Tomorug a trecut date nereale în declarația de avere, adică suprafețe mult mai mici.

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au contactat pe Tomorug pentru a lămuri aceste diferențe. Telefonic, directorul Primăriei a menționat că a declarat corect suprafețe. „Atât au. Intrați în curte și le măsurați. 9 metri lungime cu 8 lățime. E amprenta la sol, fraților. Așa e în contract, așa am trecut și eu”, a spus acesta.

La câteva minute distanță a revenit cu un sms. „În urma discuției telefonice avute în urmă cu câteva minute, vă aduc la cunoștință că m-am informat cu privire la modul de completare a declarației de avere. Am studiat Ghidul de completare emis de ANAF în 2017. La capitolul 1.2 «clădiri», este specificat explicit: «suprafața = se include suprafața prevăzută în titlul de proprietate». Deci, am completat corect”, a scris Tomorug în sms-ul său.

Însă, directorul Primăriei a confundat amprenta la sol cu suprafața utilă. El a trecut doar „talpa” clădirii, fără a include suprafața utilă a demisolului, parterului și etajului. În fapt, aceste trei niveluri sunt expres menționate, fiecare cu suprafața lui, în actul de vânzare-cumpărare.

Această scenetă ieftină este unică în istoria declarațiilor de avere din Iași.

Bugetarul modest Dumitru Tomorug se întinde pe două vile, nu pe una singură

Vile luate de la executor
Cele două imobile au fost achiziționate de familia Tomorug de la societatea comercială Diarom Trans Grup prin lichidator judiciar Lichidator Company 2003 SPRL. Firma a falimentat, iar bunurile au fost scoase la vânzare prin licitație.
Prima procedură de vânzare a fost organizată în 2011. Lichidatorul a scos la vânzare prin licitație publică cu strigare trei case identice, cu trei parcele de teren, identice ca suprafață. Prețul de pornire al fiecărui pachet format din teren de 285 mp + casă cu suprafața utilă de 191 mp a fost de 170.000 de lei.
După mai multe licitații în care nu s-a reușit adjudecarea, în 2014, două dintre aceste pachete au fost achiziționate de familia Tomorug. Însă, în cei trei ani, prețul a scăzut foarte mult. Dacă inițial două terenuri + două case fuseseră evaluate la 340.000 de lei, Tomorug le-a luat cu 132.000 lei. Deci cu 29.000 de euro în loc de 74.000 euro. Super-afacere.

A mințit și la valoarea creditului
Pentru a cumpăra această casă, Tomorug a apelat la credite. Declarația de avere completată în 2015 arată că veniturile lunare nete ale familiei în 2014 erau relativ modeste: nici 7.000 lei. Adică, în 2014, Tomorug a încasat net lunar 4.860 lei din funcția de director în Primărie, iar soția sa, Ana Elisabeta, doar 2.000 lei/net/lunar din poziția de laborantă la Liceul „Dimitrie Cantemir”. Deci, potrivit declarației de avere semnată în 2015, cu un an înainte, în 2014, cei doi împrumutaseră 76.500 lei de la banca Credit Agricole și 50.000 lei de la Ioan Fernand Faighel, un medic din Bârlad.
Însă, într-un extras de carte funciară de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, care este un document public, reiese că familia Tomorug a făcut un împrumut la Credit Agricole a cărui valoare este de 150.000 lei, adică aproape dublu celei din declarația de avere.

În prima vilă, terminată, locuiește familia Tomorug

A doua vilă este în amenajare
În două zile consecutive, joia și vinerea trecută, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au fost la domeniul lui Tomorug din Aroneanu. Prima dintre case este finalizată, se locuiește în ea. În curte era parcat un Renault Megane cu care Tomorug obișnuia să meargă în ultimii ani.

La cea de-a doua casă, amenajările sunt în curs. Are geamuri, acoperiș, termoizolație și un strat de tencuială, muncitorii lucrând la interior. „Nu, nu vreau să vând, ci încerc să repar. De vândut, în niciun caz. Nu vreau să vând nimic”, a spus Tomorug.
În poartă, o dubă Dacia Logan cu numărul de înmatriculare IS-06-NIR. Mașina aparține firmei Coninstal, fosta societate a pesedistei Paula Vornicu. În parbriz, mașina avea un talon eliberat de Primărie cu „acces parcare” și cu precizarea numărului de înmatriculare, deci netransmisibil. Tipul acesta de legitimație se acordă, de regulă, angajaților Primăriei și consilierilor locali. Pe sub mână, ajung și la pile și rude ale șefilor din Palatul Roznovanu.

Mașina muncitorilor care lucrează la a doua vilă este înregistrată pe firma Coninstal, cu lucrări primite ani de zile chiar de la Primăria condusă de Dumitru Tomorug, firma fiind a prietenei sale Paula Vornicu. Mașina beneficiaza chiar și de permis de parcare liberă în Iași. Vornicu s-a angajat șefă de serviciu la Citadin și a mai prins și două CA-uri tot în Primărie. Banii vin de peste tot

Coninstal, pe numele prietenei Paula Vornicu
Firma Coninstal a avut-o ca asociat, până în 2017, pe Paula Vornicu, membru PSD, și apropiată a directorului Tomorug. Acum doi ani, Vornicu s-a retras și i-a lăsat locul în firmă lui Daniel Florin Simionese, alături de care a rămas în firmă și celălalt asociat, Marius Șamataru.

În trecut, Coninstal a primit mai multe contracte de ordinul sutelor de mii de lei pentru a efectua lucrări de reparații la grădinițele și școlile din Iași, lucrări finanțate de Primăria în care Tomorug era chiar ordonatorul bugetar.

După ce în vara anului 2017 a ieșit din firmă, Vornicu s-a angajat șef Birou Administrativ la Citadin, fiind, în același timp, membru în Consiliul de Administrație al Salubris și Eco Piața. Toate aceste trei societăți sunt subordonate Primăriei unde director general este Dumitru „Sfinxul” Tomorug.

Paula Vornicu, interfață și pentru Nichita

Păcurari 62, adresa celor două foste firme ale Paulei Vornicu (Danco și Coninstal) e aceeași cu locul în care Dumitru Tomorug (director tehnic al Primăriei) depozita sume de bani pentru fostul primar Gheorghe Nichita, judecat în dosarul „Amanta”.
Paula Vornicu, fost consilier județean PSD, apropiată de-a lui Nichita, le-a explicat anchetatorilor cum apartamentul în care a locuit fostul primar cu amanta a fost trecut pe numele firmei Coninstal.

Astfel, Nichita ar fi chemat-o în biroul din Primărie pe Vornicu, în ianuarie 2014, şi i-ar fi cerut să cumpere o locuinţă cu trei camere de la Iasicon. „Cu acea ocazie, Nichita Gheorghe m-a rugat să achiziţionez un apartament, spunându-mi că doreşte să locuiască în acel apartament cu Adina Samson, iar ulterior, după ce nu va mai deţine funcţia, îl va cumpăra de la mine în rate. Eu i-am răspuns acestuia că sunt de acord cu propunerea lui (…)”.

A doua vilă este în amenajări în prezent, iar cea din dreapta, la care încă nu se lucrează, îi aparține arhitectului Ladislau Lăcătușu. Cei doi au cumpărat vilele în aceeași zi

Vilele sunt sub sechestrul DNA
Revenind la cele două case ale lui Tomorug din Dorobanț, acestea se află sub sechestrul instituit în 2017 de Serviciul Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție. Procesul verbal de aplicare a sechestrului datează din 5 iulie 2017, iar imobilele au fost estimate la 100.000 de euro. Motivul sechestrului: față de Tomorug se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Acțiunea anchetatorilor se referă la suprafața de teren de 570 mp și la cele două case care au făcut obiectul și unui act de alipire din 2015. Sechestrul a fost pus în dosarul „Skoda”.

Dumitru Tomorug a supraviețuit plecării lui Gheorghe Nichita. Actualul primar l-a pus director general, deși i-a fost om de încredere al fostului primar. Sistemul se transformă dar rămâne același

Tomorug în Dosarul „Skoda”: a aranjat caietul de sarcini

Pe scurt, în 2013, șefii Primăriei au vrut mașini noi și scumpe, deși legea le interzicea. Au făcut achiziția pe Poliția Locală, instituție care nu a folosit nicio zi cele patru mașini Skoda. Acestea au fost destinate primarului de-atunci Gheorghe Nichita, celor doi viceprimari și secretarului Consiliului Local.

Actele privind achiziția au fost semnate de Mihai Chirica (pe-atunci viceprimar), fostul primar Nichita delegându-și atribuțiile. În total, în dosar ar fi implicate 10 persoane cu funcții de conducere din Primărie.

REPORTER DE IAȘI a descris, în exclusivitate, toate ițele Afacerii Skoda în ianuarie 2017. Ca director tehnic, Tomorug ar fi fost cel care, împreună cu Eugen Chișcă, șeful Serviciului Administrativ, ar fi întocmit caietul de sarcini în vederea licitației. DNA a acuzat că licitația a fost trucată, specificațiile fiind adaptate pentru un singur furnizor.

Lăcătușu s-a făcut vecin cu Tomorug și contractele de la Primărie au început să curgă
Lichidatorul a vândut în 2014, în aceeași zi, trei case ale falimentarei Diarom Trans Grup. Două au fost cumpărate de Tomorug, o a treia a fost luată de arhitectul Ladislau Mihael Lăcătușu.

În decembrie 2014, deci la câteva luni după ce a achiziționat respectivul imobil, Lăcătușu a încheiat, prin firma sa, Arhitectis Trust SRL, un contract în valoare de 75.000 lei cu Primăria, prin negociere directă.

Aceeași firmă ar fi analizat, tot în 2014, și cinci posibile amplasamente pentru Spitalul Regional de Urgențe, studiu ce a fost înaintat Primăriei.

Acum trei ani, aceeași Arhitectis Trust SRL a lui Lăcătușu, vecinul lui Tomorug, a întocmit studiul de prefezabilitate pentru obiectivul „Construire locuințe pentru tineri, destinate închirierii, pentru specialiștii din sănătate - Zona Grădinari A, Etapa I, Bd. Chimiei nr.75-77-79-81, Municipiul Iași” - varianta 2, prin programul ANL.

Și pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Iași 2015 – 2030, Ladislau Mihael Lăcătușu a fost coordonator pe subdomeniul „Spațiul public, profilul spațial și funcțional” din domeniul „Dezvoltare urbană”.

 

Article image
Tomorug, directorul tehnic al Primăriei, e cel care semnează plățile și verifică lucrările prietenilor săi din PSD: Paula Vornicu, Constantin Neculau, Petra Carp. Lucrări de sute de mii de lei date pe sub mână. Coninstal și Confort Construct, firmele de casă ale șefilor din Primărie, au revenit în afacerile cu reparațiile la școli și grădinițe. Trofeul câștigat în noiembrie: 715.000 de lei. Contabilii școlilor spun că au se...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 29 Noiembrie 2016


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30