Codul roșu de inundații a trecut! Ce a rămas în zonele afectate din județele Iași și Botoșani

Codul roșu de inundații a trecut! Ce a rămas în zonele afectate din județele Iași și Botoșani


Precipitațiile însemnate cantitativ care au avut și caracter torențial au provocat în județele Botoșani și Iași scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide cu efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale Cotei de Pericol pe râurile din bazinul hidrografic Miletin – bazin aval Stația Hidrometrică Nicolae Bălcescu și Sitna (afluent al Jijiei). Motiv pentru care de ieri de la ora 22.00 până astăzi la ora 9.00 Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit COD ROȘU.

Cantitățile de apă înregistrate au fost însemnate in jud. Botoșani - la Acumulare Câmpeni s-a înregistrat 74,3 l/mp precipitații, într-un timp foarte scurt. În judetul Iași s-au înregistrat precipitații abundente cu precădere în jumătatea de nord-est, în special în bazinul râului Miletin.

Din cauza debitelor de viitură înregistrate pe râul Miletin la Stația Hidrometrică Șipote din jud. Iași (48 cm peste COTA DE PERICOL) s-au produs inundații din cauza scurgeri importante de pe versanți în comunele Șipote și Plugari. S-au înregistrat pagube la obiectivele socio- economice, case, anexe gospodărești, drumuri și poduri. În prezent, tendința este de scădere.

Specialiștii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viituri și scurgerea cât mai rapidă a apei din zona inudată. De asemenea s-au efectuat manevre de pregolire ale acumulărilor Hălceni,  Podu Iloaie, Tansa, Cucuteni din jud. Iași în vederea atenuării undei de viitură.

La stațiile pluviometrice de pe raza județului Botoșani s-au înregistrat depășiri de praguri critice ale precipitațiilor. S-au înregistrat creșteri importante de niveluri în următoarele acumulări din județul Botoșani : Cal Alb, Drăcșani, Mileanca și Stânca și s-au efectuat manevre de pregolire în vederea atenuării viiturilor. Precipitațiile abundente au generat scurgeri de pe versanți și revărsarea cursurilor de apă afectând localitățile Flâmânzi, Stăuceni, Lunca, Todireni, Prăjeni. În prezent, pe râul Sitna tendința este de scădere, înregistrându-se +81 CA (cota de atenție).

În continuare, A.B.A. Prut-Bârlad prin S.G.A Botoșani si S.G.A Iași monitorizează și intervine pe cursurile de apă din cele două județe afectate de inundații.

Autorităţile locale trebuie să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

Administraţia Naţională „Apele Române” avertizează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari și efetuarea de pregoliri pentru asigurarea capacităților de atenuare a viiturilor..


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top