fbpx
 

Se scumpește apa! ApaVital modifică prețul la apă potabilă și tariful la serviciile de canalizare/epurare


Începând cu data de 1 iulie 2019, ApaVital va modifica prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită și tarifele pentru canalizare și epurare, valabile pentru întreaga arie de operare. Modificările de preț/tarife au fost aprobate atât de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin avizul cu numărul 705.670/14.05.2019, cât și de Adunarea Generală a Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași, constituită din unități administrativ teritoriale ale județului Iași și Neamț, prin hotărârea nr. 19 din 05.06.2019.

Apa potabilă va avea un preț cu 13 bani mai mare pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare/epurare vor crește cu 9 bani/mc, valori la care se adaugă TVA.

Creșterea cumulată a prețurilor/tarifelor practicate de ApaVital este de 3,6 la sută, în condițiile în care o analiză comparativă a contextului general privind creșterile de prețuri din ultimul an relevă următoarele aspecte:

- prețul de achiziție al motorinei a crescut cu 7,56%;

- prețul energiei electrice a crescut cu aproximativ 21%:

- salariul minim garantat pe economie a crescut cu 9,47%, creștere care afectează nu doar cheltuielile cu salariile, ci și pe cele efectuate cu terții; 

- inflația pentru perioada aprilie 2018 - martie 2019 este de 4,03%.

Ajustarea prețului pentru apa potabilă, apa industrială, apa redistribuită și a tarifelor  de canalizare și de epurare a pornit  de la necesitatea acoperirii costului justificat economic al furnizării/prestării serviciului precum și de la nevoia de  a asigura  sursele proprii de finanțare pentru necesarul investițional  al perioadei următoare. Majorările de preț/tarif solicitate sunt destinate să garanteze respectarea autonomiei financiare a operatorului, continuitatea serviciului și, în același timp, să asigure extinderea, precum și întreținerea rețelelor de apă și de canalizare din județul Iași.

Noile prețuri/tarife practicate de la 1 iulie 2019 de ApaVital vor fi următoarele:

În momentul de față, prețul apei potabile este de 3,61 lei/mc (3,93 lei/mc cu TVA), apa industrială este 2,72 lei/mc (2,96 lei/mc) iar tariful la canalizare/epurare este de 2,69 lei/mc (2,93 lei/mc cu TVA).

Ultima creștere de prețuri/tarife ApaVital a fost consemnată la data de 1 iulie 2018. Odată cu aceste majorări, prețul/tarifele practicate de ApaVital se mențin în continuare în ultima treime a topului prețurilor/tarifelor naționale practicate de operatorii de servicii de apă și canalizare, respectiv pe locul 30.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: