fbpx
Portokal
Consilierul local Răzvan Timofciuc, proces câștigat cu primarul Chirica pentru a obține informații publice privind contractele Primăriei

Consilierul local Răzvan Timofciuc, proces câștigat cu primarul Chirica pentru a obține informații publice privind contractele Primăriei


Consilierul local Răzvan Timofciuc a adresat primarului Mihai Chirica, la sfârșitul lunii mai, o interpelare scrisă prin care solicita informații referitoare la contractele de achiziție publică încheiate de Primăria Iași cu S.C. Conest S.A., fără a i se comunica informațiile așa cum solicitase.

Răzvan Timofciuc a solicitat, în calitate de consilier local, să i se transmită o listă cu toate contractele  încheiate de Primărie cu Conest S.A. în perioada 2012-2018, notele de fundamentare ale achizițiilor ce au stat la baza documentației de atribuire, obiectul și durata contractului, valoarea contractului și anul în care a fost încheiat, eventualele acte adiționale, note de renunțare și suplimentare a lucrărilor, valoarea ofertei financiare cu care a fost declarat cîștigător și valoarea finală a contractului.

„De când Mihai Chirica a venit în Primăria Iași prin transfer de la firma S.C. Conest S.A, unde a lucrat ca inginer, peste 80% dintre contractele de lucrări de infrastructură ale Primăriei Iași au fost derulate cu această firmă singură sau prin asociere cu alte firme. Mai exact, Conest S.A. a câștigat în ultimii ani contracte publice cu Primăria Iași, cu o valoarea totală de de peste 450 milioane lei. Adică 100 milioane euro, ceea ce înseamnă cam 80% din valoarea totală a contractelor de lucrări de infrastructură din ulimii ani derulate de Primăria Iași. Mai mulți reprezentanți ai constructorilor din Iași mi-au adus la cunoștință că această firmă a fost favorizată de către conducerea Primăriei Iași. Există o practică utilizată la Primăria Iași prin care această firmă de construcții este avantajată pentru a câștiga contracte de lucrări publice. De cele mai multe ori, printr-o înțelegere prealabilă între firmă și reprezentanții Primăriei, se contractează lucrări sub prețul pieței, astfel fiind înlăturați competitorii de bună credință. Apoi, prin acte adiționale la aceste contracte, se suplimentează valoarea lucrărilor. Este o practică care distorsionează piața concurențială și dezavantajează alte firme din construcții care participă la licitațiile organizate de Primăria Iași. Primăria trebuie să asigure un tratament egal tuturor companiilor interesate să câștige licitații pentru că, astfel, printr-un proces corect de licitație și competiție între companii, au de cîștigat ieșenii care beneficiază de lucrări publice la valorile pieței. Cu proceduri transparente și corecte, costurile achizițiilor publice vor scădea pentru că societățile comerciale care pot fi potențiali furnizori pentru Primărie vor fi încurajate să participe la licitații și să oferteze la prețuri mai mici. Este importantă pedepsirea penală a corupților, dar la fel de importante sunt măsurile pentru reducerea oportunităților de corupție. Prin această practică a Primăriei, de a adiționa contractele de lucrări, nu știm dacă valoarea finală a contractelor este mai mare decît valoarea care ar fi rezultat în urma unei proceduri de licitație transparentă, echitabilă cu toate companiile”, a spus Răzvan Timofciuc.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top