fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Ciobotaru, Chirica, Boișteanu formează un monolit PSD în Consiliul Local în jurul tuturor mizelor imobiliare, deși primarul e în afara partidului Ciobotaru, Chirica, Boișteanu formează un monolit PSD în Consiliul Local în jurul tuturor mizelor imobiliare, deși primarul e în afara partidului

Măsura maximă a ipocriziei: Chirica, Boișteanu, Ciobotaru resping un cămin după ce-au aprobat 100 de PUZ-uri la fel


Imobilul strica socotelile de imagine ale consilierului local PSD Florentin Ciobotaru, care este și inspector școlar. El și „coledzii” din PSD Boișteanu și Chirica sprijină interesul Liceului CFR, dar sunt total insensibili la plângerile a mii de ieșeni care contestă construirea de blocuri în zone aglomerate. Argumentul de până acum al lui Chirica era că PUZ-urile la blocuri au avize de la toate instituțiile, deci sunt legale. La căminul de la Liceul CFR, avizele au fost ignorate și proiectul a fost respins. Este culmea ridicolului atins în acest mandat de Consiliul lui Chirica.

Cei mai influenți consilieri locali PSD, acompaniați sonor de primarul Mihai Chirica, adică exact compania care a aprobat zeci de blocuri în zone de case sau în mijlocul unor cartiere supraaglomerate, au sărit ca arși împotriva construirii unui cămin școlar între cele două corpuri ale Liceului CFR.

Chirica a contestat tocmai ce invoca el până acum

Argumentația lor a fost foarte solidă, dar este exact cea pe care au invocat-o mii de ieșeni în ultimii patru ani, iar Chirica și aripa dură a PSD din Consiliul Local au ignorant-o fără să clipească. Acum, spațiul restrâns pentru construirea unei noi clădiri a fost considerat un argument valid. Tiradele consilierului Florentin Ciobotaru, susținut frenetic de Paul Boișteanu, șeful Comisiei de Urbanism, și de primarul Mihai Chirica l-ar fi făcut pe Caragiale să moară de rușine și să-și ardă toată opera.

Culmea ipocriziei: în zeci de comunicate publice în care a răspuns atacurilor mârșave ale Opoziției, Mihai Chirica susținea că nu el este autorul moral al proiectelor urbanistice aberante, acestea având avize de la alte zece instituții și că el, astfel, nu se poate opune. Dar și căminul de la Liceul CFR avea toate avizele necesare. Dar Chirica s-a opus.

Explicația: consilierul Florentin Ciobotaru este și inspector ISJ, exact pe management școlar, iar imaginea sa în fața directorilor de școli ar fi fost afectată dacă nu rezolva această problemă. E o miză tranșată în interiorul Sistemului. Miile de locuitori din Iași care s-au opus ridicării unor blocuri nu contează, sunt în afara jocului.

Ghiocel Asimionesei, patronul de facto al ziarului BZI, a obținut un PUZ de P+7 pe un teren de numai 380 mp. Iar Chirica a spus că e legal.

Acum, primarul a blocat ridicarea unui cămin pentru elevi de 2 etaje pe 500 metri pătrați. Acum, dezvoltatorul s-a dus în instanță, iar judecătorul i-a dat dreptate, așa cum s-a întâmplat, de multe ori, și în cazul unor blocuri contestate de asociații de proprietari.

Distanța dintre cele două cămine de la Liceul CFR este destul de mică, dar același argument l-au folosit ieșenii în zeci de blocuri construite la îngrămădeală, iar Chirica&comp. i-au ignorat

Despăgubirile, o nimica toată

Pe 31 octombrie 2018, Consiliul Local Iași (CL), cu Paul Boișteanu președinte de ședință, adopta HCL 497/2018. Pe 2 aprilie 2019, Tribunalul Iași anula hotărârea și obliga CL Iași la plata a 1.450 lei cheltuieli de judecată.

Judecătorii au constatat că deciziile au fost luate la mica înțelegere iar procedurile legale au fost neglijate. De fapt, consilierii locali au respins un proiect de hotărâre care avea toate avizele necesare. În ultimii ani însă, au existat zeci de proiecte similare care „au trecut” cu argumentul că „există toate avizele, deci nu ne putem opune”.

Miza: un cămin pentru elevi

Hotărârea anulată de judecători se referă la construirea unui cămin pentru elevi care să includă și grădiniță, after school și cabinete medicale. Inițiativa aparține omului de afaceri Dorel Constantin Roibu, iar spațiul ales este un teren proprietate aflat în incinta fostului Liceu CFR, actualul Colegiu Tehnic de Transporturi și Construcții.

Practic, omul de afaceri deține terenul dintre cele două cămine ale liceului și a încercat să construiască acolo un al treilea cămin.

Într-o primă fază, Roibu inițiase demersurile pentru a construi un bloc de locuințe, dar s-a lovit de opoziția Liceului CFR. Contestația unității de învățământ, prin care se spunea că este pusă în pericol siguranța elevilor prin apariția unui bloc chiar în curtea școlii, a fost respinsă, dar Roibu s-a reorientat și a cerut aprobare pentru construirea unui cămin pentru elevi, adică noua clădire să aibă aceeași utilitate ca și cele două din vecinătate.

Traseu ca în zeci de alte afaceri imobiliare

Omul de afaceri a obținut certificatul de urbanism în decembrie 2017, pe baza căruia a efectuat studiul geotehnic, studiul topografic, avizul arhitectului-șef, avizul Comisiei de urbanism, scos în mai 2018, și Raportul de consultare a publicului. Cu toate aceste documente urma să obțină aprobarea CL Iași pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și, apoi, autorizația de construcție.

Noua clădire urma să fie amplasată pe o suprafață de 500 metri pătrați, să aibă 2 etaje și să fie amplasată la 10 metri de fiecare dintre cele două cămine existente deja.

Deși toate avizele erau favorabile iar aprobarea pentru PUZ părea o formalitate, consilierii au decis să respingă proiectul de hotărâre la intervenția consilierului Florentin Traian Ciobotaru și a primarului Mihai Chirica.

Au adus ministerul în discuție

Consilierul Ciobotaru este și inspector școlar și, în intervenția sa, a afirmat că nu există cale de acces pentru noua clădire. Mai mult, că ar fi nevoie de aprobarea Ministerului Educației pentru construcție.

Primarul Chirica a susținut că i-a propus deja investitorului un schimb de terenuri, astfel încât cei 500 mp din curtea Liceului CFR să rămână ai Primăriei.

În urma acestor intervenții, CL Iași a respins proiectul de aprobare a PUZ-ului, deci a blocat construcția.

Obiecțiile ridicate și pe baza cărora s-a votat nu au suport juridic deoarece Liceul CFR trebuie să asigure drept de servitute proprietarului Dorel Constantin Roibu. Servitutea este sarcina care grevează un imobil pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.

Judecătorul: mai votați o dată

Practic, Mihai Chirica și Florentin Ciobotaru au blocat investiția cu informații false (lipsa accesului și necesitatea aprobării de către Ministerul Educației) și o promisiune de intenție (schimbul de terenuri). Aceste elemente nu apar însă în hotărârea de respingere.

Mai mult, judecătorii au constatat că hotărârea nu conține elemente care să constituie motiv de respingere. „Anulează Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Iaşi privind respingerea Planului Urbanistic Zonal Iaşi, str.Iarmaroc nr.23, întocmit în vederea construirii unui imobil cămin de elevi, spaţii de învăţământ, cabinete medicale pe teren proprietate privată. Obligă pârâtul Consiliul Local al Municipiului Iași la adoptarea unei hotărâri motivate prin care să soluţioneze cererile reclamantului privind avizarea şi aprobarea Planului Urbanistic Zonal”, au decis judecătorii. 

Aproape doi ani au protestat ieșenii din Oancea împotriva blocurilor de pe Esplanadă, dar PUZ-urile lui Filip și Niculiță au fost aprobate

Chirica umblă cu două măsuri la dânsul

Așadar, instanța a anulat hotărârea de respingere și a obligat Consiliul Local la plata cheltuielilor de judecată și la emiterea unei alte hotărâri, care să motiveze votul. Primăria a făcut recurs pe 1 august, așadar situația construcției rămâne incertă.

În tot acest timp, administrația condusă de Mihai Chirica a aprobat PUZ-uri și a emis o sumedenie de autorizații de construcție discutabile pe motiv că „existau toate avizele”. Pe aleea Tudor Neculai soții Zămoșteanu au primit autorizația de construire cu alți parametri și la altă adresă decât datele din PUZ.

De asemenea, în zona Tătărași-Oancea a fost emisă autorizație de construire deși locatarii au protestat în stradă ceea ce, măcar teoretic, trebuia să afecteze Raportul de consultare a publicului.

Mai mult, în apropierea băilor Nicolina a fost aprobată construirea unui bloc de 7 etaje pe o suprafață de 380 de metri pătrați.

Adevăratul motiv al ilegalității

Aparent, intervenția lui Mihai Chirica a lui Florentin Traian Ciobotaru pare fără miză. Vorbim despre o construcție de 2 etaje strecurată în curtea unul liceu, între 2 cămine care au câte 3 etaje. De fapt, primarul și inspectorul școlar au încercat să elimine concurența și să protejeze o sursă de venituri a liceului CFR.

Doar unul dintre cele două cămine ale liceului este ocupat cu elevi, aproximativ 250 de persoane, în timp ce al doilea cămin este oferit muncitorilor spre închiriere. În cazul apariției unui cămin privat, care include și after-school, numărul celor cazați în căminul liceului ar putea scădea.

Florentin Ciobotaru este consilier local și inspector școlar, deci este direct interesat de soarta liceului, în cazul său funcționând lobby-ul colegilor din sistem.

Ciobotaru, fără reacție

Jurnaliștii REPORTER au încercat să contacteze părțile implicate, dar consilierul local Florentin Ciobotaru nu a răspuns apelurilor telefonice. În urma unui schimb de sms-uri, Ciobotaru a promis că va oferi un punct de vedere, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

La rândul său, omul de afaceri Dorel Constantin Roibu nu a putut fi contactat nici prin intermediul arhitectului care a realizat proiectul căminului pentru elevi refuzat de autorități, nici prin intermediul avocatului care se ocupă de tranzacțiile sale imobiliare.

Stenograma discuției din CLM

„Proiect nr. 49 Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal IAȘI, STRADĂ IARMAROC NR. 23, NUMĂR CADASTRAL 134737, întocmit în vederea construirii unui imobil cămin de elevi, spații de învățământ, cabinete medicale pe teren proprietate privată, persoană fizică. Discuții? Va rog, domnule consilier.

Consilier local Ciobotaru Traian Florentin: Nu vreau să anticipez rezultatul votului, nici nu o pot face, însă vă rog să fiți atenți la această speță asupra căreia am mai atras atenția. Pământul pe care se dorește edificarea unui teren, mă rog, terenul pe care se dorește edificarea unor cabinete medicale sau ce or fi acolo, se află în perimetrul unei instituții de învățământ preuniversitar din municipiul Iași.

Legea Educației Naționale numărul 1 per 2011 are niște prevederi foarte clare. Nu există în speță discutată cale de acces. Or, orice modificare a destinației acestor spații de învățământ se face doar cu aprobarea Ministerului Educației Naționale. În consecință, rugămintea mea este să fim atenți pe viitor astfel încât să îi sensibilizăm pe cei care au asemenea revendicări și să le oferim în schimb ceva comparabil ca să nu amestecăm lucrurile pe perimetrul unităților de învățământ. Mulțumesc.

Consilier local Boisteanu Paul Corneliu – președinte de ședință:

Mulțumesc, domnule consilier. fac o precizare. Noi am avut o astfel de abordare în comisie. Ne-am uitat, am analizat. CEEA CE SE PROPUNE INTRĂ ÎN SFERĂ PREOCUPĂRILOR-CĂMIN, CABINETE ȘCOLARE, MEDICALE, DECI NU. Știți foarte bine că am analizat-o. Vă rog, domnule primar.

Primar Chirica Mihai: Vreau și eu să precizez. Dumnealui a insistat foarte mult să își exercite dreptul de cetățean și de proprietate privind introducerea în Consiliu Local a documentației pe care și-a elaborat-o, printr-o modificare permanentă de destinație ajungând în acest context, discutăm și în comisiile de urbanism.

Noi i-am propus ideea unui schimb pentru a putea lasă curtea școlii liberă acolo. Vine foarte bine și propunerea domnului consilier Ciobotaru. Noi vom continua demersurile, și acum atrag atenția colegilor mei de la Urbanism-Cadastru astfel încât să nu îl prejudiciem de un drept constituțional, acel de proprietate, dar să îi dăm și o variantă privind un schimb pe o suprafață echivalentă valoric într-o zonă pe care o vom găsi disponibilă printr-o analiză ulterioară. Mulțumesc.

Consilier local Boișteanu Paul Corneliu – președinte de ședință: 

Documentele depuse care fac obiectul proiectului de hotărâre sunt complete așa încât dacă nu sunt alte discuții, supun votului. Cine este pentru? Cine pentru adoptarea proiectului de hotărâre? Împotrivă? Abțineri? Proiectul de hotărâre este respins.”

PUZ-uri votate unul după altul

9 PUZ-uri votate cu ambele mâini de Ciobotari, Boișteanu și restul susținătorilor PSD ai lui Mihai Chirica, în ciuda contestării de către ieșeni și mass-media. La unele proiecte, ieșenii din cartiere au ieșit în stradă, dar tot au fost ignorați.

  1. STRADA MOLDOVEI NR.48 (Smârdan) – proprietar Daniel Niculiță
  2. SMÂRDAN NR.53-55 – proprietar Timofte Gheorghe
  3. ADUNAȚI NR. 25 – proprietar Auto Trans Com
  4. STRADA FERICIRII NR. 2 – proprietar Hatmanu Ioan
  5. STRADA HATMAN SENDREA NR. 46-48 – proprietar Grafic Beta Trust (Ghiocel Asimionesei)
  6. STRADA VASILE CONTA NR. 2 – proprietar XYZ Stream SRL (Ghiocel Asimionesei prin interpus)
  7. SOSEAUA NICOLINA NR. 76B – proprietar Zămosteanu Alexandru
  8. TUDOR VLADIMIRESCU NR. 103A – proprietar SC Expert 3D SRL
  9. OCTAV BOTEZ 1A – proprietar Cristinel Bolobiță

Article image
Subiecte făcute de colegii Ioanei Apopi, comisie numită personal de Mihai Chirica. De unde suspans? Fiica mahărului PSD Paul Boișteanu lucra deja în DAPPP, acum doar și-a blindat postul până la pensie. A luat aproape 100 de puncte la proba scrisă, știind perfect subiectele dintre sutele de pagini cu legi. Alți doi candidați abia au trecut de 50 de puncte. „Suntem carne de tun. Aceste simulacre de concursuri trebuie oprite. ...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 August 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac