fbpx
 
Votul intern din USR, prelungit cu două zile: suspiciuni de fraudă. Probleme în filiala din Iași

Votul intern din USR, prelungit cu două zile: suspiciuni de fraudă. Probleme în filiala din Iași


Votul intern din USR, prin care toți membrii de partid își aleg online președintele, a fost prelungit cu două zile, până joi, la ora 22:00, după ce au apărut probleme la sistemul de vot electronic, susțin surse din partid pentru G4Media.ro. În cele 3 zile stabilite inițial, din cei 16 000 de membri, au votat doar 7 000. De asemenea, sunt suspiciuni de fraudă a scrutinului fiind mai multe probleme în organizația USR Iași, condusă de Cosette Chichirău, principala contracandidată a lui Dan Barna.

Membrii USR au fost înștiințați că votul se va prelungi prin următorul mesaj:

„Luând la cunoștință de problemele de operare în aplicarea procedurilor de vot privind votul electronic, Comisia Electorală a decis, cu aprobarea Biroului Național, prelungirea perioadei de vot cu 48 de ore”.

De asemenea, exista probleme cu Comisiile electorale constituite la nivelul județelor.

„Așa cum am arătat anterior, la această oră, la 36 de ore de la lansarea procesului de vot, Comisia Electorală constată constituirea unui număr foarte redus de Comisii Electorale constituite (8 județe), doar 5 județe cu solicitări de exercitare de vot cu “urna electronică mobilă” și niciun astfel de vot exprimat încă. Considerând aceste aspecte, timpul rămas de vot precum și necesitatea de clarificare a procesului (Comisia și SG lucrând la suport oferit filialelor județene în acest sens și evaluând în mod activ nevoile de constituire a Comisiilor Județene), Comisia Electorală decide prelungirea cu 48h de ore a procesului electoral pentru desemnarea Președintelui USR, până la data de 5.09.2019, ora 22:00”, este un alt mesaj prin care membrii USR au fost anunțați de prelungirea votului.

Președintele USR, Dan Barna a explicat într-un interviu acordat site-ului G4Media că sistemul electronic folosit este unul internațional.

„Folosim un sistem electronic internaţional, este un sistem internaţional, este platforma Zeus din Grecia, prezentată de nişte universităţi, aşa se numeşte, prin care nu putem vedea nici eu, preşedintele partidului, nu pot să văd cum s-a votat în acest moment. E imposibil. (...) Doar Zeus ştie, exact. Este imposibil, sunt, practic, nişte chei de criptare pe care le au mai mulţi colegi, trebuie puse toate împreună şi decriptate. Singurul lucru pe care îl ştim câţi au votat. (...) Au votat, deja 40 la sută dintre membri de partid şi votul e în desfăşurare. Dar dincolo de asta, nimeni nu poate să ştie şi este foarte sănătos şi bine aşa, pentru că nu e nicio suspiciune, încrederea e maximă, exact ce ar trebui să fie în democraţia reală.”, a declarat Barna.

Totodată, sursele G4Media susțin că cele mai multe probleme s-au înregistrat în organizația USR Iași, condusă de Cosette Chichirău, principala contracandidată a lui Dan Barna.

Filiala USR Iași ar fi creat câteva sute de adrese de e-mail după momentul extragerii Registrului Electoral, multe dintre acestea suprapunându-se cu adresele care erau deja înregistrate în sistem, fapt care ar fi periclitat votul.

În competiția internă din USR s-au înscris cinci candidați. Dintre aceștia, Dan Barna, actualul președinte USR și Cosette Chichirău, președintele filialei Iași au cele mai multe șanse la șefia partidului. În timpul campaniei din cursa internă, Chichirău l-a atacat în spațiul public de mai multe ori pe Barna, transmițându-i că „riscă să devină captiv unui grup”, că „dacă va persista în greșeală va pierde legitimitatea de a candida” și că ar trebui „să fie mai atașat de principii decât de funcții”, amintește Digi24.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30