Alertă sanitară în Iași: focar de pestă porcină la Butea

Alertă sanitară în Iași: focar de pestă porcină la Butea


Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată în cazul a doi porci domestici dintr-o gospodărie din comuna Butea.

Suspiciunea a fost declarată de medicul circumscripţiei locale sanitar-veterinare în data de 18 septembrie, examenul serologic confirmând în dată de 19 septembrie diagnosticul. Ca urmare a acestei situaţii, a fost convocat în regim de urgenţă, în şedinţă extraordinară, în dată de 20 septembrie Comitetul Local de Combatere a Bolilor Iaşi, în vederea adoptării planului de măsuri pentru stingerea focarului de PPA din Butea.

Astfel, pe o rază de 3 km în jurul focarului a fost instituită o zonă de protecţie, în cadrul căreia intrarea/ieşirea suinelor în/din exploataţii, deplasarea şi transportarea suinelor pe drumuri sunt interzise fără avizul autorităţii veterinare locale, iar animalele existente sunt supuse supravegherii clinice de către echipe de inspecţie. Zona cuprinde localităţile Butea, Miclăușeni, Răchiteni şi Ursăreşti de pe raza comunelor Butea şi Răchiteni.

Pe o rază de 10 km în jurul focarului a fost instituită o zonă de supraveghere ce cuprinde şi zona de protecţie şi în care este restricţionată circulaţia porcinelor. Zona cuprinde 13 localităţi (A.I. Cuza, Brătulesti, Cucova, Fșrcș.eni, Fedele.eni, Hăbășești, Hălăuceşti, Hândrești, Iugani, Izvoarele, Mirceşti, Oţeleni şi Șcheia) de pe raza a 6 comune (A.I. Cuza, Hălăuceşti, Mirceşti, Oţeleni, Răchiteni şi Strunga), informează realitateadeiasi.net.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top