fbpx
 
Când s-a pozat cu amicul său Chirica, Nedelcu a scris pe Facebook că „se simte extraordinar” Când s-a pozat cu amicul său Chirica, Nedelcu a scris pe Facebook că „se simte extraordinar”

NAȚIONALIZARE. Baronul Chirica a dărâmat garajele perfect legale a cinci ieșeni pentru a-i da terenul lui Nedelcu, aplaudacul său din CL


„Reformatorul”, „democratul” Mihai Chirica a comis un abuz contra unor ieșeni de rând pentru a-i servi un teren central unui om de încredere, consilierul local PSD Vlad Nedelcu. Subordonații primarului au dărâmat garaje de pe strada 14 decembrie 1989, deținute cu acte, sub pretextul că este vorba de amenajarea, în interes public, a centrului Iașului. După ce au scos garajele, interesul ieșenilor a dispărut și s-a metamofozat în interesul personal al lui Nedelcu. Săptămâna trecută, mașina de vot pesedistă manevrată de Chirica a dispus ca terenul să ajungă la Nedelcu. Flagrant: Primăria a evaluat metrul pătrat doar la 60-70 euro/mp, iar pesedistul cumpărase o suprafață în vecinătate acum câteva luni, cu 141 euro/mp.

Demolare cu cântec

La începutul lunii august, Poliția Locală a apărut pe strada Cuza Vodă 8-12, lângă 14 decembrie, pentru a participa la o acțiune oficială de „dezvoltare” a zonei. Așa a fost anunțată oficial operațiunea de către Primărie: Poliția Locală voia să sprijine demolarea unor garaje fără autorizații. Construcții provizorii, ilegale. Asta scrie pe documentele Poliției Locale. Acțiunea a fost executată efectiv de către Servicii Publice S.A.

„În realitate, ceea ce au venit ei să demoleze ca șir de 5 garaje ilegale era, de fapt, o lucrare mare, autorizată. Erau 5 garaje din cărămidă arsă, construite în anul 1965, cu autorizație emisă de autoritățile comuniste. Clădirile erau pe terenul Primăriei, dar erau proprietate privată. Garajele așa-zis erau cu un planșeu din beton, dintr-o parte în alta”, spune Ioan Zanet, unul dintre proprietari.

Acesta prezintă chiar și autorizația garajului pe care l-a deținut, emisă pe numele celui de la care, acum mulți ani, a cumpărat clădirea. Document perfect valabil, emis de Sfatul Popular al Orașului Regional Iași.

Sus: autorizația din 1965 pentru unul dintre garajele demolate. Jos:certificatul de atestare fiscala pentru un proprietar garaj. Acolo, Primăria spune garaj, anul 1965, pereți cărămidă. Nu cum spune ulterior Poliția Locală: „construcții provizorii”

Este estimată în document și valoarea lucrărilor de constuire: 6.000 de lei, ceea ce însemna vreo cinci salarii medii la acea vreme. Este diferită doar adresa, la acea vreme era Cuza Vodă nr. 12.

Minciunile Poliției Locale

În ianuarie 2019, Poliția Locală Iași a notificat proprietarii garajelor, în perioada anterioară demolării, cu ce urma să se întâmple. Apoi, în iulie, într-o adresă semnată de directorul general Liviu Zanfirescu, Poliția Locală își asumă faptul că va pune în  aplicare o hotărâre a Consiliului Local Iași. Hotărârea invocată este 211/30.05.2018. Este o hotărâre de însușire a inventarului municipiului Iași, unde este menționat și terenul de la adresa 14 decembrie 1989.

Dar, în același referat semnat de Liviu Zanfirescu în iulie, Poliția Locală explică în cuvinte mari proprietarilor de garaje și de ce Primăria le-ar confisca terenul de sub construcțiile lor: „A fost aprobată Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2015 – 2030 Iași, Zona Metropolitană”. Este invocat chiar și un referat al Direcției Generale Tehnice și Dezvoltare din cadrul Primăriei Iași “privind necesitatea unor măsuri de intervenție publică constând în desfășurarea unui plan de acțiuni privind sistematizarea infrastructurii urbane în conformitate cu documentele cadru de amenajare teritorială și dezvoltare a Municipiului Iași”.

O limbă de lemn perfectă, asemănătoare „extorsiunii unui angajament”, care încerca să asigure populația, după modelul regimului comunist, că preluarea terenului se face pentru investiții vitale pentru Iași, nicidecum pentru a-i fi pus pe tavă consilierului PSD Vlad Nedelcu. Ceea ce s-a întâmplat două luni mai târziu.

Oamenii erau cu taxele la zi

Nedelcu susține că, în calitate de consilier local, a cunoscut faptul că garajele urmau să fie dezafectate pentru investiții locale. „Și s-au făcut acestea, există ceva în plan?”, l-a întrebat reporterul. „Întrebați-l pe primar, eu nu sunt primar”, a răspuns Nedelcu. Adica „altă întebare”. 

„Întrucât pentru anul 2019 ați achitat taxa de folosință a terenului, urmează ca procedura de dezafectare să fie reluată în funcție de programul investițional al Primăriei Municipiului Iași, întrucât ulterior dezafectării este necesară și o amenajare a terenului în cauză”, se mai scrie în adresa semnată de Liviu Zanfirescu anterior demolării.

Directorul Poliției Locale Iași nu a răspuns la telefon pentru a explica minciunile din adresa trimisă.

Plângere la Parchet

Cu câteva zile înainte de a fi demolate garajele, proprietarii cereau socoteală viceprimarului Gabriel Harabagiu. „S-a uitat la mine, mi-a spus că trebuie să stau liniștit, nu se face nicio demolare, nu există cadru legal”, spune Ioan Zanet (foto jos).

Minciunile Poliției Locale au continuat și după demolare. Pe 2 septembrie, Poliția Locală trimite o altă adresă, semnată tot de către Liviu Zanfirescu. Acesta minte în serie spunând că „în baza Dispoziției Primarului Municipiului Iași 1518/01.09.2019, s-a procedat la dezafectarea construcțiilor provizorii – garaje metalice și zidărie, amplasate în Iași, strada Cuza Vodă 8 – 12.” Proprietarii garajelor au luat foc când au văzut că Poliția Locală le-a făcut din pix garajele din cărămidă, cu planșeu de beton deasupra, autorizate, drept simple construcții provizorii.

„Cum pot spune așa ceva? Erau construcții permanente, autorizate în 1965”, spune Diana Lipșa, un alt proprietar.

Aceasta susține că proprietarii garajelor au făcut plângere penală la Parchet pentru tâlhărie. “Eram în concediu atunci, când m-am întors am aflat că mie mi-au dispărut câteva obiecte importante, printre care un laptop”, mai explică Diana Lipsa.

Fiecare proprietar s-a constituit parte civilă, oamenii cer câte 8.000 de euro pentru fiecare garaj demolat. Solicită despăgubiri și pentru bunuri distruse, inclusiv pentru mașini avariate.

De ce această defășurare de forțe în care viața unor ieșeni de bună-credință a fost dată peste cap? Pentru ca la ședința de Consiliu Local de vineri, 27 septembrie, consilierul PSD Vlad Nedelcu să primească drept de superficie pentru două terenuri din fața și din spatele unei clădiri ridicate pe strada 14 decembrie 1989. Unul dintre imobile este chiar cel de sub garaje. Nedelcu minte, spunând că terenul primit de la Primărie nu este cel pe care se aflau garajele.

Clădirea ilegală a lui Nedelcu

Imobilul lui Nedelcu lângă care se află cele două terenuri are o istorie controversată, fiind ridicat fără autorizație. Influența imberbului consilier local, care cu greu poate articula două fraze intr-o discuție liberă, este mai mare decât s-ar fi putut bănui. Fiul Narcizei Nedelcu, fosta directoare de la Oficiul de Casdastru, achitată într-un dosar de corupție, a pătruns într-o mică oligarhie locală. 

Garajele care îl incomodau pe Nedelcu au fost făcute praf. Cu săgeată, clădirea pesedistului

Pe 27 septembrie 2017, Vlad Nedelcu a obținut de la Primăria Iași autorizația nr. 955 care îi permitea să execute lucrări de reparații capitale la un imobil - casă veche de pe strada 14 decembrie 1989. Casa fusese cumpărată cu un an înainte, în 2016. Potrivit acestei autorizații, Nedelcu putea să transforme podul casei în spațiu de locuit.

Nedelcu nu a respectat autorizația: a demolat casa veche și a ridicat o construcție nouă, invocând autorizația de reparații pentru casa veche. Flagrant: noua clădire are alți indicatori urbanistici. Nedelcu avea nevoie de  autorizație de construire și trebuia să întocmească și să obțină de la Primărie aprobare pentru un nou Plan Urbanistic Zonal pentru a construi ceea ce se vede acum. Iar pentru acest lucru i-ar fi trebuit și aviz de la Comisia Monumentelor, întregul proces putând dura doi ani, ceea ce l-ar fi făcut pe Nedelcu să piardă timp și bani. Noua clădire ridicată de Nedelcu se află lângă Biserica Sfântul Dumitru Balș, monument istoric din secolul al XVII-lea.

Anul trecut, REPORTER DE IAȘI, apoi vecinii, au sesizat ilegalitatea. Inspectoratul de Stat în Construcții făcut o anchetă și a formulat împotriva lui Vlad Nedelcu o plângere penală.

Vrea să intre în legalitate

Surse autorizate din Primărie spun că Nedelcu încearcă să intre în legalitate cu imobilul ilegal de pe 14 decembrie, dar are nevoie de locuri de parcare. Drept urmare, în iunie, a încercat să cumpere de la Primăria Iași, printr-un proiect de hotărâre de Consiliu Local, cei 136 mp de teren în zonă: 52 în fața imobilului, 84 în spate. Din cauza prețului stabilit la doar 52 de euro/mp, a ieșit scandal și proiectul a fost retras. Pe proiectul de hotărâre din iunie, este singurul loc în care apare încadrarea celor două terenuri față de clădirea ilegală a lui Nedelcu: un teren în față, celălalt în spate, cu numerele cadastrale care îl flanchează pe cel al clădirii consilierului local: 163024. Facem această precizare pentru că, în discuția cu  Vlad Nedelcu, acesta a susținut că niciunul dintre terenuri nu se află pe locul garajelor, ci în fața casei sale. Pe schița cadastrală și pe hărțile de la Cadastru, minciuna sa este demontată.

În acest moment, Nedelcu închiriază apartamentele din clădirea sa în formula apart-hotel.

I l-au dat la jumătate de preț

Vlad Nedelcu trebuie să plătească 450 de euro anual pentru cele două loturi de teren între care se găsește imobilul său. Este suma rezultată în urma unui raport de evaluare care spune că terenul de 52 de mp din fața casei costă pe piață 3.796 euro (73 euro/mp), iar cel de 84 mp ar fi 5.124 euro (61 euro/mp).

„Nu am făcut în trecut nicio cerere pentru demolarea garajelor, nu știu de ce au demolat. Terenul de sub garaje nu este terenul pe care l-am primit eu. Cele două terenuri sunt treceri ale mele între două proprietăți pe care le am”, ne-a spus Vlad Nedelcu.

Acesta explică și cum și-au pierdut oamenii garajele proprietate personală: “Pe autorizațiile din 1965 zice că dacă se impune sistematizarea zonei, autorizațiile își pierd valabilitatea. Despre sistematizare nu știu, întrebați-l pe primar”.

„Eu am superficie pe două loturi de teren care sunt în fața casei mele, nu în spate. O fi eroare la Cadastru, nu știu, se vede și pe schițe că nu sunt în același loc”, mai declară Nedelcu.

Schița cadastrală pentru lotul nr 1, cel de 84 de mp, unde au fost garajele, lipsește din proiectul de hotărâre votat vineri.

În luna aprilie a acestui an, Nedelcu a cumpărat un teren în zonă, de 141 mp, de la un evreu pe care l-a reprezentat și care i l-a vândut cu 141 euro/mp. În evaluarea Primăriei, terenul de acolo este 60-70 euro/mp.

Article image
Pesedistul Nedelcu, dezvoltator imobiliar și proprietar de vilă de fițe în municipiul Iași s-a pretat la o afacere sordidă cu o casă de la Podu Iloaiei. Consilierul local Vlad Nedelcu este în centrul unei dubioase afaceri imobiliare a cărei victimă este un bătrân din Podu Iloaiei. Acesta susține că a rămas fără casă după ce a fost înșelat de familia fostului primar din Popești, Niculae Mocanu. Ulterior, Nedelcu i-a dat fiul...
Autor Cristi Zavastin Anchete 09 Noiembrie 2018

Article image
Consilierul local Vlad Nedelcu a cumpărat o clădire, a luat autorizaţie de REPARAŢII, dar a dărâmat-o şi a ridicat o CONSTRUCŢIE NOUĂ. Specialiştii spun că este total în afara legii: Nedelcu avea nevoie de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, de autorizaţie de demolare şi apoi de construire. Altă ilegalitate: noua clădire este peste nivelul celei pe care a dărâmat-o. Instituţiile abilitate din Iaşi ştiu despre şantier, dar...
Autor Reporter Online Anchete 01 Februarie 2018


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30