Firma din Timișoara a făcut deratizare și la grădinițe: produsele toxice erau cumpărate de pe piața neagră

Firma din Timișoara a făcut deratizare și la grădinițe: produsele toxice erau cumpărate de pe piața neagră


Firma care a făcut deratizare într-un bloc din Timișoara, în urma căreia au decedat doi copii și o femeie, a dat cu soluție și la o grădință din oraș. Cei de la ISU verifică nivelul de toxicitate și dacă starea de sănătate a copiilor este pusă în pericol. Pe de altă parte, patronul firmei de deratizare din Timişoara a cumpărat substanțele folosite de la „o cunoștință”, fără documente. El știa că substanțele sunt mai puternice decât de obicei, dar a primit asigurări că apartamentele în care a făcut dezinsecția nu erau locuite, spune avocatul său.

Avocatul administratorului firmei Bistim Dera a declarat că acesta a recunoscut faptele, a colaborat cu anchetatorii şi regretă totul. „A fost un incident total nefericit și pentru el chiar surprinzător, aș putea spune, nu se aștept să fie un astfel de deznodământ dramatic", a declarat Călin Stăiculescu, avocatul adminstratorului firmei, conform Digi24.

Potrivit acestuia, bărbatul a recunoscut în fața procurorilor că a cumpărat substanțele fără documente legale.

„Substanțele le-a cumpărat de o cunoștință care se ocupă, printre altele, cu vânzarea de astfel de substanțe. A zis că lucrează chiar la o firmă de profil, urmează să fie audiat în cursul zilei de astăzi acea persoană. Ele ( n.r. substanțele ) nu au fost cumpărate din ce am înțeles cu factură sau cu chitanță fiscală, prin urmare se prezumă a fi cumpărate din zona asta ( n.r. piața neagră ). Fiecare interpretează cum dorește, nu știu în ce măsură pot să etichetez eu, să cataloghez că au fost cumpărate de pe piața neagră sau nu. (...) Au fost cumpărate fără facturi și fără a deține acte de proveniență legale. Probabil sunt niște substanțe care sunt puse într-un circuit public. Ele trebuie să aibe niște documente care trebuie să le însoțească. Le-a achiziționat de la un individ care cred că lucrează la o firmă. Nu cunosc detalii suplimentare", a explicat Stăiculescu.

Potrivit avocatului, nu era prima dată când clientul său achiziționa substanțe de la acea persoană și le folosea. Acesta le-a mai folosit la un hotel din județul Timiș, unde a avut rezultate foarte bune, ba chiar a fost chemat să revină la acel hotel în decembrie, pentru că erau mai puțini clienți: „urma să degajeze acele camere și să continue lucrările și în camerele în care nu s-a făcut deratizarea. Drept pentru care a și procurat aceste substanțe, pentru această acțiune de deratizare care urma să aibă loc în decembrie. Primind o nouă solicitare în tot acest răstimp, s-au folosit aceste pastile la această locație".

„Știa că sunt mai puternice, de aia le-a și folosit, ca să aibă un rezultat mai bun, care să fie satisfăcător. El știa că sunt mai tari decât cele care se folosesc în mod uzual, însă a spus că nu se aștepta la o astfel de situație de pe urma administrării acestor substanțe. Știa că sunt puternice, dar nu știa exact că sunt nocive pentru om sau că sunt letale, până la urmă, nu cunoștea aceste împrejurări.", susține avocatul.

Mai mult avocatul spune că apartamente în care s-a făcut dezinsecția nu erau locuite: „El a și primit asigurări, de altfel, că aceste locuințe nu sunt locuite pe de o parte și nu vor fi locuite în perioada următoare și urma să facă și igienizarea ulterioară în aceste locații. El a și sigilat, a închis omul aceste apartamente, le-a zăvorât, le-a închis cu cheia, le-a sigilat cu bandă adezivă. În situația în care el a înțeles că trebuie să le izoleze cât mai bine ca să nu fie urmări neplăcute și să reziste, până la urmă, acea soluție să își facă efectul mai bine", a declarat Călin Stăiculescu.

Potrivit avocatului, la intrarea în bloc ar fi fost publicat un anunț: „Am înțeles că s-a postat un anunț, nu l-am verificat, nu l-am observat, eu nu am fost la fața locului să văd aceste aspecte să le verific, dar am înțeles că el urmează o procedură, procedura implică inclusiv afișarea la ușa principală din imobil a unui anunț prin care să anunțe locatarii că în perioada cutare urmează să aibă loc o dezinfecție, deratizare, după caz", a declarat Călin Stăiculescu.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și în cursul zilei de marți urmează a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie.

Ministerul Sănătății a anunțat că, după deratizarea de la Timișoara, marți dimineața erau internați 12 adulți și 16 copii, toți în stare bună, cu o evoluție favorabilă. Procurorii au informații că în acest caz s-a folosit o substanță ce conține fosfură de aluminiu, cu efecte letale în caz de inhalare.

În urma cercetărilor efectuate, procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăți care a realizat deratizarea în imobilul respectiv în perioada 16.11.2019 - 18.11.2019. Oamenii legii au informații că pentru deratizare s-a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top