fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
O palmă dată administrației PSD de la Aeroportul Iași. Bodea: Alte orașe primesc undă verde pentru proiecte de infrastructură cu bani europeni!

O palmă dată administrației PSD de la Aeroportul Iași. Bodea: Alte orașe primesc undă verde pentru proiecte de infrastructură cu bani europeni!


Aeroportul Iași pierde oportunități importante de finanțare. De când e condus de PSD, Iașul pare să fi rămas înțepenit în incompetența unui management disperat să înstrăineze acest bun al comunității unor firme cu interese ascunse și fără referințe notabile. Iar asta, în condițiile în care alte aeroporturi din țară reușesc să acceseze fonduri UE pentru proiecte de modernizare.

Cel mai recent exemplu este Aeroportul din Cluj, căruia Ministerul Transporturilor i-a aprobat, săptămâna aceasta, cererile de finanțare pentru două proiecte: calea de rulare și echipamente moderne de securitate, costurile depășind 95 de milioane de lei. Aflăm, de asemenea, că din cele 499 de milioane euro fonduri nerambursabile plătite beneficiarilor în 2019, peste 32% din valoarea totală a fost achitată doar în perioada noiembrie - decembrie.

Deputatul liberal Marius Bodea consideră că pasul făcut de Aeroportul din Cluj pentru finanțarea lucrărilor de modernizare este o palmă dură pe care o primește actuala conducere PSD de la Iași, care a permis ca mai multe rute deschise în timpul administrației liberale să dispară una după alta, fără să facă un minim de efort pentru a le recupera. În plus, numărul pasagerilor scade pentru a patra lună consecutiv, iar aeroportul riscă să piardă și parteneriatul cu Blue Air, companie ce asigură 38% din traficul de la Iași.

Când ministrul Transporturilor invită, la aceeași masă, managerii aeroporturilor, pentru a le transmite un mesaj clar de susținere, inclusiv pentru găsirea unor soluții la problemele pe care aceștia le întâmpină, și tu nu vezi oportunitatea înseamnă că pur și simplu nu îți pasă. Mai mult, deși există deschidere din partea Ministerului pentru proiecte cu fonduri europene necesare dezvoltării infrastructurii aeroporturilor, cei care au distrus Aeroportul Iași aleg varianta cea mai comodă: concesionarea, în locul proiectelor europene sustenabile, bine gândite. Cum reușesc oare cei din Cluj, și chiar aeroporturile mai mici - Bacăul ori Suceava - să ia bani pentru aceleași lucrări de care are nevoie și aeroportul nostru, numai cei de la PSD Iași vor să vândă străinilor o afacere profitabilă, construită de liberali, pentru că nu sunt în stare să o managerieze. Celelalte aeroporturi demonstrează că, atunci când există vointă și implicare, orice investiție e posibilă", susține Marius Bodea.

Aeroporturile concurente nu stau degeaba: Suceava a bifat investiții de 40 milioane euro și construiește un terminal modern, iar Bacăul a atras o finanțare de 35 de milioane de euro pentru lucrări de modernizare a pistei.

„Aeroportul Iași stagnează pentru că nu a depus niciun proiect european în ultimii trei ani, deși am lăsat unul la cheie. Nici măcar nu a urmărit să vadă ce programe ale Comisiei Europene i-ar putea aduce gratuit zeci de milioane de euro pentru noi investiții în infrastructură. Până acum, PSD s-a lăudat că vom avea platformă lărgită și cale rulare suplimentară, investiții urgente, care puteau fi făcute imediat, dar rezultatul, după trei ani, este zero. În schimb, se găsesc bani de aruncat pe hârtii inutile ori prime consistente de așa-zisă performanță managerială", a mai spus deputatul Marius Bodea, Preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi.

Reamintim că în urma dezvoltării și modernizării infrastructurii, proiect finalizat în 2015, Aeroportul Iași a fost selectat de specialiști ca unul dintre proiectele de succes ale aviației mondiale, fiind totodată un exemplu de bună practică în implementarea fondurilor europene. Astăzi, din păcate, Aeroportul Iași este în declin, iar cele 5 milioane de locuitori din regiunea Moldovei riscă să piardă cea mai mare investiție de la Revoluție încoace.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31