fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Aplauze și huiduieli la sărbătoarea Unirii Principatelor de la Iași: moldovenii vor autostradă! (VIDEO)

Aplauze și huiduieli la sărbătoarea Unirii Principatelor de la Iași: moldovenii vor autostradă! (VIDEO)


Peste 8.000 de persoane au venit, vineri, în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, printre cei prezenţi numărându-se şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc.

La manifestările organizate de municipalitatea ieşeană au mai fost prezenţi ministrul Apărării, Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor. De asemenea, participă şi reprezentanţi ai partidului Pro România, Victor Ponta şi Corina Creţu, ai Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, Titus Corlăţean, politicieni şi autorităţi locale din judeţele Moldovei, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi au început cu un concert folcloric. La ora 13,00 Garda de Onoare a dat onorul preşedintelui Iohannis, care a venit la Iaşi alături de soţia sa, Carmen. Manifestările oficiale au început cu un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţia Sa Teofan, alături de Preasfinţia Sa Iosif Păuleţ, Episcop al Diecezei Romano-Catolic de Iaşi.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa au fost huduiţi în timp ce îşi rosteau discursurile adresate în cadrul manifestărilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost huiduit în momentul în care a ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi de un grup de manifestanţi, dar şi în unele momente când şi-a citit discursul. Tot în timpul rostirii discursului său, şeful statului a fost şi ovaţionat atunci când a vorbit despre prioritatea construirii Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Premierul Ludovic Orban a fost huiduit şi fluierat la rândul său în timpul discursului, mai ales atunci când a vorbit de autostradă, însă de asemenea s-au auzit şi aplauze şi ovaţii când a vorbit despre necesitatea sprijinirii de către stat a investitorilor care vor să vină să creeze locuri de muncă în judeţele Moldovei.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa (PSD), a fost huiduit atunci când şi-a început discursul. Vociferări din mulţime s-au auzit şi atunci când primarul Mihai Chirica şi-a început discursul. De asemenea, din Piaţa Unirii s-au auzit scandări cum ar fi "Vrem autostrada!" şi "Şî eu", aluzie la protestul organizat de suceveanul Ştefan Mandachi cu privire la situaţia drumurilor din judeţele Moldovei.

Discursurile oficialităţilor centrale şi locale au fost urmate de depunerea de coroane la ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, şi tradiţionala Horă a Unirii, în care s-au prins şi preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, alături de premierul Ludovic Orban şi ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor statului.

După acest moment, autorităţile locale şi politicienii au plecat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Cuza, la mănăstirea Trei Ierarhi. Aici vor lua parte la o slujbă de pomenire.

În Piaţa Unirii din Iaşi a fost reluat spectacolul folcloric început încă de la orele dimineţii, iar municipalitatea a împărţit ieşenilor plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac