Ne-am întors în comunism: Salubris-Girexim, duopol pe deșeurile din construcții. Urmează bomba ecologică

Ne-am întors în comunism: Salubris-Girexim, duopol pe deșeurile din construcții. Urmează bomba ecologică


Firmele private nu mai au dreptul să colecteze deșeurile inerte (pământ, resturi BCA, cărămidă, rigips, betoane), dar Salubris și Girexim, care și-au împărțit piața în tot județul, nu au utilajele pentru această activitate. Sunt întârzieri mari la colectările din șantiere și reapar deversările în natură. Eliminarea concurenței libere, pentru acapararea întregului capital, este distructivă din punct de vedere ecologic, pentru că Girexim și Salubris n-au capacitatea de-a acoperi toată piața. Ar trebui să reducem producătorii de pâine numai la doi, furnizorii de haine la două fabrici și televiziunile la două canale.

De la 1 ianuarie, situația deșeurilor inerte din domeniul construcții a trecut exclusiv în sarcina Salubris, prin voința administrației locale. Operatorii de transport care cărau deșeuri de pe șantiere, având contracte în derulare cu dezvoltatori imobiliari, acuză firma Consiliului Local că nu mai permite accesul la Țuțora decât pentru propriile mașini cu deșeuri din construcții și cele ale Girexim, operatorul de gunoi pentru localitățile din județ.

Conducerea Salubris a trimis chiar o hârtie către firmele de transport care cărau pământ sau resturi din demolări la groapa de gunoi că are exclusivitate pe Iași și că nu mai au ce căuta la Țuțora.
Până acum, conducerea Salubris nu a trimis nicio explicație oficială solicitată de REPORTER DE IAȘI. Operatorii de transport care cărau deșeurile inerte la Țuțora spun că Salubris și Girexim nu au capacitatea tehnică de a prelua zecile de tone de gunoi de pe șantiere și cazurile de deșeuri inerte aruncate în aer liber, în jurul Iașului, se vor înmulți.

Cum era până la 1 ianuarie

Deșeurile inerte provenite din șantiere (pământ, pământ cu masă vegetală, resturi de cărămidă, bca, rigips, beton etc) erau aruncate, până la finalul anului, la groapa de gunoi de la Țuțora. Procesul era transparent, firmele de transport preluau deșeurile, contracost, de la clienți (șantiere) și, tot contracost, le depuneau la groapa de gunoi de la Țuțora.
„Încărcam, cu utilajele mele, un camion de 20 mc de resturi de șantier, se considera la poarta gropii că am 15 mc, pentru că era pământ afânat. Se factura totul transparent, 40 de lei/mc, plăteam undeva la 600 de lei pentru a depozita acel camion. La rândul meu, facturam clientului undeva la 1.200 de lei pentru acel camion”, spune Daniel Panainte, proprietarul unei firme care depunea deșeuri inerte la groapa de la Țuțora. Făcea profit, dar niciun șantier nu mai rămânea neacoperit.
În aceeași situație erau numeroase alte firme de transport care duceau camioane la groapa de gunoi, facturând totul la intrare.

O autoutilitară a fost suprinsă când încercă să deverseze rigips în câmp, la Aroneanu. Un angajat al serviciului de gospodărire s-a pus în fața mașinii

S-a schimbat: Salubris și Girexim au exclusivitate

De la 1 ianuarie, procedura de lucru de la groapa de gunoi de la Țuțora s-a schimbat. Salubris a interzis total accesul oricărui transportator privat acolo, precizând că există doar doi operatori care au dreptul să depoziteze deșeuri inerte: Salubris, ca deținător al contractului de salubritate pentru municipiul Iași, și Girexim, ca operator de salubritate pentru județ.
Dar, spun ceilalți transportatori, această modificare operată peste noapte, neanunțată, a venit cu un preț uriaș: toate contractele de pe șantierele din Iași sunt în aer, pentru că cei doi operatori nu au capacitatea tehnică de a prelua resturile de la construcții din toate zonele.
„Primăriile de lângă oraș cunosc foarte bine situația și m-au refuzat. Dacă vreau să scap de deșeuri, trebuie să chem Salubris sau Girexim, să le ridice ei. Dar pun o întrebare: dacă am pământ cu masă vegetală, acesta trebuie încărcat cu utilajul într-un camion. Au utilaj pe care să-l aducă pe șantier? Nu au. Trebuie pus totul în saci, să fie încărcat manual. Cum este posibil așa ceva? Ei spun doar că nu am voie să transport eu sub nicio formă. Apoi, ei pun la dispoziție niște containere de 4 mc fiecare, cum încarc eu cu un buldoexcavator containerul ăla? Și poate ridica mașina lor un astfel de container care, la 4 mc de pământ cu masă vegetală, depășește lejer 4 tone? Nu are cum, tehnic”, spune un alt operator de transport care ducea gunoi de la șantiere la Țuțora.

Gunoiul va fi aruncat în râpe

„Am fost la directorul Neculau de la Citadin. I-am zis că nu se poate să interzică accesul la groapă. Plăteam 40 lei/mc, am fost de acord să mărească tariful, dar să dea o alternativă pentru a scăpa legal de gunoi. Pentru că altfel va fi aruncat în gârle, în râpe. Mi-a răspuns în scris că, dacă vreau să scap de acel deșeu, trebuie să-i chem pe ei. Fără explicații despre posibilitățile tehnice de a face asta”, mai explică Daniel Panainte.
Acesta spune că firma sa și alte firme de transport nu au nevoie de autorizări specifice transportului de deșeuri menajere, pentru că nu transportă așa ceva. Deșeurile inerte din construcții nu sunt în categoria deșeurilor municipale și pot fi transportate, legal, de către orice deținător de camion cu prelată.
Un alt transportator spune că a găsit o soluție pentru un transport de deșeuri din construcție la limita legalității: a răsturnat două camioane cu beton, cărămizi și resturi de rigips pe un drum privat pe care proprietarul a dorit să-l niveleze. „Este însă la limita legii, chiar dacă este drum privat”, spune omul.

Resturi de betoane aruncate în luna ianuarie în zona Aroneanu

Ceață: SMID spune că monopolul nu se referă la construcții

REPORTER DE IAȘI a încercat o discuție cu directorul Salubris, Cătălin Neculau, pentru a explica interdicția ca orice firmă de transport de deșeuri din construcții să se apropie de groapa de gunoi de la Țuțora. Acesta nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaj.
S-a încercat contactarea șefei Biroului de Mediu de la Salubris Iași, Ana Maria Șchiopu. Nu a răspuns.
A fost trimis la Salubris un mail cu întrebări care să lămurească situația, dar nu a fost primit un răspuns până la redactarea articolului.
Singurele explicații au venit de la Răzvan Gheorghiu, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS), care spune că în Iași au rămas cu drept de a folosi groapa de gunoide la Țuțora doar doi operatori de salubritate: Salubris și Girexim.
Același director spune însă că, așa cum știe, orice constructor care are o autorizație poate să lucreze cu orice operator de transport dorește, dacă are autorizație pentru lucrări, pentru că deșeurile din construcții nu intră în sfera de activitate a SMID (Sistemul de Management Ingetrat al Deșeurilor).
„Dacă s-a luat decizia ca doar Salubris și Girexim să transporte deșeuri din demolări și șantiere la groapa de gunoi, este probabil o decizie a Salubris, firmă care gestionează groapa de gunoi. Gunoiul de altă natură decât cel menajer sau reciclabil nu intră în sfera noastră de activitate, el poate fi dus la groapa de gunoi de către Salubris sau de către alți operatori”, a explicat Răzvan Gheorghiu.

Cătălin Neculau, directorul Salubris, nu lasă deșeurile din construcții la mâna operatorilor privați, dorind să strângă tot

Salubris interpretează altfel: „Luăm tot”

Într-un document semnat de Cătălin Neculau, Salubris susține, citând HCL 491/2007, completată cu HCL 126/2015, că „transportul deșeurilor municipale și a deșeurilor colectate separat de la deținătorii de deșeuri se efectuează numai de către concesionarul Salubris SA”. Același document arată că pentru deșeurile de la generatori din afara municipiului Iași, acestea se colectează de operatorul autorizat din zonă (Girexim).
Însă, conform Legii 101/2006, în baza cărora sunt emise apoi hotărârile de CL, deșeurile inerte sunt însă excluse din această arie a obligativității. Categorisirea deșeurilor, conform legii, se face astfel:

- deșeu menajer - deșeurile provenite din gospodării/locuințe

- deșeu municipal - deșeurile menajere și similare;

- deșeuri similare - deșeurile care, din punctul de vedere al naturii și al compoziției, sunt comparabile cu deșeurile menajere, exclusiv deșeurile din producție, din agricultură și din activități forestiere.

Specialiștii susțin că, atât timp cât legea definește clar categoriile de deșeuri care pot fi preluate doar de agenții care au câștigat licitațiile de salubritate (deșeul municipal), iar deșeurile inerte intră la altă categorie, cea exclusă din deșeurile similare, operațiunea poate fi făcută de orice operator de transport cu licențe în acest domeniu.

Autoritățile din Aroneanu au postat pe pagina oficială de pe Facebook cazurile de poluare depistate

Cazuri de gunoi în natură la Aroneanu

În comuna Aroneanu, după ce a apărut interdicția Salubris pentru alte firme care transportau deșeuri din construcții la groapa de la Țuțora, au fost cazuri de deversări în natură.
„Suntem atenționați că oricine trebuie să aibă contract cu cele două firme, Salubris și Girexim. Acum urcă gunoiul în mașină și aruncă pe unde pot. Acest fenomen va lua amploare, până când oamenii vor înțelege să plătească un container la Girexim”, spune primarul Benone Moruzi.
„Salubris nu reușește să strângă repede gunoiul de pe șantiere. Au fost cazuri luna trecută în care oamenii sunau să vină să ia containerele, nu le luau cu zilele. Nu mai știu care este situația acum. Nici pământ cu masă vegetală nu mai pot duce, până anul trecut îl duceam gratuit la groapa de gunoi, acum nu îl mai primesc”, susține Daniel Panainte.
Garda de Mediu, total depășită de modificări
La Garda de Mediu, conducerea nu știe de modificare. Se merge încă pe regulile vechi, nu i-a anunțat nimeni că Salubris a dat interzis altor firme.
„Eu știu că Salubris primește pe oricine să ducă resturi de pe șantier acolo. Nu am discutat recent cu ei, eu știam până acum vreo 6 luni că la groapa de gunoi a Salubris era primit pământul de pe șantiere gratuit. Chiar le trebuie, pentru că un strat de gunoi se acoperă obligatoriu cu un strat de pământ”, explică Gheorghe Bacușcă, inspectorul șef al Gărzii de Mediu Iași.

Article image
Greşeală de zile mari într-o instituţie publică din Iaşi: au făcut un cadou nesperat unui necunoscut. Eroare incredibilă a unui funcţionar de la operatorul de salubritate din municipiul Iaşi. În martie 2017, în loc să vireze banii în contul unui furnizor, Salubris a transmis băncii date greşite, iar cei 131.702,98 lei au ajuns în contul unei persoane fizice care n-avea nici în clin, nici în mânecă cu afacerea. Aceasta a sco...
Autor Cristi Zavastin Anchete 01 August 2018


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top