fbpx
 

Viceprimarul Harabagiu refuză de 4 ani cerințele PSI. Magazinul din Tudor, indiciul unui profitor din funcții publice


Soția viceprimarului câștigă 6.000 de lei/lună din micile afaceri de familie, realizate pe spatele UTI și Salubris. Magazinul de la parterul căminelor T1-T2 e un fel de moștenire a calității sale de șef în serviciul social al campusului studențesc. Ca apropiat al lui Mihai Chirica și ca viceprimar, a făcut venituri de sute de mii de lei anual din reciclarea PET-urilor primite cu dedicație de la Salubris. La Harabagiu, funcția publică e mereu o trambulină pentru alte afaceri.

De 4-5 ani, de când soțul său a devenit un personaj cu funcție în viața politică și administrativă a Iașului, Ștefania Mădălina Harabagiu, unic asociat al Kemystar Consulting, a refuzat să se supună legii.

SRL-ul soției viceprimarului Gabriel Harabagiu înseamnă un magazin „cu de toate” amplasat la parterul căminelor T1-T2 din campusul Tudor Vladimirescu. Ștefania Harabagiu nu a vrut să se conformeze normelor de Prevenire și Stingerea a Incendiilor (PSI). Practic, peretele de sticlă dintre magazin și holul căminului trebuie realizat dintr-un material cu o anumită rezistență la foc. Iar Harabagiu nu a vrut să facă această investiție.

Îndeplinirea măsurilor PSI

Informația este publică și a fost afișată pe site-ul Primăriei la care soțul Ștefaniei, Gabriel Harabagiu, ocupă unul dintre cele două posturi de viceprimar. Certificatul de urbanism are următorul enunț: „SC Kemystar Consulting SRL -  amenajare spațiu pentru ducere la îndeplinire măsuri PSI, lucrări de intervenții în scopul implementării măsurilor necesare conform legislației prevenirii și stingerii incendiilor în vigoare. Pentru lucrările menționate nu este necesară obținerea autorizației de construire. Aleea prof. Gheorghe Alexa nr. 1 bl. camin T1-2 sc. - et. parter”.

Familia Harabagiu a deținut barul Wanted, din spatele căminelor T1-T2, iar acum are magazinul de la parter

De 4 ani îi roagă să facă modificarea
Soția viceprimarului deține un magazin în spațiul respectiv din căminul T1-T2 de aproximativ 7 ani. Buticul are o latură comună cu holul prin care trec studenții. Iar normativele PSI prevăd că acel perete, care acum este din sticlă, ar trebui să fie dintr-un material care să reziste la foc o perioadă de minim o oră.

De 4-5 ani, șeful PSI de la Universitatea Tehnică, proprietarul imobilului, a încercat s-o convingă pe Ștefania Harabagiu să facă această amenajare de siguranță. Nu s-a întâmplat absolut nimic până anul acesta când, în februarie, pe site-ul Primăriei, a apărut respectivul certificat de urbanism.

Magazin la parterul căminului
Pentru spațiul de aproape 30 metri pătrați, Kemystar Consulting achită o chirie lunară de 6-7 euro către proprietar, adică Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Deci, la cei maxim 30 mp, ar rezulta o chirie lunară de aproximativ 210 euro.

În magazin se vând diferite mărfuri, produse de igienă, băuturi. Cumpărători sunt exclusiv din rândul studenților cazați în cele două cămine.

Acum, cu pandemia de coronavirus, în cămin sunt puțini studenți, majoritate plecând în localitățile de origine. „E un magazin mic, înghesuit, îl folosim pentru cumpărături de ultim moment. Sau din comoditate, să nu ieșim din cămin. Are un aspect depășit”, a explicat unul dintre puținii studenți rămași în cămin.

Gabriel Harabagiu s-a îmbogățit de când a devenit mâna dreaptă a lui Mihai Chirica, un adevărat membru PSD de succes

Au deținut și barul Wanted

În trecut, firma soției lui Harabagiu a avut și spațiul din spatele celor două cămine, o clădire sub formă de semicerc în care a funcționat crâșma Wanted. Un timp, a folosit spațiul și ca zonă de depozitare, acum clădirea a revenit la universitate, adică la proprietar.

Între căminele T1-T2, pe o alee îngustă, își parchează mașina, de regulă, Ștefania Harabagiu. E un Nissan Juke roșu, achiziționat în 2017, cu numărul de înmatriculare ...HSM, adică acronimul de la Harabagiu Ștefania Mădălina. Până la ora editării acestui material, soția viceprimarului nu a putut fi contactată pentru a-și preciza propriul punct de vedere.

Soția aduce 6.000 de lei/lună în casă

În 2014, 2015 și 2016, SRL-ul Ștefaniei Harabagiu a înregistrat pierderi de zeci de mii de lei. Din 2017, de când Gabriel Harabagiu, soțul său, ocupă fotoliul de viceprimar al Iașului, situația contabilă s-a schimbat, firma trecând pe profit: 139.000 de lei în 2017 și aproape 65.000 de lei în 2018.

În cea mai recentă declarație de avere semnată semnată de Gabriel Harabagiu, din luna mai 2019, acesta a notat în dreptul soției sale, Ștefania Mădălina, următoarele venituri nete aferente anului anterior: 11.491 lei ca director economic la Kemystar Consulting, 13.332 lei ca director economic la Eco Ambalaje Recycle și 50.350 lei ca dividende tot de la Eco Ambalaje. Cumulat, reprezintă un venit net de peste 6.000 de lei lunar.

Soția viceprimarului, evaluator la UTI
În plus, soția lui Harabagiu a încasat, net, 13.728 lei de la Universitatea Tehnică, în calitate de evaluator. În fapt, un controversat proiect cu finanțare europeană, în valoare de 2,5 milioane de lei, la care s-au lipit politicieni locali sau neamuri de-ale lor.

Despre această afacere a scris publicația 7Iași. Iată pasajul relevant în acest caz: „Soția viceprimarului Gabriel Harabagiu, Ștefania Mădălina Harabagiu, a prins un post de «expert evaluator» în cadrul programului european derulat de Facultatea de Textile și a semnat un contract de muncă pentru perioada 1 august 2018 – 15 decembrie 2018. Conform acestui contract, Ștefania Mădălina Harabagiu a fost pontată pentru o muncă de doar 4 ore pe zi (...). Condițiile minimale impuse la angajare au fost: studii superioare absolvite – 3 ani și experiență în mediul de afaceri de 6 ani. Pentru a dovedi experiența în mediul de afaceri, soția viceprimarului Harabagiu a menționat în CV-ul depus la dosar, printre altele, faptul că a fost agent de vânzări pentru produse cosmetice Avon. De asemenea, aceasta a depus un certificat constatator eliberat de Registrul Comerțului care atestă că aceasta are calitatea de asociat și administrator la firma Kemystar Consulting SRL (...). Hilar este faptul că, pentru a îngroșa CV-ul și dosarul de angajare, Ștefania Mădălina Harabagiu a depus două diplome de absolvire a unor cursuri de limba engleză și operator PC pe care le-a obținut în anul 1994, pe când aceasta era liceeană în clasa a X-a”.

Mașina soției, parcată între magazin și barul Wanted

Harabagiu a căpușat ani de zile Salubris cu firma sa de reciclare

Anterior, familia Harabagiu a pornit o afacere proprie în 2011, an din care Ștefania Harabagiu este asociat și administrator la Eco Ambalaje Recycle, iar Gabriel, soțul său și actual viceprimar, a fost și el salariat o perioadă la această firmă, ca director.

Tot în 2011, Eco Ambalaje Recycle Iaşi a devenit asociat, cu 60%, într-o firmă cu obiect de activitate similar: Ecoambalaje Company SRL din Botoşani. Această a doua firmă a fost radiată în vara anului 2017, după ce REPORTER DE IAȘI a scris despre legăturile societăţii cu Salubris şi cu firma de salubritate de la Botoşani.
Pe scurt: au fost afaceri suspecte în care mai mulţi foşti colegi de facultate de-ai lui Harabagiu au beneficiat de favoritisme pentru a pune la punct una dintre cele mai mari business-uri de reciclare din Moldova.

Gabriel Harabagiu a fost în centrul unei reţele care a primit pe şest contracte de sute de mii de lei de la o instituţie publică. Furnizor a fost Salubris. Reţeta a fost simplă: Salubris vindea toată cantitatea de PET-uri reciclate unei firme din Galaţi la care patron era un fost coleg de facultate al lui Harabagiu.

Acest coleg, pe nume Ionuţ Dumitriu, a fost asociat cu soţia lui Harabagiu într-o societate de reciclat ambalaje din Iaşi. Dumitriu a făcut profituri nete de sute de mii de lei din contractele cu Salubris. În al doilea rând, la Botoşani, alături de socrul unei asociate de la firma soţiei, au pus monopol, ani la rând, pe materialele reciclabile de la societatea botoșăneană de salubritate, loc unde socrul-patron era şef.
Datele financiare ale Kemystar Consulting

An                  Cifră de afaceri                     Profit

2018               148.056                                   64.968
2017               126.195                                   139.433
2016               182.263                                   - 31.189
2015               211.846                                   - 45.107
2014               142.303                                   - 88.327

Article image
Secretara viceprimarului Gabriel Harabagiu a luat în 2018 un teren în Moara de Vânt, în coasta proiectului Spitalului Regional de Urgențe. La nici doi ani, îl scoate la vânzare și speră să obțină 75.000 de euro. Este cu 45.000 de euro mai mult decât a investit. Problema majoră este că suma pentru achiziționarea terenului nu iese la socoteală dacă se calculează veniturile familiei sale din declarațiile de avere.
Autor cristi tanasa Anchete 21 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: