fbpx
 
Marius Bodea: Am sesizat Comisia Europeană cu privire la tăierile ilegale de păduri

Marius Bodea: Am sesizat Comisia Europeană cu privire la tăierile ilegale de păduri


Deputatul Marius Bodea a sesizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, cu privire la fenomenul tăierilor necontrolate din pădurile din România în această perioadă.

„În februarie a.c., după ce Comisia Europeană a deschis împotriva României procedurile de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri, ministrul Mediului, domnul Alexe, și-a asumat o serie de obiective: dezvoltarea şi operaţionalizarea de urgenţă a sistemului electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL, monitorizarea tăierilor prin imagini satelitare, înăsprirea sancţiunilor, întărirea capacităţii de control şi renunţarea la practica vânzării de masă lemnoasă pe picior. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, deși a trecut aproape jumătate de an. Ba mai mult, constatăm cu surprindere că sunt apărate tăierile de păduri cu diferite argumente de ordin tehnic și social. Or, din această perspectivă, cel putin, consider că lupta pentru salvarea pădurilor noastre este pierdută definitiv la nivel ministerial”, a spus Marius Bodea, deputat în Parlamentul României.

În scrisoarea transmisă către Comisia Europeană, deputatul atrage atenția că „în ciuda numeroaselor sesizări venite dinspre societatea civică, dar și a unor petiții care au strâns zeci de mii de semnături, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor susține că măsura interzicerii tăierilor în perioada acestei crize nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. Ministerul pare să nu înțeleagă dimensiunea dezastrului, iar argumentele pe care le prezintă contrazic starea de fapt din România. Sub pretextul «regenerării» pădurilor, sunt sacrificați însă, în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoși, care produc oxigen”.

Totodată, oficialii europeni sunt informați cu privire la faptul că „În Iași, de exemplu, orașul în care locuiesc, au fost tăieri  masive în  păduri seculare (Dobrovăț și Bârnova-Repedea) din situl Natura 2000, adevărate "bariere" care protejează orașul, declarat pentru al doilea an consecutiv cel mai poluat din România. Alți 40.000 de metri cubi de masă lemnoasă din județul Iași au fost scoși suplimentar la licitație pe 9 aprilie a.c., adică o suprafață de 4 ori mai mare decât s-a taiat în ultima perioadă”.

Reamintim că în scrisoarea transmisă Guvernului României de către Comisia Europeană se remarcă faptul că anumite arii care au teoretic protecția rețelei Natura 2000 – principalul instrument pentru conservarea patrimoniul natural pe teritoriul Uniunii - nu au fost tratate corespunzător. Pădurile Dobrovăț și Bârnova-Repedea fac parte din Rețeaua Natura 2000.  În ultimii cinci ani, în România, s-au tăiat 100 de milioane de metri cubi de lemn, potrivit datelor ultimului raport al Inventarului Forestier Național.

 

Marius Bodea

Deputat


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30