fbpx
Print this page
Marius Bodea: Economia Iașului este în vrie. Mai avem primar?

Marius Bodea: Economia Iașului este în vrie. Mai avem primar?


Criza provocată de coronavirus a afectat grav economia Iașului - firmele private sunt în bună măsură în colaps, iar impactul se resimte inclusiv în bugetele societăților din subordinea Primăriei. Deputatul Marius Bodea susține că cei care conduc azi orașul au datoria să le explice ieșenilor cum anume vor gestiona această criză și la ce trebuie să se aștepte oamenii în perioada următoare.

„Economia locală e cu un picior în groapă, iar primarul Mihai Chirica pare să fie complet rupt de realitate - ne vorbește despre plantarea de panseluțe în parcuri, despre desene pe asfalt și căprioare care zburdă pe străzile din oraș. Gradul de încasare la Iași a scăzut dramatic după ce parte din firmele care susțin economia locală și-au suspendat activitățile, iar lanțul economic s-a blocat. De asemenea, Compania de Transport Public are conturile blocate, iar subvențiile venite cu porția de la Primărie vor obliga instituția să taie masiv din investiții. La rândul său, Salubris și-a diminuat cu 30% încasările și a anunțat restructurări, după ce conducerea și membrii CA și-au dublat salariile și indemnizațiile.

De venituri nesimțite se bucură acum și alți directori, vasali ai primarului, când parte din acești bani puteau fi folosiți pentru dotarea spitalelor și echipamentele cadrelor medicale din linia întâi. Mai mult, deși situația actuală impune măsuri de austeritate, Primăria continuă să angajeze pilele venite prin detașare, plătind salarii de mii de euro pentru unii funcționari care nu au niciun rol în instituție.

Deși are datoria să informeze cetățenii, primarul Mihai Chirica nu spune nimic despre bugetul orașului, despre noile calcule influențate de criză, despre modul cum se vor cheltui banii publici și ce poate realiza concret din ce și-a propus pe hârtie.

Cei din Primărie au uitat că au rămas multe străzi neasfaltate, că traficul rutier e un calvar pentru șoferi din cauza infrastructurii deficitare, că poluarea ne omoară la propriu. În schimb, în plină pandemie, se cheltuiește inutil pentru diverse mărunțișuri, iar principalele acțiuni sunt inaugurarea unor plăcuțe cu nume de străzi și desenele pictate în stațiile de transport public, o măsură anticovid penibilă și puerilă.

În mod cu totul inconștient și iresponsabil, se distrug spații verzi, și acelea puține, dar se aprobă în veselie PUZ-uri pentru samsarii imobiliari, parte dintre ei - consilieri locali. Mai mult, domnul Chirica, fost președinte al PSD Iași, împreună cu gașca sa din Consiliul Local aprobă, în perioadă de criză, un credit de 21 milioane de euro pentru a anula orice cheltuială proprie cu dezvoltarea orașului, 11 milioane de lei fiind doar pentru reabilitarea unui cinematograf.

Anomaliile din mandatul primarului Chirica demonstrează multă incompetență. Pentru a conduce un oraș, mai ales acum, e nevoie de maturitate și pragmatism. Primăria trebuie să reajusteze toate capitolele bugetare și să stabilească investițiile prioritare pentru revigorarea economiei locale și bunăstarea comunității", a declarat deputatul Marius Bodea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare