fbpx
 
Mihalache, pelerinaj cu 300 de oameni și paranghelie de 20.000 de euro în plină pandemie. Schitu Duca n-are gaz, drumuri, nimic

Mihalache, pelerinaj cu 300 de oameni și paranghelie de 20.000 de euro în plină pandemie. Schitu Duca n-are gaz, drumuri, nimic


10.000 de copii din tot județul n-au făcut școală deloc în semestrul II, pentru că n-au avut laptopuri sau tablete. Mulți dintre aceștia sunt din Schitu Duca. În loc să cumpere tablete pentru copii, primarul Mihai Mihalache face Zilele Comunei cu 100.000 de lei. Mihalache a devenit milionar în patru mandate, dar comuna nu are drumuri, nu are utilități, copiii n-au nici microbuz pentru mers la școală. În martie, voia să ducă 300 de oameni în pelerinaj la mănăstiri și la restaurant. Erau jumătate din voturile care îi trebuiau.

Pandemia i-a stricat, parțial, planul primarului Mihai Mihalache (PSD) din Schitu Duca. Acesta voia ca în martie să facă un pelerinaj la mănăstirile din județul Neamț alături de 300 de consăteni.

Pentru aceștia, a făcut o achiziție prin sistemul electronic de achiziții publice – SICAP. Valoarea transportului și a meselor la restaurant ar fi fost de aproape 30.000 de lei. Din cauza COVID-19, pelerinajul a fost amânat.

Altă lovitură: tot pe SICAP, Primăria lui Mihalache a achiziționat contra 99.986 lei servicii pentru organizarea, în iulie, a zilelor comunei.

„La doar 12 kilometri de Iași, sate din comună nu au nici apă, nici canalizare, nici gaz, mulți copii merg la școală cu căruțele. Suntem ca-n Evul Mediu, dar primarul a pregătit pelerinajul și zilele comunei în scop pur electoral”, a declarat Vasilica Cârlescu, o localnică hotărâtă să candideze la Primărie din partea USR.

6 autocare pregătite și 300 de oameni la restaurant

Pe 27 februarie, Primăria Schitu Duca a finalizat două achiziții directe. Printr-una dintre proceduri, a cumpărat „servicii de masă la restaurant prânz pentru 300 de persoane”. Valoarea a fost fixată la 19.650 de lei, adică o medie de 65,5 lei de persoană.

În schimbul acestor bani, fiecare dintre cei 300 de săteni din Schitu Duca ar fi primit câte un prânz constând în ciorbă, un fel principal și desert.

Masa ar fi fost dată oamenilor pe 25 martie 2020, când primarul Mihalache programase un pelerinaj pe ruta: Mănăstirea Schitu Duca – Mănăstirea Sihăstria – Mănăstirea Secu – Mănăstirea Neamț - Mănăstirea Agapia – Mănăstirea Văratic. Transportul urma să se facă cu 6 autocare, la un cost total de 8.700 lei.

Operațiunea Pelerinajul. Mihalache adună voturi ca în Epoca de Piatră

300 de oameni în pelerinaj din 700 de voturi în total
Așadar, pe 25 martie, primarul Mihalache ar fi vrut să-și ducă 300 de consăteni în plimbare la mănăstirile din Neamț, eveniment în urma căruia Primăria a achiziționat servicii de masă și transport în valoare cumulată de 28.350 lei fără TVA, echivalentul a aproape 6.000 de euro.

„Ca să înțelegeți importanța electorală a acestui pelerinaj, la alegerile locale din 2016, Mihalache a ieșit primar primind 700 de voturi”, a spus Vasilica Cârlescu (USR).

Izbucnirea pandemiei cu noul coronavirus și impunerea restricțiilor de circulație i-a blocat planurile lui Mihalache. „Încă nu știu dacă evenimentul respectiv a fost anulat sau doar amânat pentru o dată ulterioară, când vor fi ridicate toate restricțiile”, a precizat Cârlescu.

10.000 de copii care n-au făcut școală, neavând laptopuri

Candidata USR a menționat că prioritățile comunei Schitu Duca ar trebui să fie cu totul altele. „În contextual crizei medicale actuale, după cum deja bine știți, sistemul de învățământ românesc a trebuit să se adapteze mediului online. Lipsa unui dispozitiv – laptop, tabletă, calculator sau smartphone – și a conexiunii la internet au împiedicat însă un număr foarte mare de elevi din mediul rural să participle la lecțiile online. În satele din județul Iași există peste 10.000 de copii, conform cifrelor puse la dispoziție de Ministerul Educației, care nu au putut participa la lecții, în ultimele luni. Dintre aceștia, mulți trăiesc și în comuna Schitu Duca”, a arătat Cârlescu într-o scrisoare pe care i-a adresat-o primarului.

Tot acolo, candidata USR i-a zis lui Mihalache că achiziționarea acestor tablete ar trebui să fie o prioritate și pentru comuna Schitu Duca, aducând ca exemple achizițiie similare din Lespezi și Tătăruși. Pe scurt, Cârlescu voia ca banii destinați pelerinajului să fie folosiți pentru cumpărarea de tablete. Primarul Mihalache nu s-a obosit să-i răspundă.
Mihalache a refuzat WiFi gratuit

Alături de lipsa acestor dispozitive, cei de la USR au remarcat că localitatea ar putea beneficia de internet gratuit. Dan Lungu, senator USR, a încercat să-i ofere o soluție lui Mihalache. Senatorul i-a scris și el primarului, prin această adresă înștiințându-l că Primăria are posibilitatea să acceseze un program pentru WiFi gratuit în spațiile publice din localitate (parcuri, biblioteci, școli).

„Finanțarea presupune un voucher de 15.000 de euro, sumă care va fi decontată furnizorului de echipamente electronice după realizarea proiectului. Vă atașăm ghidul de înregistrare, în limba română, precum și o serie de informații ce vă pot fi utile”, i-a precizat Dan Lungu lui Mihai Mihalache.

Totodată, senatorul a menționat că filiala USR Iași era dispusă să-i asigure primarului consultanță pentru înregistrarea cererii de finanțare.

Iarăși, Mihalache nu a mișcat niciun deget: nici n-a răspuns, nici n-a aplicat pentru a aduce WiFi gratuit în spațiile publice din comună.

Vasilica Cârlescu (dreapta) candidează la Primăria Schitu Duca, dar oamenii îi spun că le e frică să nu fie bătuți la propriu de actualul primar

Rapsozi, artificii și transmisie TV
A treia achiziție scandaloasă. Pe 11 martie, când deja în România se confirmaseră mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, Primăria a achiziționat pe SICAP serviciile pentru organizarea zilelor comunei Schitu Duca, ediția 2020. Contra sumei de 99.986 lei fără TVA (peste 20.000 de euro), Primăria ar urma să beneficieze de o scenă, instalații de sunet și lumini, ecran, car de filmat.

Pe scenă ar urma să urce „Rapsozii Botoșanilor” cu dirijor și 17 instrumentiști, dar și mai mulți soliști de muzică populară din Iași, Botoșani, Suceava, Republica Moldova. „Oferta conține de asemenea foc de artificii la mare înălțime de 15 minute. Grafică afiș și print 2.000 buc. Prezență televiziunea Infinit TV Iași”, se mai arată în achiziția de pe SICAP.

„Să nu mă mai sunați”
Zilele comunei ar trebui organizate în iulie. „Ar fi de pe 20 iulie, dacă se ridică starea de alertă și autoritățile de la București ne vor permite organizarea. N-am plătit nimic, după eveniment voi plăti dacă reușim să-l facem”, a declarat Mihai Mihalache, primarul din Schitu Duca.
Chestionat de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI despre pelerinaj, Mihalache a întrerupt, brutal, discuția. „Vă rog să închideți telefonul și să nu mai vorbiți cu mine niciodată”, a spus primarul, oprind convorbirea.

Așa arată drumurile din Schitu Duca

N-au apă, canalizare, copiii n-au cu ce face naveta
Din bugetul comunei, Mihalache vrea să cheltuiască peste 26.000 de euro pe două sindrofii, un pelerinaj la mănăstiri și niște cântări cu lăutari. Or, Vasilica Cârlescu (USR) a identificat alte nevoi pe care le au locuitorii comunei.

„În comuna noastră nu există utilități pentru condiții decente de trai precum rețea de apă potabilă, canalizare sau gaze naturale. Acestor lipsuri elementare li se adaugă și lipsa mijloacelor de transport, cauzată la rândul ei de starea proastă a drumurilor din comună. Din păcate, în această situație, victimele autorităților sunt copiii din satul Blaga, care sunt astfel nevoiți să parcurgă pe jos 3 kilometri până la școală în fiecare zi, indiferent de condițiile meteorologice nefavorabile”, a afirmat Cârlescu.

Aceasta i-a cerut primarului ca banii alocați zilelor comunei să fie dirijați spre investiții publice.

Are patru mandate și din sărac a devenit bogat
REPORTER DE IAȘI a scris, în martie acest an, despre situația dramatică a copiilor din mai multe sate ale comunei Schitu Duca. Astfel, zeci de elevi sunt nevoiți să meargă mai mulți kilometri pe jos sau în căruțe indiferent de anotimp și de starea vremii, fie că e ger, viscol, lapoviță, ploaie sau caniculă. În schimb, drumul până la domeniul primarului, două vile și ferma amplasate în satul Slobozia, au asfalt proaspăt.
Mihai Mihalache este unul dintre cei mai vechi primari ai PSD Iași. Acesta se află la al patrulea mandat și vrea să candideze pentru al cincilea.

Mihalache este cunoscut în partid ca un tip recalcitrant. A intrat în conflict cu toți liderii locali ai PSD, fie că a fost vorba despre Gheorghe Nichita, Mihai Chirica sau Maricel Popa. Mai mult, la scrutinele trecute, Mihai Mihalache a cochetat cu ideea de a deveni parlamentar, însă jocurile din partid l-au plasat în afara listei.

Article image
Părinții dintr-un sat al comunei Schitu Duca mocnesc de revoltă. Se roagă din toamnă de primarul localității să rezolve problema transportului copiilor la școala primară și la grădiniță. În prezent, din cauza unui drum rupt, plin de noroi, microbuzul școlii nu ajunge până la ei. Oamenii se descurcă cum pot și spun că este exclusiv vina primarului PSD Mihai Mihalache. „Ne-a spus în față: nu avem drum pentru că nu am votat c...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 02 Martie 2020

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: